fbpx

Ali je jutranja kava kriva, da se slabo prehranjujete?

Fit, Izpostavljeno, Lifestyle, Novice, Prva stran, Zanimivosti

Pitje kave spremeni okus v ustih, zato ima naš priljubljen jutranji ritual vpliv na nadaljnje prehranjevanje skozi dan.

Za mnoge med nami je kava del vsakdanje jutranje rutine. Ne glede na to, ali jo pripravljamo sami ali jo spijemo v priljubljeni kavarni na poti na delo, kava je tista, ki nam da čarobni sunek energije za nov dan.

O vplivih kave pa tudi znanost ves čas razpravlja. Enkrat nam rečejo, da je kava škodljiva za želodec, drugič nas prepričujejo, da prav kava preprečuje številne bolezni možganov, vključno z Alzheimerjevo boleznijo in demenco. Spet tretjič nas spodbudijo, da ima pitje kave anti-age učinke, četrtič svarijo, koliko kave bi smeli ali sploh ne smeli piti.

Zgodba zares spominja na zadeve s paradižnikom, za katerega enkrat pravijo, da je rakotvoren, drugič pa ga ne morejo prehvaliti, kako dobrodejen da je. Vsekakor pa ima kava neposreden vpliv na naše prehranjevanje. Na kakšen način? Pitje kave spremeni okus v ustih.

Nekateri denimo pijejo kavo ob sladkem zajtrku, toda zaradi kave okus sladkega ne pride do izraza, zato bo to v nas prebudilo čez dan nadaljnjo željo po sladkem, s tem pa bomo v telo vnašali več (nepotrebnih) kalorij.

V takem primeru je neposreden rezultat torej slaba prehrana. Da bi svoje brbončice ‘prevarali’, morate torej kavo piti ob slanem tipu zajtrka. Namesto sladkega rogljička (mimogrede, nikoli nisem razumela ljudi, ki jedo rogljiček in obenem pijejo kavo…), si privoščite musli z oreški ali sendvič s sirom ali opečena jajca in zraven popijte kavo.

To bo zadržalo stvari v ravnovesju in pitje kave tako ne bo imelo učinka na povečano željo po sladkem v nadaljevanju dneva. Najbolje bi bilo, da bi kavo pili samo zjutraj, seveda pa nikakor in nikoli na prazen želodec! Še manj pa na prazen želodec in obenem s cigareto v ustih.

Enako velja za popoldansko kavo, pijte jo dobro uro po kosilu in brez dodatnih prigrizkov, velja pa tudi razmisliti o tem, da imajo poživljajoč učinek na energijo telesa namesto kave tudi topel ingverjev čaj, osvežilen limetin napitek ali mlačen zeleni čaj.

 

Foto: Shutterstock, Pinterest, FreeStock photos, Reader’s Digest, YouTube


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam