Ena izmed jedi, ki jo lahko vzamemo s seboj na plažo, piknik ali pa jo pojemo v senci domačega vrta, je zagotovo poletna solata iz testenin. Je barvite, sveža in polna sredozemskih okusov, ki poskrbijo za val svežine.
Tokrat z vami delimo recept, ki ga je ustvaril slavni kuharski mojster Jamie Oliver, ki je znan po svojih preprostih, a okusnih jedeh, v katerih prevladujejo sezonske sestavine in naravne arome. Ta solata združuje vse to in še več – svežo kumaro, sladke paradižnike, aromatično baziliko in slani feta sir.
To je harmoničen obrok, ki nasiti in poskrbi za osvežitev, brez problema pa ga prihranite tudi za naslednji dan, saj se okusi med počivanjem v hladilniku še dodatno združijo. Poskusite ta zares preprost in okusen recept, ki je popoln za letošnje poletje.

Sestavine:
- 300 g testenin
- 1 kumara
- 500 g paradižnika
- 30 g sveže bazilike
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čajna žlička rdečega vinskega kisa
- 125 g mlade špinače
- 80 g feta sira
- po želji: 1 čili paprika

Priprava:
- Testenine skuhajte v loncu z vrelo slano vodo po navodilih na embalaži.
- Medtem grobo naribajte kumaro, odlijte odvečno tekočino in naribano kumaro stresite v veliko skledo za solato.
- Paradižniku odstranite peške in ga narežite, odvečna semena zavrzite in dodajte v skledo.
- Na tanko narežite 2/3 listov bazilike in (če želite) grobo narežite čili papriko. Oboje dodajte mešanici kumar in paradižnika, dodajte 2 žlici olivnega olja, nato 1 čajno žličko rdečega vinskega kisa in premešajte.
- Ko so testenine kuhane al dente, jih odcedite in sperite pod tekočo hladno vodo, nato pa jih dajte v skledo in dobro premešajte. Začinite z morsko soljo in črnim poprom.
- Oprano mlado špinačo razporedite po krožniku (ali na dnu škatle za malico) in nanjo položite solato iz testenin. Potresite s feta sirom in preostalo tretjino bazilikinih listov.
