Mehki buhtlji z višnjami in Nutello, ki očarajo na prvi ugriz

10. september 2025

Mehki buhtlji z višnjami in Nutello, ki očarajo na prvi ugriz

10. september 2025
Foto: Instagram @bokylicious
Mehki buhtlji z višnjami in Nutello, ki očarajo na prvi ugriz

Mehki buhtlji z višnjami in Nutello, ki očarajo na prvi ugriz

10. september 2025
Foto: Instagram @bokylicious

Vsaka kuhinja skriva recepte, ki imajo moč, da napolnijo dom z vonjem topline in občutkom, da se je čas za trenutek ustavil.

Mednje zagotovo sodijo buhtlji – mehke, rahlo sladkaste kroglice kvašenega testa, ki jih lahko polnimo s sadjem, marmeladami ali čokolado.

V mnogih družinah so to jedi, ki se pripravljajo ob koncih tedna ali ob posebnih priložnostih, ko se okoli mize zbere cela hiša in zmanjka časa za štetje, koliko jih je kdo pojedel.

Buhtlji so tista sladica, ki nas brez truda vrne v otroštvo, v kuhinjo naših mam in babic, kjer je bilo vse videti enostavno, čeprav je dišalo po nečem posebnem. Tokrat pa smo navdih našli na Instagram profilu Bojane Matek, ki jo mnogi poznajo pod imenom @bokylicious.

Njen recept za buhtlje z višnjami in Nutello je osvojil številne sladkosnede prav zaradi čudovite kombinacije: sadna kiselkasta svežina višenj, ki se lepo ujame s kremasto čokoladno toplino Nutelle.

buhtlji z nutelo in višnjami na pladnju
Foto: Instagram @bokylicious

Sestavine:

  • 1 vrečka instant kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica gladke moke + še nekaj za posipanje
  • 50 ml toplega mleka
  • 500 g gladke moke
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 50 g stopljenega masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 ml toplega mleka
  • 1 kozarec višenj (odcejenih in zmešanih s cimetom, vaniljevim sladkorjem ter malo sladkorja)
  • Nutella ali drug čokoladni namaz
  • maslo za pekač in za premaz

Postopek priprave:

  1. Najprej pripravite kvasec: kvas zmešajte z žličko sladkorja, žlico moke in toplim mlekom, nato ga pustite približno petnajst minut, da se speni in naraste. Medtem presejte moko v večjo skledo, dodajte sladkor in ščepec soli, nato pa še stopljeno maslo, olje, jajce, preostalo mleko in pripravljen kvasec.
  2. Vse skupaj zamesite v gladko testo, če je preveč lepljivo, dodajte še malo moke. Oblikujte kroglo, jo pokrijte s folijo in kuhinjsko krpo ter pustite na toplem, da vzhaja približno uro in pol oziroma dokler se volumen ne podvoji.
  3. Višnje dobro odcedite in jih zmešajte z malo cimeta, vaniljevega sladkorja in po želji z dodatnim sladkorjem. Ko je testo pripravljeno, ga razvaljajte na pomokani površini na približno pol centimetra debeline.
  4. Razrežite ga na kvadratke velikosti približno 8 x 8 cm. Na sredino vsakega kvadratka položite žličko Nutelle in eno do dve višnji, nato robove previdno stisnite skupaj, da se nadev ne razlije.
  5. Tako oblikovane buhtlje zlagajte v okrogel, z maslom premazan pekač, tako da so tesno eden ob drugem, a imajo še malo prostora za zadnje vzhajanje. Pustite jih počivati še dvajset minut, nato jih premažite z raztopljenim maslom.
  6. Pečico segrejte na 180 °C in buhtlje pecite približno 25 do 30 minut, dokler ne dobijo lepe zlate barve. Ko jih vzamete iz pečice, jih pokrijte s kuhinjsko krpo, tako bodo ostali mehki in rahli. Tik pred postrežbo jih potresite s sladkorjem v prahu.
buhtlji z nutelo in višnjami na pladnju
Foto: Instagram @bokylicious

Dodatni nasveti za popolne buhtlje:

  • Temperatura sestavin: Mleko in maslo naj bosta vedno mlačna, ne vroča. Kvas namreč najbolje deluje v toplem, a preveč vroče tekočine ga lahko uničijo.
  • Testo naj diha: Ko testo vzhaja, ga pokrijte s kuhinjsko krpo, da bo na toplem in zaščiteno pred prepihom. Najboljše mesto je blizu radiatorja ali v pečici, ogreti na 30–35 °C.
  • Ne pretiravajte z nadevom: Čeprav se zdi mikavno dati veliko Nutelle ali višenj, je bolje uporabiti manjšo žličko. Preveč nadeva lahko med peko uide, buhtlji pa izgubijo lepo obliko.
  • Namastite roke: Ko oblikujete buhtlje, si roke na tanko premažite z oljem ali stopljenim maslom – tako se testo ne bo lepilo in robovi se bodo lepše zaprli.
  • Skrivnost mehkih buhtljev: Ko jih vzamete iz pečice, jih vedno pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Para, ki se sprošča, bo poskrbela, da ostanejo puhasti in ne bodo postali suhi.
  • Postrezite s stilom: Najlepše je, če buhtlje postrežeš še rahlo tople, posute s sladkorjem v prahu. Če želite ustvariti dodaten učinek, jih lahko položite na servirni krožnik in dodate skodelico toplega kakava ali vaniljev sladoled za kontrast.

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic