Pozabite na kuhano vino, letošnjo zimo bo v ospredju ta praznična pijača

19. november 2025

Pozabite na kuhano vino, letošnjo zimo bo v ospredju ta praznična pijača

19. november 2025
Foto: Instagram @yogurtlandia_brezice
Pozabite na kuhano vino, letošnjo zimo bo v ospredju ta praznična pijača

Pozabite na kuhano vino, letošnjo zimo bo v ospredju ta praznična pijača

19. november 2025
Foto: Instagram @lepetitljubljana

Zimska sezona toplih napitkov je že v polnem teku, a poleg čajev, kakava in klasičnega kuhanega vina letos v ospredje prihaja topel gin.

Čeprav topel gin ni novost v svetu zimskih koktejlov, bosta njegova priljubljenost in prisotnost na sezonskih druženjih po vsej verjetnosti letos še izrazitejši. Razlog za to je preprost: ponuja svežo, aromatično in nekoliko lažjo alternativo kuhanemu vinu, obenem pa je izjemno enostaven za pripravo.

Posebnost tega napitka je tudi v tem, da se pripravlja s čajem, ne le s sokovi ali začimbami, kar ga hkrati uvršča med pijače, ki jih lahko z nekaj humorja predstavimo kot “topel čaj z dodatkom”.

Za pripravo pijačo ne potrebujete posebnega znanja, pomembno je le, da izberete kakovosten gin, saj se njegove arome v toplem napitku še bolj poudarijo. Pripravlja se lahko z različnimi vrstami čaja in sadnih sokov, zelo dobro pa se izkaže kombinacija črnega čaja in mandarininega soka, ki napitku doda praznično citrusno noto. Recept najdete spodaj.

Vroč gin
Foto: Instagram @chinnerygin

Sestavine:

  • 30 ml gina
  • 30 ml mandarininega soka (lahko tudi pomarančni sok)
  • 60 ml vročega črnega čaja
  • 15 ml sladkornega sirupa z začimbami (priporočeno: cimet, klinčki, zvezdni janež)

Priprava sladkornega sirupa:

V kozico vlijte vodo in dodajte sladkor v enakem razmerju. Zavrite, odstavite ter dodajte izbrane začimbe. Po 15 minutah precedite. Sirup lahko hranite v hladilniku do enega tedna.

Priprava napitka:

V skodelico prelijte vroč črni čaj, dodajte sok mandarine in sladkorni sirup, nato pa še gin. Premešajte in po želji okrasite s krhljem mandarine ali cimetovo palčko. Postrezite vroče.

Style.Več novic