fbpx

Aktualno: Ko staršem zmaga pomeni več, kot njihovim otrokom

Fit, Lifestyle

Pretirana skrb za mladega športnika je slabša od premalo spodbude!


Na spletni strani24 ur nogometa lahko preberemo najboljšo razlago o tem, kakšni so idealni roditelji ali skrbniki nadebudnega mladega športnika ali športnice: “Najboljši starši so tisti, ki se jih na nogometni tekmi ne sliši.” To je v uvodu svojega članka zapisal dolgoletni nogometni trener otrok in mladine, ki sicer ni želel biti imenovan.

Kot pravi in mu pritrjujejo tudi drugi z nekaj soli v glavi, “je naloga staršev le ta, da otroku omogočijo športno opremo in prevoz na trening ali tekmo, vse ostalo pa naj prepustijo trenerju”. Dodaja še, da so prav trenerji v večini volonterji oziroma prostovoljci, ki svoje trenersko poslanstvo opravljajo predano in z veseljem. “Radi delamo z otroci in njihova rast in napredek sta za nas največje priznanje,” je povedal.

Kaj pa, ko staršem zmaga pomeni več, kot njihovim otrokom?

Obenem je opisal svojo izkušnjo s tekem, na katere prihajajo poleg staršev normalnega vedenja tudi tisti, ki so čisto preveč zagreti in izživljajo ob igrišču svoje ambicije prek naraščaja. “Veliko staršev na tekmah dobesedno kriči na igrišče oziroma mlade igralce. Ponavadi jim zmaga pomeni več, kot njihovim otrokom. Da ne bo nesporazuma, otroci si želijo zmage in zanjo dajo vse od sebe, a nogomet je samo šport in končni rezultat je odvisen od mnogo dejavnikov. Pri celotnem razmišljanju o nogometu in mladih moramo vseeno izhajati iz dejstva, da rezultat ni pomemben.”

Dodaja, naj si predstavljamo, da recimo naš otrok v tem trenutku na igrišču dobi žogo. Nasprotnik ga napade, saj mu jo, kajpak, želi odvzeti. To je običajna, zelo pogosta situacija v nogometu. Ni pa normalno, če v tem trenutku otroka dodatno obremenimo s kričanjem, pretirano zaskrbljenostjo ali s pretiranim spodbujanjem in vpitjem nasvetov, kaj naj stori.

Kot izpostavlja izkušeni trener, je težava zlasti ta, da otrok ne sliši jasnih navodil, ko je v elementu in se bori za žogo; vse, kar sliši, je največkrat le glasno kričanje. To v otroku (tako tistemu, ki žogo ima, kot onemu, ki jo hoče odvzeti) sproži velik pritisk, napetost in tudi nelagodje. Ali dela prav? Dela narobe? Zakaj vpijejo nanj? Posledica je zmeda in otroku je za povrhu nerodno, da so sotekmovalci ter obiskovalci slišali vpitje njegovih staršev z druge strani ograje (ki ga za povrh morda ni razumel). Včasih so starši ‘pametni’ in kar po svoje razburjeno kričijo navodila, ki bodisi niso niti izvedljiva, bodisi so celo v nasprotju z navodili trenerja! 

Tako so ne le njihovi otroci, ampak tudi ostali igralci deležni raznih ‘nogometnih modrosti’, ki jih morda ne razumejo oziroma celo niso pravilna. Trener dodaja, da naj starši kajpada le spodbujajo otroka na tekmi, toda predvsem s ploskanjem in šele zatem, ko se neka akcija že konča. Sicer pa naj bodo med nogometno tekmo ‘tihi navijači’ in podporo izrazijo tako, kot je opisano, ter s ponosom gledajo svojega otroka na zelenici.

Ne postanite amaterski športni komentator

Dodaja še nekaj praktičnih nasvetov, kako se iz pretirano zaščitniškega starša, ki otroku seveda želi le najboljše, a mu je želja po zmagi zameglila razum do te mere, da mu je rezultat nenadoma pomembnejši od zadovoljstva njegovega otroka, spremenimo v starša, ki daje otroku ravno pravo mero ustrezne podpore. 

“Pred tekmo otroka ne sprašujte preveč. Zaželite mu srečo in to bo dovolj. Na ta način bo otrok že v osnovi prišel na tekmo brez dodatnih nepotrebnih bremen. In po tekmi? Povejte, da je pokazal veliko dobrih stvari. Pohvala bo dovolj. Analizo prepustite nam trenerjem, ki se zavedamo, da po tekmi stvari ni mogoče spremeniti. Spremembam in napredku pa služijo prav treningi.”

Odlično povedano! Otrok naj ima možnost, da se osredotoči le na tekmo, saj vsi drugi dejavniki v enačbi delujejo kontraproduktivno. Ko se tekma konča in se vozite ali sprehajate domov, pa ni treba obsedeno analizirati detajlov tekme, ampak se lotite druge, bolj sproščene ali splošne teme pogovora. Otrok je pravkar odigral tekmo, za danes je nogometa dovolj. Poleg tega tudi otrok potrebuje svoj čas, da se mu pravkar minula tekma ‘usede’ v možgane in jo sprocesira, kar pa bo naredil sam od sebe in ob svojem času, zato mu ne vsiljujte vloge neželenega športnega komentatorja v TV studiu po tekmi!

Ko gre za športnikove navade, se vpliv staršev odraža tudi v načinu otrokovega obnašanja do soigralcev in vrstnikov. Če njegov starš celo zmerja igralce iz druge ekipe ali je nespoštljiv do uradnih oseb in trenerjev, s tem svojega otroka uči, da je tovrstno obnašanje sprejemljivo. S tem pa tudi poruši vsa trenerjeva prizadevanja za discipliniranje športnika. Ne le trenerji, ampak predvsem starši morajo biti mlademu športniku vzor!

Pazite, na kakšen način podpirate otroka

Otroka, ki trenira, lahko starši podpirajo tako, da raste in se razvija ter v športu uživa (le na ta način bo dosegal tudi dobre rezultate!), lahko pa je podpora staršev tudi negativna in pretirana, kar po mnenju trenerjev in športnih psihologov slabo vpliva na mladega športnika in vodi v nezadovoljstvo, upad samoazvesti in samozaupanja, lahko nazadnje še celo v popolno opustitev izbranega športa. S tovrstno negativno podporo posamezni pretirano zaskrbljeni ali pretirano zagreti starši energetsko ne vplivajo le na lastnega otroka, ampak tudi na njegove soigralce oziroma ekipo.

Nogomet je ekipni šport in tako kot pri drugih, kjer je udeleženih več soigralcev, spodbuja otroke in mladino k medsebojnemu sodelovanju ter sposobnosti reševanja težav sproti in skupaj z drugimi. Ta skupinski oziroma ekipni duh jim bo tudi kasneje prišel prav v življenju, saj vemo, da delodajalci iščejo ‘team playerje’ oziroma posameznike, ki znajo sodelovati z drugimi člani oddelka ali podjetja.

Kaj pa se dogaja s sodobnim starševstvom? Veliko jih je, ki svoje ambicije in upanja polagajo v enega ali dva otroka, ki ju imajo. Če je za povrh športnik, v njem morda vidijo celo več potenciala, kot ga ima otrok v resnici. Veliko staršev je zato kar preveč zavzetih, so pretirano aktivni in celo ‘branijo’ svojega otroka pred trenerjem.

Pretirana skrb otroka naredi nesamozavestnega

Rezultat take vzgoje in vmešavanja v delo, ki pritiče samo trenerju in otrokovemu pridobivanju samostojnih izkušenj, na mladega športnika ali športnico slabo vpliva. Odvzame mu samozavest, vse bolj postaja nezmožen samostojno reševati težave ali nesoglasja in to se začne z izbranega športa seliti še na druga področja otrokovega življenja. Starši naj naraščaju dajo pozitivno spodbudo in se ne vmešavajo, ampak naj otroka le podpirajo ter pohvalijo.

Ko govorimo o neizživetih ambicijah, gre večinoma za primere, ko starši otroke vpišejo v dejavnosti, v katerih so bili nekoč sami uspešni, a so kot večina izbrali drugačen študij in službo in niso postali vrhunski športniki. Imajo občutek ali željo, da bi njihov otrok nadaljeval to pot in ga usmerijo k enakemu športu. Če otroka izbrana športna disciplina ne zanima, doživi zgolj negativen pritisk in dobi slabo izkušnjo s tem pa odpor do športa v celoti.

Vzemimo za primer, da ima otrok izbrani šport rad. Ta mu daje ne le možnost gibanja in razvijanja zdravega telesa, pač pa tudi samozavest. Slednja je ravnovesje med spretnostjo, podporo in lastnim samozaupanjem in če so starši preveč kritični glede otrokovih športnih dosežkov, tudi s tem nehote ustvarjajo negativen pritisk ter otroku ali mladostniku rušijo samozavest. Kritični komentarji niso spodbuda, ampak negativno vplivajo na samopodobo, tako v športu, kot tudi na drugih področjih življenja.

Šport otroku pomaga izbrusiti značaj in delovne navade

Jasno je, da si vsak starš želi, da bi bil njegov otrok uspešen, tudi v športu. A siljenje otroka v določen šport, da bi postal vrhunski športnik s svetovnimi odličji, ni zdravo. Veliko bolj je pomembno, da se otrok s pomočjo treningov nauči discipline, reda, pripadnosti, nastopanja, pa tudi odrekanj v imenu zastavljenega cilja.

Če otrok kaže veselje in zanimanje do športa, ga spodbujajte in podpirajte tudi, ko rezultati niso dobri. Veliko bolj je pomembno, da otrok uživa in negotova najstniška leta preživi v zdravem duhu in zdravem telesu z enako naravnanimi sovrstniki ter ne pade v slabo družbo, eksperimentiranje z drogami ali v drugo neželeno obnašanje.

Pomembno je, da otrok spozna, da je šport najboljša droga in dobi veselje do redne telesne dejavnosti ter drugih zdravih navad in izbrusi ob tem svoj značaj.

Kaj pa starši, ki na tekme ali treninge ne pridejo, ali vsaj ne velikorat, pač pa otroka le odložijo in ga pridejo pobrat, ko je potrebno? Torej nasprotje prej opisanih pretirano zagretih staršev? Nogometni trener mladih iz uvoda meni, da bo otrok zelo vesel, če ga vsaj sem in tja pridete pogledat na trening ali tekmo. Če pa kdaj izostanete, morda tudi načrtno, ni s tem nič narobe in zato še niste slabi starši.

Kakšno tekmo lahko brez slabe vesti izpustite

Kajti, so tudi pozitivni učinki tega, da ne sledite vsakemu koraku otroka. Bistvo nogometa, denimo, je igra, ki mora biti ekipna. Bistveno je tudi izvajanje navodil trenerja na treningih in tekmah.

Zato ni tako slabo, če otrok določene nogometne korake naredi sam. Niti ni slabo, če na kakšni tekmi niste prisotni. Otroku se zaradi tega ne opravičujte in ne obljubljajte mu, da boste naslednjič prišli. Nekateri otroci bodo zaradi tega prej odrasli in bodo na takšnih tekmah bolj sproščeni,” meni nogometni trener mladih.

“Vsekakor pa ga po tekmi vprašajte, kako je bilo in mu denimo pripravite njegovo najljubšo jed. V svoji praksi ugotavljam, da otroci igrajo nogomet predvsem zaradi sebe. Če pa ga igrajo zato, da ugajajo staršem, je doma nekaj hudo narobe.

Mladi nogometaši bodo bolj zreli in bodo prej odrasli, če bodo nekatere nogometne lekcije oddelali sami. Na koncu je največ odvisno od vas staršev.

Če opažate, da otrok med tekmo prepogosto išče vaše odobravanje in se obrača k vam, je mogoče čas, da izpustite kakšno tekmo. Otroci se bodo že znašli. Za njimi stoji celotna ekipa prijateljev in seveda njihov trener.”

Foto: Getty, Istock


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam