Če ste ljubitelji slanih prigrizkov, ki obljubljajo pravo kulinarično poslastico, potem smo našli pravo mesto za vas. Svoja vrata je namreč pred kratkim odprla prodajalna baglov, ki navdušuje vse gurmane – BAGEL POINT.

Najdete jo lahko v centru Ljubljane, pod slavnimi Plečnikovimi arkadami na naslovu Adamič-Lundrovo nabrežje 1. Bagel si lahko tam privoščite od torka do sobote, svoja vrata pa za kupce odprejo ob deveti uri zjutraj (ob sobotah ob desetih) in jih zaprejo ob enih popoldne.
Okus, ki prevzame
BAGEL POINT je nastal pod okriljem družinske pekarne Malo drugače in priljubljene kraft pivovarne LOO-BLAH-NAH, ki skupaj bdijo nad strežbo okusnih baglov. V njihovi ponudbi tako lahko najdete prave ameriške bagle, focaccie in raznolike sladice, kot so cimetove rolice, bananin kolač, brownieji in piškoti.

Na izbiro imajo vse klasične bagle: navadne, sezamove, makove in celo cimetove z rozinami. K bagelu pa lahko dodate namaze, kot so maslo, vegansko maslo, klasični kremni sir, kremni sir s pestom, veganski kremni sir ali veganski kremni sir z zelišči.
Izbirate lahko med svežimi ali popečenimi bagli, z ali brez raznolikih namazov. Ljubitelji sendvičev pa si lahko izberejo tudi bagel sendvič. Poskrbljeno je tudi za osvežitev, saj vam poleg postrežejo tudi kavo in ostale pijače.

Iz kje izvira bagel?
Ti okusni pekovski izdelki izvirajo iz Poljske, od koder so jih priseljenci prinesli v Ameriko. Okoli leta 1900 je v New Yorku postal priljubljen ‘bagel brunch’, ki ga sestavljajo bagel, obložen z lososom, kremnim sirom, kaprami, paradižnikom in rdečo čebulo. Ta in podobne kombinacije namazov in dodatkov so v 21. stoletju v Združenih državah Amerike ostale povezane z bagelom.
V članku Consumer Reports iz leta 2012 je navedeno, da mora imeti idealen bagel rahlo hrustljavo skorjico, izrazito ‘vlečenje’, ko se kos z grizenjem ali stiskanjem loči od celote, žvečljivo notranjost in okus po sveže pečenem kruhu.

Okus se lahko dopolni z dodatki, kot so čebula, česen, sezam ali mak. Bagle se lahko tudi opeče. Z opečenjem se lahko doseže ali odstrani želena žvečljivost, zmehča skorja in ublažijo neprijetni okusi.
Newyorčani po tradiciji ne opečejo bagelov, trdijo namreč, da če je bagel dobro narejen in svež, ga ni treba opeči.
