Sladoledni koktajli so zadnji kulinarični hit v Zagrebu

10. november 2025

Sladoledni koktajli so zadnji kulinarični hit v Zagrebu

10. november 2025
Foto: Lili Bašić
Sladoledni koktajli so zadnji kulinarični hit v Zagrebu

Sladoledni koktajli so zadnji kulinarični hit v Zagrebu

10. november 2025
Foto: Lili Bašić

Sladoled v zimskih mesecih ni nič več neobičajnega, jemo ga celo leto. Kar se do sedaj ni znašlo na mizah kavarn in restavracij, pa je spoj pravega italijanskega gelata in vrhunskih koktajlov.

Najboljše iz obeh svetov združuje miksolog Vjenceslav Madić – mojster Kishoni. V hotelu Esplanade v Zagrebu bo v novembru navduševal z ročno izdelavo italijanskega gelata in umetnostjo mešanja ter ustvaril senzacionalne kombinacije okusov, ki kljubujejo letnemu času in na novo definirajo užitek.

Foto: Lili Bašić

V priznanem luksuznem hotelu s stoletno zgodovino, kjer se dediščina art decoja sreča s svetovljanskim vzdušjem, menedžer bara in Esplanadin vrhunski miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni ponovno premika meje barske scene.

Z bogatimi mednarodnimi izkušnjami in nagonom za inovativnost je Vjenceslav znan po svojem prefinjenem pristopu, brezhibnem občutku za podrobnosti in prefinjeni estetiki priprave koktajlov, ki spominja na malo gledališče — vsak kozarec pripoveduje zgodbo, vsak požirek prebudi novo čustvo.

Premikanje mej kreativnosti in užitkov

“Pozabite na pravila sezone – čas je za sladoled – ne glede na to, ali iščete osvežitev, jesensko dozo hedonizma ali zimsko sladko avanturo.” pravi Vjenceslav Madić.

Za vse ljubitelje gurmanskih koktajlov je zasnoval klasični Affogato z obrtniškim gelatom burbonske vanilije in dišečimi notami espressa, zapeljivo kombinacijo gelata z okusom pistacije z likerjem Bajadera, razkošno čokoladno okus gelata z višnjevim likerjem Amarena. Za vse, ki obožujete bolj močne koktajle pa je ustvaril zanimivo kombinacijo gelata z okusom slane karamele in mezkala ter kavnega gelata amaretto z viskijem bourbon.

Foto: Lili Bašić

“Nenehno sem v iskanju, da bi ustvaril nekaj nepričakovanega in dvignil izkušnjo pitja koktajlov na novo raven. In kot ljubitelj pravega italijanskega gelata in vrhunskega likerja verjamem, da bo to pravo presenečenje za prave hedoniste,” pravi mojster.

Za najvišjo kakovost gelata se je Esplanade hotel povezal z družino Peroš iz Zagreba. Izdelujejo svež italijanski gelato Hyggis Gelato iz najkakovostnejših naravnih surovin brez umetnih dodatkov. Pistacije in limone prihajajo s Sicilije, lešniki iz Piemonta, burbonska vanilija z Madagaskarja.

Ko nastopi rahla lakota

V svetu kulinarike se vse bolj uveljavlja koncept sharing menu, deljenja jedi z večimi osebami. V Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru boste poleg bogate koktajl izkušnje imeli še en dober razlog za druženje. Za vse, ki cenijo dobro hrano in dobro družbo, je chefinja Ana Grgić Tomić ustvarila gurmansko doživetje za štiri osebe.

Ob koktajlu, craft pivu ali kozarcu vina lahko tako zagrizete v sočen Club sendvič s piščancem in panceto, s hrustljavim krompirčkom in domačim kečapom. V meniju so še mini ročno rezan tatarski biftek z izbranimi začimbami, mini cezarjeva solata s piščancem, tunin tataki v sezamu ter kroketi iz suhih paradižnikov in dimljenih škampov.

Foto: Lili Bašić

»Deljenje hrane ustvarja povezanost in obrok spremeni v doživetje,« poudarja chefinja Ana Grgić Tomić, katere jedi se odlično podajo v sproščen, šik ritem lokala. In cena? Štiri osebe boste svojo lakoto potešile za 89 evrov.

Če želite še bolje spoznati okuse, ki jih kreira slavna chefinja, ne smete spregledati legendarnih štruklkjev, ki so na voljo tudi v brezglutenski različici ter številne druge gurmanske prigrizke. Sline se vam bodo po cedile še dneve kasneje.

Sočen goveji burger s kremno gorčično omako in čebulno marmelado, fokača z drniškim pršutom in paškim sirom, rogljički z dimljenim lososom, grahova in metina kremna juha, domači konsome in jurčkova pita z rukolo.

Foto: Lili Bašić

Razkošen ritual za umiritev

Če želite upočasniti tempo in uživati ​​v trenutku v dvoje, Esplanada v novembru pripravlja omejeno izdajo popoldanskega čaja, ki prinaša dozo elegance in sprostitve v središču Zgreba. Navdahnjena s 100. obletnico hotela vas bo skozi razkošne prigrizke in okuse, ki spremljajo legendarne postaje slavnega Orient Expressa, popeljala nazaj v zlato dobo potovanj.

Foto: Rajan Milošević

Predstavljajte si Pariz na krožniku z mini briošem s foie grasom in hruškovo marmelado, Benetke skozi burato, suhe paradižnike, sardine in pinjole, Zagreb z neustavljivimi mini štruklji in Istanbul z notami zatarja, humusa in mete.

Sladki konec vas popelje v Italijo in Francijo s kockami tiramisuja z jagodami in notami prosecca, hrustljavimi makaroni, chouxom z rumom in čokolado ter dišečimi orientalskimi dobrotami s kadaifom, pistacijami in rožno vodo.

Foto: Lili Bašić

Ta eleganten ritual postrežejo vsak dan od 12.30 do 18.30 v salonskem in koktajl baru Esplanade 1925, zanj pa boste odšteli 45 evrov. Vključuje razkošno mizo s prigrizki in sladicami za dve osebi, mini pečene štruklje na osebo in čaj Ronnefeldt po izbiri, postrežen v čajniku z limono in medom.

Foto: Rajan Milošević

Jesen v Esplanadi je vse, kar si želimo, prelep art deco ambient, prijetna glasba in vrhunska kulinarika. Bar Esplanade 1925 je odprt vsak dan od 8.30 do 2.00, hrano strežejo od 12.00 do 12.30. Čaj ob petih pri njih ne velja, saj popoldanski čaj Orient Express traja od 12.30 do 18.30. Za več informacij in rezervacije obiščite njihovo spletno stran.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style.Več novic