To je prikupna in drugačna različica klasične potice

16. april 2025

To je prikupna in drugačna različica klasične potice

16. april 2025
Foto: Instagram @ninazorcic
To je prikupna in drugačna različica klasične potice

To je prikupna in drugačna različica klasične potice

16. april 2025
Foto: Instagram @ninazorcic

Če ste letos pripravljeni na malo bolj igrivo različico tradicionalne slovenske potice, potem bo ta recept naravnost popoln za vas. 

Mini potica, pečena kar v modelčku ali steklenem kozarcu, je prikupna, praktična in idealna za obdarovanje. Klasičen okus orehovega nadeva ostane, a prezentacija bo navdušila tako na praznični mizi kot tudi na Instagramu.

Mini potice lahko pripravite v keramičnih skodelicah, manjših modelčkih za sufle ali celo v ognjevarnih kozarčkih. Pomembno je le, da izberete embalažo, primerno za peko.

Recept je preprost in prijazno diši po otroštvu, le da z modernim pridihom. Ustvarila ga je priznana kulinarična blogerka Nina Kastelic, ki ustvarja pod imenom Leaneen in je avtorica treh uspešnih kuharic.

Sestavine:

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 20 g svežega kvasa
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 250 ml toplega mleka
  • 80 g stopljenega masla
  • ščepec soli

Sestavine za orehov nadev:

  • 300 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 ml vročega mleka
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica medu
  • 1 beljak
Foto: Instagram @leaneen.nina

Postopek:

Za testo v toplem mleku raztopimo kvas in malo sladkorja. Dodamo ostale sestavine in zgnetemo gladko testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da se količina podvoji. Vse sestavine za nadev zmešamo v enotno maso.

Vzhajano testo razvaljamo na približno 0,5 cm debelo. Razrežemo ga na trakove širine 10 cm. Vsak trak premažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj. Nato štrukelj razrežemo na rolice dolžine približno 14 cm. Rolice postavimo v namaščen pekač za mini potičke. 

Pokrijemo in pustimo vzhajati še 20–30 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30–40 minut. Po 15 minutah peke jih pokrijemo s peki papirjem, da se vrh ne zapeče preveč.

Foto: Instagram @leaneen.nina

Mini potica v modelčku je odličen način, kako klasično jed spremeniti v nekaj novega, elegantnega in absolutno očarljivega. Privoščite si kanček nostalgije z moderno preobleko, brez stresa in z veliko stila.

Avtor
Piše

Katarina Mljač

Style.Več novic