Kulinarično razvajanje, o katerem v teh dneh vsi govorijo

31. december 2024

Kulinarično razvajanje, o katerem v teh dneh vsi govorijo

31. december 2024
Foto: Esplanade
Kulinarično razvajanje, o katerem v teh dneh vsi govorijo

Kulinarično razvajanje, o katerem v teh dneh vsi govorijo

31. december 2024
Foto: Esplanade

Če še niste do sedaj, pa morate v novem letu vsekakor poskusiti kulinarične kreacije chefinje Ane Grgić Tomić.

Novi à la carte meni, ki ga je ustvarila za restavracijo Zinfandel’s, ki se nahaja v zagrebšek ikoničnem razkošnem hotelu Esplanade, ponuja čudovito izbiro okusov in vznemirljivih kombinacij, ki jih zagotovo morate poskusiti.

Foto: Esplanade

Ana je skozi leta močno oblikovala identiteto Zinfandel’s. Njena inovativna tehnika združuje moderne kulinarične pristope, spoštovanje tradicije in lokalnih sestavin ter pridih sredozemske kuhinje, vse to pa je zaznamovano z njenim ženskim ustvarjalnim pristopom, ki je viden na vsakem krožniku.

Foto: Esplanade

Trajnostna kulinarika

Restavracija Zinfandel’s je posebna zaradi svojega poudarka na trajnosti in filozofiji obvladovanja odpadkov hrane, zaradi česar je restavracija pred nekaj leti prejela prvo zeleno Michelinovo zvezdico. Tokrat je Ana na jedilnico vključila meso modrega raka, invazivno vrsto v Jadranskem morju.

Foto: Esplanade

“Kot ambasadorka WWF-ove pobude za trajnostni ribolov si prizadevam, da ribe in morske sadeže uporabljam premišljeno in odgovorno, ter da s svojim vplivom spodbudim druge, da razmislijo o prihodnosti rib na krožniku in v morju. Na primer, na meni sem dodala sardine, že leta pa kupujem adriatske skampe pri zaupanja vrednih ribičih in se zdaj odločila vključiti modrega raka po pogovoru s strokovnjaki WWF (World Wide Fund for Nature). Modri rak ni le izjemno okusen, ampak ima tudi pomembno ekološko vlogo,” poudarja Ana Grgić Tomić.

“Ker je modri rak invazivna vrsta v Jadranskem morju, povzroča spremembe v ekosistemu, ogroža domače vrste in ekološko ravnovesje. Vključitev modrega raka v prehransko verigo pomaga nadzorovati njihovo število in zmanjšati njihov vpliv na okolje. To vrsto je mogoče trajnostno loviti in uporabljati.”

Foto: Esplanade

“Meso modrega raka je zelo cenjeno zaradi svojega blagodejnega okusa in čvrste teksture, zaradi česar je izjemno vsestransko pri pripravi različnih jedi. V novem meniju sem meso modrega raka združila s kremo iz drugih rakov, dodala nežno peno iz lovage in fritulo z nadevom iz pražene in kisle zelene, vse pa zaključila z Oscietra kaviarjem iz trajnostne pridelave,” pojasnjuje chefinja.

Foto: Esplanade

Med predjedmi Ana izpostavi jadranske škampe, ki jih je tokrat marinirala v domači marmeladi iz granatnega jabolka. Postreženi so s tortico in crème brûlée iz karamelizirane jeruzalemske artičoke, skupaj z lešnikom in skampi veloute omako. Jadranski škampi, ki jih lovijo v Velebitskem prekopu, da bi zaščitili mikroekosistem, so ena njenih najljubših sestavin.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Anina ustvarjalnost se odraža v vsaki jedi, kjer brez truda združuje na videz neskladne sestavine, kar privede do fantastičnih okusov in tekstur, ki prinašajo umetniški pridih na krožnik. Poširana jakobova školjka je dvignjena z nežno tartufovo peno, medtem ko Ana pripravlja svojo znamenito kremasto rižoto, tokrat z grenkim radičem in kremo iz portovega vina in foie gras kreme.

Foto: Esplanade

Pozimi je pomembno, da se ogrejemo s srčno juho. Izbirate lahko med juho iz pečene koruze s zažgano koruzo, marmelado iz čilija in amarantom ali bogatim fazanovim konsoméjem z domačimi ravioli, polnjenimi s kostanjevo kremo in mesom fazana. Težka odločitev, vendar bo katera koli izbira zagotovo osvežujoča in zadostna.

Foto: Esplanade
Foto: Esplanade

Glavne jedi ponujajo fantastične zimske okuse. “Jerebico sem združila z musom iz posušenih marelic, iz mareličnih koščic in soka pa sem pripravila demi-glace iz preostalih zelenjav. File divjačine je obdan z zelišči z Oleander terase in česnom, dopolnjen z musom iz črnih tropskih gob, pripravljenim v slogu mille-feuille, ki spominja na slavno francosko sladico,” razkriva Ana.

Foto: Esplanade

Izbrani okusi

Na jedilniku so tudi neizpustljive specialitete restavracije – morski ostriž, pečen v soli, ki ga osebje mojstrsko filira pred vašim očmi, je posebna poslastica. Druga posebnost je tartar, ki ga osebje pripravi točno po vaših željah, natančno odmerjeno z začimbami in dodatki za popoln ravnotežje okusov.

Foto: Esplanade

Vsak dober obrok se mora končati z nečim sladkim. Slaščičarka Esplanade Mirjana Špoljar je ustvarila neverjetne kombinacije okusov, ki ne bodo nikogar pustile ravnodušnega. Razvajajte se z temno čokolado in kostanjevimi trufli z oranžno kremo ali temno čokolado in mousseom iz grozdja z mandljevimi in kakavovimi drobtinami.

Za tiste, ki imajo raje lažje, sadne note, bo odlična izbira ingverjeva in medena biskvitna torta s hruškovo sorbetom, poširano hruško z zelišči in nageljnimi žbicami ter ajdovo drobtino s čokolado in kremnim mandarinovim mousseom.

Foto: Esplanade

Neustavljiva francoska klasika, flambeirane Crêpes Suzette, pa prinaša vizualni spektakel in pravo simfonijo okusov. Postrežene s sladoledom iz limone in svežo meto, bo ogenj poudaril esenco okusa. “Ogenj še dodatno poudari okus. Poleg tega je flambiranje poseben ritual, ki ga gostje enostavno obožujejo!” poudarja Stjepan Okun, vodja restavracije Zinfandel’s.

Foto: Esplanade

Skupaj z izbranimi vini, penečimi vini in šampanjci iz Hrvaške in sveta bo vaša kulinarična izkušnja v Zinfandel’s popolna. À la carte meni je na voljo vsak dan za kosilo in večerjo od 12:30 do 23:00, otrokom pa je na voljo poseben otroši meni. Več informacij in rezervacije lahko opravite na www.zinfandels.hr.

Style.Več novic