Ideja za vikend izlet: Kraški oddih z okusom domačega pršuta

25. maj 2025

Ideja za vikend izlet: Kraški oddih z okusom domačega pršuta

25. maj 2025
Foto: Instagram @prsutarna_scuka
Ideja za vikend izlet: Kraški oddih z okusom domačega pršuta

Ideja za vikend izlet: Kraški oddih z okusom domačega pršuta

25. maj 2025
Foto: Instagram @prsutarna_scuka

Podajte se na vikend izlet po Sloveniji. Obiščite kraj, kjer se srečujejo kulinarika, tradicija ter pravljični produkt narave.

Če ste ljubiteljica odličnih vin in domačega kraškega pršuta, preprosto morate obiskati Pršutarno Ščuka. Ta kraški dragulj se nahaja v vasici Kobjeglava v osrčju Krasa, 3 km od priljubljene srednjeveške vasice Štanjel. Od Ljubljane je oddaljen le 90 kilometrov in je zato popolna destinacija za vikend izlet.

Tam vas čaka nepozabno gurmansko doživetje, kjer boste na vodenem ogledu spoznali postopek zorenja pršuta po stari tradicionalni metodi, ki jo kot slovensko posebnost ohranjajo v njihovi pršutarni ter okusili suhomesnate izdelke.

Foto: Instagram @prsutarna_scuka

Po ogledu vas čaka tudi degustacija, kjer boste poizkusili domače dobrote iz pršutarne, sire, sadne sokove in vina priznanih domačih pridelovalcev.

Če se želite naučiti, kako se pravilno reže pršut, se lahko preizkusite v delavnici ročnega rezanja pršuta. Če pa vam bo kateri suhomesnati izdelek še posebej všeč, ga lahko tudi kupite. Na voljo imajo namreč kar nekaj različnih proizvodov, vse od tradicionalnega pršuta, pancete pa do divjačinskega pršuta.

Drevo, ki osupne

Posebnost tega pravljičnega posestva je tudi 300 let stara murva, ki že vrsto let tiho opazuje proizvodnjo kakovostnega pršuta. Njena oblika spominja na dežnik in opominja na čas, ko so murve prispele na Kras in imele posebno vlogo pri razvoju sviloprejstva.

Na avtentičnem kraškem dvorišču boste lahko spoznali tudi tipične arhitekturne elemente in prisluhnili zgodbi o kamnu, ki je še dandanes Kraševcu v navdih.

Iz roda v rod

Postopki priprave izvrstnih suhih mesnin so se prenesle od Antona Ščuke na njegovega sina Mihaela, ki jih je prenesel naprej na svoje otroke, najbolj pa na sina Alojza. Vsi predniki so mesnine sušili v majhnih količinah za svojo rabo in nekaj za prodajo gospodi v Trst.

Z leti se je povpraševanje po pršutu povečalo, kar je družino Ščuka spodbudilo k izgradnji nove velike pršutarne na dvorišču posestva s kapaciteto 10.000 pršutov. V tem času so pripravljali na dvorišču pod starodavno murvo v obliki dežnika prve vodene oglede in degustacije.

Že v prvih letih delovanja so začeli sušiti divjačinske pršute (medved, jelen, los, divji prašič), ki so veljali za izredno redkost in specialiteto. Z leti se je pršutarna razvila v obliko, kot jo ima danes.

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic