Ali alkohol res uniči vse viruse?

31. januar 2022
Ali alkohol res uniči vse viruse?

Ali alkohol res uniči vse viruse?

31. januar 2022

Alkohol uniči nekatere viruse, vendar ne vseh. Učinkovitost je odvisna od koncentracije in vrste alkohola ter vrste virusa.

Higiena rok je v časih, ko se soočamo z epidemijo, ključnega pomena. Ker pa voda in milo nista vedno na voljo, lahko prenos okužb preprečite z uporabo sredstev za razkuževanje rok, na osnovi alkohola.

V nadaljevanju preberite, kako učinkovit je alkohol pri uničevanju virusov, kako deluje in kakšne koncentracije je treba upoštevati

Ali alkohol uničuje viruse? 

Po podatkih študije iz leta 2020 tako izopropil alkohol kot etil alkohol lahko uničita vrsto virusov. Izopropilni alkohol je glavna sestavina razkužil za roke in razkuževanje površin, medtem ko je etilni alkohol vrsta alkohola, ki je prisotna v alkoholnih pijačah.

Učinkovitost teh alkoholov je odvisna od njihove koncentracije in vrste virusa.

Tako etilni kot izopropilni alkohol imata močno protivirusno delovanje proti:

  • virusom herpesa,
  • virusu HIV
  • virusu hepatitisa B
  • SARS-CoV-1, virus, ki povzroča SARS

Kako deluje?

O uničevanju virusov z alkoholom, je na voljo nekaj študij. Znanstveniki so mnenja da alkohol s spreminjanjem strukture beljakovin poruši celično membrano virusa. V članku iz leta 2021 se ta proces imenuje “denaturacija in koagulacija”. Brez funkcionalne membrane se virus ne more razmnoževati in povzročiti okužbe.

Če alkoholu dodamo vodo, je ta učinkovitejši pri denaturaciji beljakovin. Alkohol namreč sam po sebi zelo hitro izhlapi, voda izhlapevanje upočasni, zato so virusi dlje časa izpostavljeni alkoholu.

Ali lahko alkohol uniči virus SARS-CoV-2?

SARS-CoV-2 je virus, ki je povzročil pandemijo COVID-19. Ker zunanja membrana virusa SARS-CoV-2 vsebuje lipide, je alkohol učinkovit proti njemu.

V študiji iz leta 2020 je bilo ugotovljeno, da določene koncentracije etilnega ali izopropilnega alkohola virus uničijo v 30 sekundah. NIJZ svetuje uporabo razkužil za roke na osnovi alkohola za preprečevanje prenosa SARS-CoV-2, kadar milo in voda nista na voljo.

Kako močan mora biti alkohol?

V raziskovalnem članku iz leta 2021 je navedeno, da je priporočena koncentracija alkohola v razkužilih 80 % etilnega alkohola ali 75 % izopropilnega alkohola. Učinkovita pa so tudi razkužila, ki vsebujejo vsaj 60 % alkohola.

V prej omenjeni študiji iz leta 2020, v kateri je bil ocenjen vpliv formulacij razkužil za roke na SARS-CoV-2, je bilo ugotovljeno, da so koncentracije, višje ali enake 30 %, povzročile popolno uničenje virusa.

Kako uporabljati alkohol v gospodinjstvu?

Dezinfekcijska sredstva na osnovi alkohola se lahko uporabljajo tudi za čiščenje doma ter razkuževanje majhnih predmetov in delovnih površin ter pripomočkov kot so telefoni, pisala, kljuke vrat, …. Če želite očistiti te predmete, najprej:

  • zagotovite dobro prezračevanje prostora,
  • na bombažno blazinico nanesite alkohol,
  • da bi preprečili vdihavanje, namestite pokrovček,
  • blazinico obrišite po površini,
  • vatno blazinico varno odvrzite.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic