Novi priljubljeni koktejl, ki paradižnik spremeni v poletno senzacijo

25. julij 2025

Novi priljubljeni koktejl, ki paradižnik spremeni v poletno senzacijo

25. julij 2025
Foto: Instagram @jimmybarrat
Novi priljubljeni koktejl, ki paradižnik spremeni v poletno senzacijo

Novi priljubljeni koktejl, ki paradižnik spremeni v poletno senzacijo

25. julij 2025
Foto: Instagram @ben_weston_pictures

V svetu koktajlov se vsake toliko pojavi pijača, ki na novo postavi meje med pričakovanim in mogočim.

Eno takšnih presenečenj letošnjega poletja je koktajl Tomatini – slana, osvežilna interpretacija martinija s paradižnikom v glavni vlogi.

Čeprav zveni nekoliko nenavadno, še posebej za tiste, ki smo vajeni sadnih ali sladkih okusov v pijači, se Tomatini izkaže za elegantno ravnotežje med zemeljskim in svežim, klasičnim in sodobnim.

Od Dubaja do TikToka

Zgodba Tomatinija se ni začela v kakšni italijanski vasi, kjer bi morda pričakovali, da bo paradižnik prešel iz kuhinjske mize v kozarec.

Pravzaprav se je začela v luksuzni restavraciji La Petite Maison (LPM) v Dubaju, kjer je barman Jimmy Barrat želel poustvariti občutek, ko ugrizneš v zrel, soncem obsijan paradižnik, potresen s soljo, olivnim oljem in morda kančkom balzamičnega kisa.

nova pijača poletja iz paradižnikov - tomatini
Foto: Instagram @bristolfarms

Leta 2010 je tako ustvaril Tomatini. Koktajl, ki v popolni meri združi gastronomski spomin s tekočo obliko. A šele desetletje kasneje, v času družbenih omrežij in hitrih trendov, je ta pijača postala pravi fenomen.

Na TikToku so se začele vrstiti različice, mnoge pod oznako “salad in a glass, in Tomatini je skoraj čez noč postal modna poletna osvežitev.

A za razliko od mnogih hitrih spletnih trendov, ki izginejo, še preden se ohladi led v posodi za koktejle, se zdi, da Tomatini ostaja med priljubljenimi izbirami.

nova pijača poletja iz paradižnikov - tomatini
Foto: Instagram @jimmybarrat

Okus, ki izziva, a nagradi

Na papirju Tomatini morda deluje preveč ekscentrično, da bi postal uspešnica: paradižnik, kis, sol, poper, vodka ali gin, včasih celo olivno olje. Toda prav ta neobičajna kombinacija naredi to pijačo privlačno.

Ne poskuša posnemati sadne svežine drugih poletnih koktajlov, temveč ponuja alternativo. Okus poletja, ki prihaja s tržnice, ne s plantaže agrumov.

nova pijača poletja iz paradižnikov - tomatini
Foto: Instagram @jugni.blr

Paradižnik v tej pijači ni v obliki gostega paradižnikovega soka, kot ga poznamo iz Bloody Mary. Uporablja se svež paradižnikov sirup ali sok iz zrelih češnjevih paradižnikov, ki ohranja sadno sladkobo, a z umami globino.

Beli balzamični kis poskrbi za kislinsko ravnotežje, medtem ko sol in poper zbudita zaznave, ki jih običajno ne povezujemo z aperitivom.

Rezultat je presenetljivo osvežilna pijača, ki hkrati deluje sofisticirano in domače, kot nekakšen kulinarični most med sredozemsko kuhinjo in sodobno miksologijo.

Kako se pripravi Tomatini?

Klasična različica temelji na nekaj osnovnih sestavinah:

  • 60 ml vodke (ali gina, odvisno od želene svežine)
  • 25 ml paradižnikovega sirupa ali svežega soka (Campari paradižniki so priljubljena izbira)
  • 5–10 ml belega balzamičnega kisa
  • Ščepec soli in sveže mletega črnega popra
  • Kanček sladkornega sirupa ali agavinega nektarja (odvisno od kisline paradižnika)

Vse skupaj se zmeša z ledom v shakerju, precedi v ohlajen kozarec, pogosto okrašen z mini paradižnikom na zobotrebcu, listom bazilike ali celo nekaj kapljicami olivnega olja na površini pijače.

nova pijača poletja iz paradižnikov - tomatini
Foto: Instagram @bristolfarms

Variacije na podoben način

Ker Tomatini ni zaščiten koktajl s strogimi pravili, se z njim poigravajo številni barmani in domači entuziasti. Nekatere različice vključujejo:

  • Gin namesto vodke, za bolj zeliščni in izrazit karakter.
  • Dodatek vermoutha, za bolj kompleksno in suho noto.
  • Worcestershire omako ali limeto, za bolj “umami” učinek – nekoliko bližje Bloody Mary.
  • Dimljena sol ali čili, za pikantne ali dimljene različice.

Na družbenih omrežjih pogosto srečamo minimalistične izvedbe s preprostim svežim paradižnikom, limono in nekaj kisa s poudarkom na naravni sestavini in estetski prezentaciji.

Zakaj je postal uspešnica?

Mnoge pijače, ki poskušajo doseči nekaj novega in inovativnega, po navadi hitro končajo svojo kariero. A Tomatini ima to prednost, da temelji na znanem okusu. Paradižnik je za večino ljudi poznana sestavina, ki jo povezujemo s toplino, domačnostjo in kuhinjo.

nova pijača poletja iz paradižnikov - tomatini
Foto: Instagram @alliebeau

Ko se znajde v kozarcu, to ni pretiran preskok. Pravzaprav gre za kulinarično logičen korak, saj se v Tomatiniju sestavine obnašajo podobno kot v solati, vendar z dodatkom alkohola.

Koktajl odgovarja tudi na aktualne trende: manj sladkorja, bolj izraziti okusi, lokalne sestavine, “umami” kot nova petodimenzionalna zaznava v miksologiji. In seveda, estetski potencial, ki ga predstavlja živordeča pijača z zlato oljno kapljico na vrhu in je zato popolna za objavo na družbenih omrežjih.

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic