
Bliža se božična večerja, ko bo večina sedla za bogato obloženo mizo v družbi svojih najljubših ljudi. Ker si vsi želimo vsaj za en dan postati chefi brez primere, se lahko lotimo sladic, ki so enostavne za pripravo, zagotavljajo pa, da bodo gostje od mize odšli navdušeni. Vse kar potrebujete je dobra volja, nekaj spretnosti in kakovostne začimbe Maestro.
Ne le, da zaokrožijo in dopolnijo okus, tudi pozitivno vplivajo na naše zdravje. Mnoge vsebujejo antioksidante in imajo protivnetne, protibakterijske in protivirusne lastnosti. Oglejte si naš izbor receptov, ki jih pripravite z začimbami Maestro in se boste težko odločili, katerega se lotite najprej.
Žafranikin cvet je tisti, ki jedem kot so riž, omake in juhe doda lepo barvo. Lahko se ga uporablja tudi pri sladicah. Začimba je dovolj blaga, da ne poruši ravnovesja drugih dodatkov jedem, vendar pušča svojo specifično, prilagodljivo noto in ne kvari harmonije sestavin. V kolikor še nimate ideje, kakšno sladico bi pripravili za praznike, se lahko odločite za prav posebno panna cotto. To je fantastična italijanska sladica, ki se postreže hladna in ni pretirano kompleksna za pripravo. Zato se kar veselo lotite recepta, s katerim boste goste povsem navdušili.
Sestavine: 500 ml sladke smetane, 100 ml polnomastnega mleka, 80 g sladkorja, 1 čajna žlička Maestro žafranikinega cveta, 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta, 2 čajni žlički želatine v prahu, 3 žlice vode (za želatino), pistacije
Postopek: v majhni skledi dodajte 3 žlice vode in potresite želatino. Pustite stati 5–10 minut. Segrejte mleko in sladko smetano na srednji temperaturi. Dodajte žafranove niti in sladkor ter mešajte. Pustite, da se mešanica segreva 2–3 minute, vendar ne zavrite. Želatino nežno segrejte v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Raztopljeno želatino vmešajte v mešanico žafranove kreme. Kozico odstavite z ognja in dodajte vanilijev ekstrakt.
Mešanico vlijte v majhne skodelice ali modelčke in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Panna cotto postavite v hladilnik za vsaj 4 ure. Strjeno panna cotto previdno obrnite na krožnik, okrasite z zdrobljenimi pistacijami in postrezite ohlajeno.
Za vse tiste, ki se ne smete preveč razvajati s pregrešnimi sladicami, ki so težke za prebavo ali pa se enostavno izogibate določenim sestavinam, poskusite bolj enostavno jed. Lahko jo postrežete kot sladico, lahko pa jo pojeste tudi za zajtrk. Zagotovila vam bo dobra hranila, za povrh pa boste še navdušeni nad okusom in teksturo tega prijetnega in okusnega cimetovega vrtinca.
Sestavine: 50 g ovsenih kosmičev brez glutena, 120 ml ovsenega mleka, 1 žlica javorjevega sirupa, 1/2 čajne žličke pecilnega praška, 1/2 čajne žličke Maestro mletega cimeta in Maestro cimet v skorji (z njim mešate sestavine), 1 zrela banana
Postopek: Vse zgornje sestavine zmešajte in zmes dodajte v ognjevarno posodo. Nato zmešajte 2 čajni žlički moke brez glutena, 2 čajni žlički rjavega sladkorja in malo mleka, da ustvarite zmes za cimetov vrtinec. To prelijte čez zmes iz ovsenih kosmičev in pecite 15 minut pri 180 stopinjah oziroma dokler ni zlato rjavo.
Nasvet: Maestro Cimet v skorji vam lahko služi kot aromatična žlička pri mešanju sestavin.
Pečena jabolka s cimetom so zelo preprosta, sladka in popolna za prijetno sladico. Ogrejte se s to najljubšo zimsko jedjo, ki je dokaj enostavna za pripravo. Garantiramo, da bo izgled in okus te sladice prepričal še tako zbirčno taščo.
Sestavine: jabolka (4, brez pešk), rjavi sladkor (1/4 skodelice), mleti cimet (1 čajna žlička), Maestro muškatni orešček (1/4 čajne žličke), maslo (2 žlici, stopljeno), ovseni kosmiči (1/4 skodelice), sesekljani oreščki (1/4 skodelice, po želji)
Postopek: pečico segrejte na 175 °C. Jabolka položite v pekač. V skledi zmešajte rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček in oves. Vmešajte stopljeno maslo. Zmes nadevajte v jabolka. Pecite 30–35 minut, dokler se ne zmehčajo.
Ker je naš DNK modni, se nam je kar sama ponudila sladica, katere ime že samo po sebi veleva, da se je enostavno moramo lotiti. Feta “torbice” z brusnicami in ingverjem bodo prav gotovo postale modni hit sezone. Lahko si predstavljate, kako lepo se med seboj razumejo sestavine, ki tvorijo slano sladek oziroma “swalty” okus o katerem smo se že razpisali. V zmes dodajte Maestro ingver v prahu, ki bo dodal sladici tisti neopisljiv okus. To je vsekakor sladica za vse modne sladokusce.
Sestavine: 12 listov listnatega testa, ⅓ skodelice (80 g) stopljenega masla, ½ skodelice (120 g) zdrobljenega feta sira, ½ skodelice (60 g) drobno sesekljanih suhih brusnic, ½ čajne žličke Maestro ingverja, 1 žlica medu (15 ml), ½ čajne žličke črnega popra (2 g), 1 žlica drobno sesekljanega svežega peteršilja (po želji), 1 stepeno jajce (za zapiranje). Po želji prelivanje: 2 žlici medu (30 ml), ½ čajne žličke limoninega soka (2 ml)
Postopek: pečico segrejte na 190 °C (375 °F). Pekač obložite s peki papirjem. V skledi zmešajte feto, brusnice, ingver, med, črni poper in peteršilj. En list listnatega testa položite na ravno površino in ga rahlo premažite s stopljenim maslom. Na vrh položite drugi list in ga ponovno premažite.
Razrežite na 4 enake kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata dajte 1 žlico nadeva. Zberite vogale navzgor, da oblikujete vrečko, in stisnite vrh, da se zapre. Konico premažite s stepenim jajcem, da jo pritrdite. Postavite na pekač in rahlo premažite z več masla.
Pecite 15–18 minut, dokler vrečke niso zlato rjave in hrustljave. Med segrejte z limoninim sokom in po želji rahlo pokapajte “torbice”. Postrezite tople.