Kuhano vino je ena od zimskih radosti, ki nas s svojim toplim objemom razveseli v hladnih dneh. Ta aromatična pijača je obvezen spremljevalec prazničnih večerov, a klasični recepti pogosto vsebujejo velike količine sladkorja.
Tokrat vam zato predstavljamo drugačen recept za kuhano vino, in sicer brez sladkorja. Z naravnimi sladili, kot je med, in bogato mešanico začimb boste namreč zlahka ustvarili pijačo, ki je hkrati zdrava in okusna.
Sestavine:
- 750 ml rdečega vina (izberite polsuho ali suho vino)
- 1 pomaranča (narezana na rezine)
- 1 jabolko (narezano na krhlje)
- 1 cimetova palčka
- 3 klinčki
- 1 zvezdasti janež
- 1 žlico medu ali javorjevega sirupa (po okusu)
- 1/2 čajne žličke naribanega svežega ingverja
- Ščepec muškatnega oreščka
- 200 ml vode ali nesladkanega jabolčnega soka
Postopek:
1. V večjo posodo nalijte vodo ali nesladkan jabolčni sok in dodajte cimet, klinčke, zvezdasti janež, nariban ingver in muškatni orešček. Na zmernem ognju segrevajte, dokler tekočina ne zavre, nato zmanjšajte ogenj in pustite, da se začimbe nekaj minut prepojijo.
2. V pripravljeno osnovo dodajte rezine pomaranče in krhlje jabolka, nato pa prilijte vino. Zmes segrevajte na nizkem ognju, vendar pazite, da ne zavre – tako se bodo okusi optimalno prepletli, alkohol pa ne bo izparel.
3. Ko se vino segreje, dodajte žlico medu in premešajte.
4. Kuhano vino precedite, da odstranite začimbe in sadje, ter ga prelijte v kozarce. Za dekoracijo dodajte rezine pomaranče in cimetove palčke. Postrezite toplo in uživajte v prazničnem vonju in okusu.