Ali mikrovalnovna pečica povzroča raka?

17. september 2022
Ali mikrovalnovna pečica povzroča raka?

Ali mikrovalnovna pečica povzroča raka?

17. september 2022
Profimedia

Nekatere vrste sevanja lahko poškodujejo celice in povzročijo raka. Čeprav mikrovalovne pečice uporabljajo sevanje za segrevanje hrane, zdravstveni delavci menijo, da ne predstavljajo tveganja za nastanek raka.

Rak nastane, ko določene celice nenadzorovano rastejo in se širijo po telesu. Poškodbe genetskega materiala, vključno z DNK, lahko povzročijo razvoj rakavih celic. Visoko energijsko sevanje, kot so rentgenski žarki, lahko povzroči tovrtsne poškodbe in sčasoma lahko privede do raka.

Mikrovalovne pečice uporabljajo nizkoenergijsko vrsto sevanja, imenovano radiofrekvenčno (RF). To vrsto sevanja lahko ljudje najdemo tudi na nebu, zemlji, v omrežju Wi-Fi radijskih signalih in celo v lepotne namene.

Ta članek podrobneje obravnava mikrovalovne valove in raka in odgovarja tudi na nekatera pogosta vprašanja.

Mikrovalovi in rak

Izraz sevanje se nanaša na nevidno energijo, ki jo sestavljajo električna in magnetna polja. Elektromagnetna polja (EMP) vsebujejo električno in magnetno energijo.

Mikrovalovi so oblika EMP manjše moči. Ti valovi proizvajajo neionizirajoče sevanje, ki nima dovolj energije, da bi neposredno poškodovalo celice.

Radarske pištole uporabljajo mikrovalove za zaznavanje prehitrih avtomobilov. Tudi telefoni in televizijski sprejemniki uporabljajo mikrovalove za prenos signalov.

Vendar večina ljudi z mikrovalovi povezuje le mikrovalovne pečice. Mikrovalovi v teh napravah povzročajo vibriranje molekul vode v različnih živilih. To vibriranje ustvarja toploto, ki segreva hrano.

Mikrovalovi v mikrovalovnih pečicah ne onesnažujejo hrane s sevanjem, je zapisano tudi na spletni strani NIJZ. Zakonodaja od proizvajalcev zahteva, da te pečice izdelujejo v skladu s posebnimi merili.

Mednarodna komisija za zaščito pred neionizirajočim sevanjem (Internattional Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – ICNIRP) je izdala smernice za mejne vrednosti izpostavljenosti za celoten del elektromagnetnega spektra.

Vir: NIJZ

Vključevati morajo varnostne funkcije, ki zadržujejo vse elektromagnetno sevanje v napravi. Imajo tudi zaščito, ki preprečuje uhajanje sevanja.

Zaradi teh proizvodnih zahtev so mikrovalovne pečice varne za splošno uporabo. Čeprav delujejo na osnovi sevanja, to ostane v teh napravah. Zato pri varni uporabi mikrovalovne pečice praktično ni možnosti za razvoj raka.

Vprašanja, ki si jih pogosto zastavljamo o mikrovalovni pečici

Za konec pa še nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov o mikrovalovnih pečicah in raku.

Ali je sevanje mikrovalovnih pečic škodljivo?

Proizvajalci izdelujejo mikrovalovne pečice v skladu z varnostnimi smernicami, ki pomagajo zagotoviti, da so varne za splošno uporabo. Delujejo tako, da zadržujejo sevanje, zato ne morejo škodovati posameznikom, ki jih uporabljajo.

Vendar pa je lahko pri poškodovani mikrovalovni pečici zaščita pred sevanjem oslabljena, zaradi česar je njihova uporaba škodljiva.

Ali je varno stati pred mikrovalovno pečico?

Čeprav mikrovalovne pečice običajno niso škodljive, strokovnjaki odsvetujejo, da med uporabo stojite neposredno pred njimi. Prav tako priporočajo, da ne stojite nasproti mikrovalovne pečice, ko je ta vklopljena.

Stanje neposredno pred mikrovalovno pečico ni priporočljivo. Profimedia

Če boste držali razdaljo od naprave, boste preprečili izpostavljenost sevanju v redkih primerih, ko je mikrovalovna pečica poškodovana ali slabo deluje.

Kako dolgo traja, da zbolimo za rakom zaradi mikrovalovne pečice?

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) strogo nadzoruje količino sevanja, ki ga lahko oddaja mikrovalovna pečica. Naprave, ki so izdelane v skladu s smernicami FDA, v nobenem časovnem obdobju ne bi smele povzročiti raka.

Če je mikrovalovna pečica videti poškodovana ali ne deluje pravilno, je treba razmisliti o zamenjavi naprave.

Mikrovalovne pečice segrevajo hrano z nizkoenergijsko obliko elektromagnetnega sevanja. Sevanje, ki ga uporabljajo, je manj močno od rentgenskih žarkov.

Zato brez zadržkov lahko pogrejete ostanke kosila, malico ali pa skodelico mleka.

Avtor
Piše

Style. Več novic