Japonska dieta na osnovi vode ni klasična shujševalna metoda, temveč skupek pravil za preprečevanje zastajanja vode v telesu. Osredotoča se na pravilno porabo vode za doseganje optimalnih rezultatov pri zmanjševanju napihnjenosti in uravnavanju telesne teže, poroča Grazia.
Vsaka voda ni primerna za to dieto. Pomembno je namreč, da je voda sveža in dovolj hladna, vendar ne zmrznjena. Ključnega pomena je tudi, da ne vsebuje fluoridov ali kamnov, zato izberite filtrirano ustekleničeno vodo ali ustekleničeno mineralno vodo.
Jutranja rutina
Takoj po tem, ko se zbudite, na prazen želodec popijte štiri kozarce vode, nato pa počakajte vsaj 45 minut preden pojeste zajtrk. Ta korak je treba izvajati počasi, z odmori med vsakim kozarcem, da se izognete obremenitvi prebavnega sistema. Če se vam štirje kozarci na začetku zdijo preveč, začnite z dvema.
Voda pred malico
Približno 15 minut pred malico popijte kozarec vode. Če prigrizek vsebuje veliko kalorij, lahko popijete dva kozarca, a pomembno je vedeti, da samo voda ne more nadomestiti uravnotežene nizkokalorične prehrane.
Količina vode pred glavnimi obroki
Pri kosilu in večerji sledite enakemu postopku kot pri zajtrku, po obroku pa se vsaj dve uri izogibajte pitju vode, da preprečite prebavne motnje.
Prednosti japonske vodne diete
Japonska dieta, ki temelji na vodi, pomaga preprečevati napihnjenost in izboljša delovanje prebave, izboljšuje elastičnost in zdravje kože, razstruplja telo, pomaga nadzorovati lakoto in podpira limfni sistem.
Možni neželeni učinki
Sprva lahko opazite simptome, kot so srbenje, omotica, glavobol ali slab zadah. Ti simptomi so običajno posledica procesa razstrupljanja. Kljub temu pa poskrbite, da dnevno ne popijte več kot dva litra vode.