To so filmi, ki si jih morate letos ogledati na festivalu Liffe

21. oktober 2024

To so filmi, ki si jih morate letos ogledati na festivalu Liffe

21. oktober 2024
Foto: Profimedia
To so filmi, ki si jih morate letos ogledati na festivalu Liffe

To so filmi, ki si jih morate letos ogledati na festivalu Liffe

21. oktober 2024
Foto: Profimedia

Razkrivamo tri filmske uspešnice, ki so se letos uvrstile na program 35. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.

35. Liffe bo v Ljubljano pripeljal izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Locarno, Benetke idr.) ter Ljubljano za dvanajst dni spremenil v prestolnico filma.

V bogatem spremljevalnem programu bo postregel pogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize in delavnice. 

Festival, ki ga vsi ljubitelji dobrega filma že nestrpno pričakujejo, bo letos potekal med 13. in 24. novembrom. V Ljubljani bo Liffe gostoval na šestih festivalskih prizoriščih (Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Slovenska kinoteka, Kino Bežigrad in dvorana AGRFT), z ostalimi lokacijami (Maribox Maribor, Anton Podbevšek Teater Novo mesto in Kino Union Celje) po vsej Sloveniji pa bo festival nagovarjal tudi občinstvo izven metropole. Letos se festivalskim lokacijam izven Ljubljane pridružuje še MOJKINO Kranj.

Na Facebook strani festivala Liffe so razkrili 3 filme, ki so se uvrstili v letošnji program.

𝗩𝘀𝗶 𝗼𝗱𝘁𝗲𝗻𝗸𝗶 𝘀𝘃𝗲𝘁𝗹𝗼𝗯𝗲 (All We Imagine as Light)

Igrani prvenec Vsi odtenki svetlobe je indijski režiserki Payal Kapadia že na začetku ustvarjalne poti prinesel veliko nagrado žirije na festivalu v Cannesu. V Mumbaju je rutina medicinske sestre Prabhe motena, ko prejme nepričakovano darilo od odtujenega moža.

Njena mlajša sostanovalka Anu pa zaman išče kraj v mestu, kjer bi lahko bila intimna s svojim fantom.

𝗠𝗲𝗴𝗮𝗹𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘀

Težko pričakovani film režiserja Francisa Forda Coppole Megalopolis je rimska epska pripovedka, postavljena v izmišljeno sodobno Ameriko. Mesto Nova Rim se mora spremeniti, kar povzroči konflikt med Cezarjem Catilino (Adam Driver), genialnim umetnikom, ki si prizadeva za preskok v utopično, idealistično prihodnost, in njegovim nasprotnikom, županom Franklynom Cicerom (Giancarlo Esposito), ki je zavezan nazadnjaškemu statusu quo, podpira pohlep, posebne interese in strankarske vojne.

Med njima je razpeta Julia Cicero (Nathalie Emmanuel), županova hči in družabnica, katere ljubezen do Cezarja je razdelila njeno zvestobo, zato mora odkriti, v kaj resnično verjame, da človeštvo zasluži.


𝗔𝗻𝗼𝗿𝗮

Komedija, ki je na filmskem festivalu v Cannesu prejela Zlato palmo, na platnu sledi plesalki in spolni delavki iz Brooklyna, ki ji nekega dne eden izmed gostov življenje postavi na glavo.

V torek, 22. oktobra 2024 bo objavljen celoten program, na isti dan pa se začne tudi predprodaja vstopnic.  

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic