Recept za znamenito Ikeino torto brez glutena

08. september 2025

Recept za znamenito Ikeino torto brez glutena

08. september 2025
Foto: Instagram @slatkadomacica
Recept za znamenito Ikeino torto brez glutena

Recept za znamenito Ikeino torto brez glutena

08. september 2025
Foto: Instagram @slatkadomacica in Pexels

Instagram je že večkrat dokazal, da je lahko prava zakladnica navdiha, ko govorimo o slaščicah.

Med številnimi recepti, ki vsakodnevno krožijo po družbenih omrežjih, se kdaj pa kdaj pojavi tak, ki se skoraj čez noč spremeni v pravi mali fenomen.

Točno to se je zgodilo tudi s torto, ki jo je na svojem profilu delila ustvarjalka @slatkadomacica, ki je pripravila različico znamenite sladice, ki jo strežejo v Ikeinih restavracijah po svetu. Sladice, ki jo pozna skoraj vsak, ki se je kdaj ustavil v njihovem restavracijskem kotičku.

Gre za čokoladno torto z mandlji in karamelo, ki je vedno razprodana in za katero se marsikdo vpraša, zakaj je tako posebna. Domača različica odgovori na to vprašanje že ob prvem grižljaju.

čokoladna torta z mandlji iz Ikee
Foto: Instagram @slatkadomacica

Mandljeve plasti so rahle in dišeče, krema svilnato gladka, na vrhu pa čokoladni preliv, ki se nežno prelomi pod vilicami, nato pa se stopi v ustih skupaj z nežnim karamelnim priokusom.

Posebna čarobnost tega recepta je tudi v tem, da je povsem brez glutena, zato je primerna za širši krog sladkosnedov. Čeprav zahteva nekaj potrpežljivosti (predvsem zaradi ohlajanja med posameznimi koraki) recept ni zahteven in nagradi z rezultatom, ki ga boste želeli deliti naprej.

Sestavine:

Mandljeve plasti:

  • 5 beljakov
  • ščepec soli
  • 120 g sladkorja
  • 200 g mletih mandljev (praženi imajo lepšo aromo)

Krema:

  • 200 ml sladke smetane
  • 5 rumenjakov
  • 1 žlica vaniljeve arome
  • 150 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja

Preliv:

  • 200 g Daim čokolade (Ikeina mlečna čokolada z drobljenimi karameliziranimi lešniki, lahko pa tudi katera koli druga mlečna)
  • 1 žlica kokosovega ali sončničnega olja (za mehkejši preliv, da se ne lomi pri rezanju)
čokoladna torta z mandlji iz Ikee
Foto: Instagram @noms_withme

Postopek priprave:

  1. Začnemo z mandljevimi plastmi. Beljake stepemo v sneg s ščepcem soli, nato počasi dodajamo sladkor, da dobimo čvrsto in sijočo zmes. Vanjo nežno vmešamo mlete mandlje.
  2. Maso razporedimo na dva lista peki papirja, kjer smo narisali kroga s premerom približno 24 cm. To lahko naredite tudi brez posebne vrečke, kar z žlico ali spatulo.
  3. Plasti pečemo pri 170 °C približno 20 minut, da ostanejo svetle in rahlo hrustljave. Po peki jih pustimo, da se dobro ohladijo.
  4. Ko čakamo na plasti, pripravimo kremo. V kozici segrejemo sladko smetano s sladkorjem in vaniljevo aromo. Ko se sladkor raztopi, dodamo rumenjake in med stalnim mešanjem kuhamo, da se zmes zgosti. Potrpežljivost je tu ključna, saj traja kakšnih deset minut, da krema doseže pravo gostoto.
  5. Ohladimo jo na sobno temperaturo in jo pokrijemo s folijo, da ne nastane kožica. Nato posebej stepemo maslo, da postane penasto, in mu postopoma primešamo ohlajeno kremo, da dobimo gladek, svilnat nadev.
  6. Ko so plasti ohlajene, začnemo s sestavljanjem. Prvo mandljevo plast položimo na rešetko ali podstavek, premažemo s polovico kreme, dodamo drugo plast in zaključimo s preostankom kreme. Torto postavimo v hladilnik za približno eno uro, da se krema strdi.
  7. Za piko na i pripravimo čokoladni preliv. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, primešamo olje in jo prelijemo čez torto. Z lopatko jo nežno razmažemo, da se enakomerno porazdeli. Nato torto vrnemo v hladilnik. Najbolje kar čez noč, saj se bo tako preliv lepo strdil, plasti pa bodo dobile pravo sočnost.
čokoladna torta z mandlji iz Ikee
Foto: Instagram @bonappetildis

Ko jo boste naslednji dan razrezali, vas bo presenetila popolna kombinacija hrustljavih mandljevih plasti, nežne kreme in bogate čokoladnega preliva.

Čeprav je recept nastal kot poskus posnemanja slavne Ikea sladice, se domača različica pogosto izkaže celo za boljšo, ravno zato ker je sveža, narejena z ljubeznijo in točno takšna, kot jo imate radi.

Dodatni nasveti:

  • Mandlje je priporočljivo rahlo popražiti, saj tako razvijejo intenzivnejši okus in aromo.
  • Beljake stepajte v čisti, suhi posodi, saj bo tako sneg obstojen in lažje povezal mandljevo maso.
  • Pri kremi je potrpežljivost ključna. Nikar ne hitite, saj se zgosti šele po dobrih desetih minutah. Ko dodajate maslo, naj bo sobne temperature, sicer se krema lahko razdeli.
  • Čokoladni preliv bo lepše gladek, če ga pred nanosom pustite nekaj minut, da se rahlo ohladi, nato pa ga z lopatko razporedite v tankem sloju.
  • In še zadnji nasvet: če torto pustite v hladilniku čez noč, bo naslednji dan še boljša, saj se bodo plasti okusov popolnoma prepojile.
čokoladna torta z mandlji iz Ikee
Foto: Instagram @dubaicravings

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic