fbpx

Ajla & Tadeja: Dnevnik zakulisnega dogajanja na MBFWLJ (1. dan)

#MBFWLJ

Veliko težje je stati na podestu, ki se vrti v tankih desetcentimetrskih petah kot v naših udobnih bulerjih na vaji.

Ajla Sijamhodžić

8.00 Ker se je prvi licenčni Mercedes Benz Fashion Week Ljubljana pravzaprav začel že v sredo z manjšo revijo v XYZ, se moj četrtkov dan ni začel najbolj sveže in spočito. A dve kumarici na očeh in malo mrzle vode rešijo težavo. In seveda velik in konkreten zajtrk.

9.00 Kmalu po budilki in tušu sem bila že v kuhinji, kjer me je čakal probiotik in nekaj kosmičev ter pirine palačinke, ki jih je pripravila moja mama.

10.00 Sem že v Cankarjevem domu, kjer ima del manekenk in mankenov probo oblačil (sama sem imela svojo že v sredo), medtem ko smo druge čakale na prvo vajo za modni performans oblikovalca Marka Mitanovskega.

IMG_5758

11.30 Z malo zamude smo začeli s prvo vajo, ki je zahtevala kar nekaj tehničnega usklajevanja. Tri punce (brez strahu pred višino :D) so namreč visele s stropa v kovinskih boksih, medtem ko smo druge stale na vrtečem se podestu Gallusove dvorane. Takrat se še nismo zavedale, da bo to en najboljših in fizično najbolj napornih modnih performansov, pri katerih smo doslej sodelovale.

ok

IMG_5771

12.30 Končno je čas za kavo, no v mojem primeru čaj, ker kave ne pijem. Hkrati je to trenutek, ko lahko z ostalimi puncami preživimo nekaj časa skupaj in izvemo kaj novega iz življenja vsake.

13.30 Smo že nazaj v dvorani, kjer nas čakajo sendviči, piškoti in sadje. Do tistega trenutka smo bile že pošteno sestradane in si z velikim veseljem privoščile vsak zalogaj.

14.00 V dvorano prispe oblikovalec, me pa opravimo še drugo in zadnjo vajo, seveda v petah. Veliko težje je namreč stati na podestu, ki se vrti v tankih desetcentimetrskih petah kot v naših udobnih bulerjih. Hkrati pa smo se takrat zares začele zavedati, da bomo celotni performans, ki traja eno uro, ostale v svojih pozah in jih le rahlo spreminjale.

IMG_5812

15.00 V dvorano pridejo še  frizerji (Mare Dresura) in maskerji (Make Up Designory)  in nas prevzamejo v svoje roke. Tako frizure kot make up sta bila tokrat neklasična in v duhu koncepta, ki si ga je zamislil oblikovalec Marko Mitanovski in ostala ekipa. Začnemo dobivati črno kožo in se spreminjati v črno Mystique iz filma X-man.

IMG_5842

IMG_5829

IMG_5814

20.00 Make up obraza in telesa je končan kot tudi same frizure. Začne se oblačenje. Kostumi so bili izredno lepi, nenavadni, predvsem pa so zahtevali tudi veliko pozornosti pri oblačenju. Pri oblačenju vsake manekenke je tako pomagal oblikovalec in njegova ekipa, sledilo je še zavezovanje naglavnega nakita in bile smo pripravljene.

IMG_5848

21.00 Po zadnjih pregledih kostumov,  vstopimo v dvorano. Vsaka se postavi na svojo točko v čim bolj stabilno pozo – sedaj gre zares. Vedele smo, da bo treba obdržati ravnotežje, ko se krožna podest začne obračati in v takšnem položaju ostati eno uro. Prva skupina ljudi vstopi v dvorano in adrenalin doseže najvišjo raven. Seveda se osredotočim na pozo, a po glavi mi rojijo različne misli. Od tega kako premagati pekočo bolečino v nogah do tega kaj bom jedla, ko bo vsega konec. Z vsako novo skupino ljudi, ki si je prišla ogledati performans je bilo težje stati, a nam je uspelo.

IMG_5851

22.00 Performansa je konec, takoj slišimo več kot pozitivne in navdušujoče komentarje in vemo, da smo vse opravile več kot dobro. Odpravimo se v sprejemno dvorano Cankarjevega doma na slikanje z oblikovalcem in za danes zaključujem.

23.00 Končno si lahko privoščimo tuš v garderobah Cankarjevega doma, prijazne make up artistke pa nam pomagajo pri končnih odstranjevanjih barve. Najverjetneje je bil to enako zahteven proces kot samo nanašanje. Pod tušom smo prepevale in čutilo se je olajšanje, da je je vse potekalo tako kot mora.

23.30 Zopet v svojem naravnem stanju z opranimi in posušenimi lasmi se odpravimo na pijačo. Vem, da mi bo jutri žal, ker bom težje vstala, a enostavno nisem mogla odkloniti.

1.00 Prispem domov. Še enkrat se odpravim pod tuš, da odstranim vse morebitne ostanke barve in pripravim kožo na naslednji dan. Postelja že kliče.

 

Tadeja Ogrizek

8.00 Budilka. Skozi okno slišim dež. Budilko preklopim na dremež, ne morem se pripraviti do tega, da bi vstala.

8.30 Privlečem se iz postelje in skočim pod tuš.

9.00 Končam s sušenjem las in še vedno na pol v snu kuham kavo.

9.10 Odprem računalnik, pregledam novice dneva in urnik za današnji dan.

10.00 S cimrami si pripravimo zajtrk. Glodata dietno grenivko, medtem ko imam jaz slabo vest, ker jem sendvič.

10.30 Malenkost prepozno pogledam na uro, imam še deset minut predno moram od doma. Hitro si napleskam nekaj pudra in maskare, se oblečem in napol tečem proti Cankarjevem domu.

11.05 Danes je fitting drugje kot včeraj, mi povedo prijazni uslužbenci Cankarjevega doma, po tem ko me najdejo kako zgubljeno tavam naokoli. Seveda že zamujam.

11.10 Končno najdem še druge punce in opravimo fitting za Dajano Ljubičič.

IMG_5991

11.50 Konec s fittingom, sledi kava iz avtomata in kratek klepet s preostalimi dekleti. Jaz sem konec za danes, moje prijateljice pa čakajo na vajo, s katero se zamuja že dve uri. Izvem vse podrobnosti s včerajšnjega dogodka.

13.00 Med potjo domov je svoje življenje izgubil edini dežnik, ki ga premorem. Seveda prispem precej premočena. Skuham kavo in sedem za računalnik, čaka me pisanje seminarske naloge in domača naloga za portugalščino.

15.30 Med delom pavza za kosilo – pica iz Lidlovega zamrzovalnika.

18.00 Tečem na faks oddat esej, nato na tečaj portugalščine. Ura in pol mine, kot bi mignil.

20.00 Tečaj zapustim predhodno, da bi doma imela dovolj časa da se uredim.

20.30 Morala bi že od doma, pa po stanovanju še vedno skačem neodločena. Kaj mi pomaga, da sem si obleke nastavila za vsak dan posebej? Prav nič.

21.00 Zakaj večerni avtobusi na postajah delajo daljše pavze? Seveda že konkretno zamujam.

21.10 Zadovoljno ugotovim, da današnja modna inštalacija zahteva oglede po skupinah, torej predstave še nisem zamudila.

21.20 Mitanovski in dekleta navdušijo. Zadeva izgleda brezhibno. Vživim se v kožo svojih prijateljic, ki v težkih kostumih, pobarvane v črno in obute v visoke pete že več kot uro stojijo popolnoma na miru. Malenkost mi odleže, da nisem na njihovem mestu. Delo je zahtevno, a izgleda neverjetno. Zaslužijo si gromek aplavz.

23.15 Dekleta si v zaodrju končno sperejo vso barvo in prilezejo med ljudi.

23.30 Z ekipo se po zaključku dogajanja odpravimo še na pijačo. Obljubim si, da ostanem samo na eni.

00.45 Doma. Sperem si make up, oblečem pižamo in z velikimi mukami nastavim budilko na 6.00. Jutri bo še zanimivo.

fotokatjakodba

Foto: Katja Kodba

 

 

 

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam