fbpx

Ali so moški zlobni? Odgovor, zakaj vas je bivši pustil…

Izpostavljeno, Lifestyle, Odnosi, Prva stran, Zanimivosti

Svet moškega je razdeljen na dva pola: na zmago in poraz. V zvezi s tem vam odkrivamo, kdaj se moški ženski zares preda…

Zadnje čase eden najbolj popularnih svetovalcev za odnose, Eric Charles, na svoji spletni strani A New Mode napiše marsikatero zanimivo razmišljanje o čustvih, odnosih in vzorcih, ki določajo ljubezensko igro med spoloma. Njegove ugotovitve so primerne za vse ženske, ki trpijo zaradi zadnje ljubezenske polomije, ali pa trdijo, da so ‘v zvezi izgubile del sebe’ in da se po koncu zveze počutijo ‘čustveno uničene’. Ali so moški zlobni?! Teh pisem Eric Charles dobi vsak dan na stotine, zato se je odločil odgovoriti na to vprašanje.

Le zakaj bi moški to počeli? Zakaj bi žensko zapeljali stran od mirne obale na razburkano morje, samo da bi jo izvrgli ob ostre pečine, ki nosijo ime: Sestradanost po ljubezni, Uničenje in Negotovost? So moški potemtakem preprosto zlobni? Le kdo bi drugi osebi zavestno želel storiti toliko slabega?!

In medtem ko psiholog ne zanika, da so na tem svetu vse sorta ljudje, tudi taki, ki želijo prizadeti druge, in ti so obeh spolov, ima na dlani zanimivo razlago:

“Večina ljudi ne želi prizadeti drugih v odnosu. Preprosto so zmedeni in iščejo svojo lastno srečo. Pri tem ne želijo uničiti drugega, a to se zgodi in večinoma ti procesi potekajo na nezavednem nivoju.”

Odkriva nam, kaj je glavna lastnost žensk, ki najbolj trpijo po razhodu: zavedajo se, da bi morale odkorakati iz nezadovoljujočega odnosa že zdavnaj, a tega niso naredile, ker so se bale ostati same. Kdor ima več moči, da odide, je vedno zmagovalec, opozarja Charles. Zato ženskam, ki želijo naslednjič končno imeti zadovoljujočo zvezo, razloži, da se moški in ženski pogled na ljubezen in na zvezo bistveno razlikujeta:

1. moški želijo biti z žensko, za katero se morajo potruditi; hočejo biti z žensko, ki jo želijo tudi drugi moški – on pa mora biti zmagovalec te tekme s konkurenco.

2. a ne le to: moški mora biti prepričan, da je on njena izbira. Da se ženska odloči zanj zato, ker hoče prav njega, ne zato, ker si zgolj ‘želi zveze’ ali ‘končno imeti fanta’ ali z njim pač zapolniti praznino ali katero od čustvenih potreb.

3. iz tega izhaja morda najpomembnejše spoznanje: moški hoče za vsako ceno zmagati. In tisto, kar moški najbolj sovražijo? Občutek, da so poraženi, da so izgubili. Zato je nujno, da ženske ohranimo svojo sposobnost oditi iz razmerja – le tako moškega obdržimo ‘na lovu’ in zainteresiranega.

Charles se zaveda, da ženske prav tu delamo največjo napako: smo namreč osredotočene na odnos, medtem ko se moški osredinja na zmago. Žal tako je. Morda se trudite za zvezo, da bi ‘stvari premaknile naprej’, od njega dobile zavezanost in ljubezen. Jezite se in ste razočarane, ker imata tako različna pričakovanja. In prav v tem je bistvo, razlaga psiholog: moški imajo vedno različna pričakovanja od vas – in žensk na splošno.

To ne pomeni, da ne želijo biti nekega dne v zvezi s krasno žensko – ampak ta ženska bi lahko bile z lahkoto ve. Kaj ste (ali smo) torej naredile narobe? Preprosto: moškemu nismo dovolile, da bi se počutil kot zmagovalec. On želi žensko, v prisotnosti katere bi se počutil močnejši, bolj samozavesten in sposoben, kot če je sam. Združimo zdaj ta spoznanja in izvemo, zakaj je prišlo do umikanja moškega iz zveze: ker je začutil, da bi ga ženska obdržala v svojem življenju ne glede na vse (in moški vedno čuti, da si mora nagrado ‘zaslužiti’). V njegovih očeh taka ženska izgubi ceno in neha se truditi zanjo.

Možna odgovora za umik moškega sta torej dva:

  • na splošno se v tem trenutku počuti kot izguba in nevrednega ljubezni
  • ali pa ste vi sami prenehali biti nagrada in ste pokazali, da ga potrebujete bolj, kot on potrebuje vas – in pokazali ste tudi, da ste pripravljeni od njega sprejemati kakršnokoli obnašanje

“Moški torej niso zlobni,” pravi E. Charles. “Preprosto popolnoma drugače dojemajo svet, kot ženske. Za moškega je svet razdeljen na samo dva pola: zmago in izgubo.

Ko boste dojele to, boste dojele vse. Tudi to, kje ste ga polomile nazadnje in zakaj se je končalo v razbitinah, vsaj za vas. A prav tako to nima nobene zveze z načrtno manipulacijo, ki si jo sedaj najbrž zamišljate, niti s tem, ali ste mu prezgodaj dovolile v hlačke. Na moške to, kdaj ste z njim prvič seksale, namreč ne vpliva, ko se odloča o tem, da bo ali pa ne bo v razmerju z vami. Prav tako nima pojem ‘nagrade’ nobene zveze s tem, da igrate nedosegljivo boginjo ali ga nalašč provocirate s podatki, koliko snubcev imate na voljo.

Ženska je nagrada samo, če se v sebi zares počuti popolnoma mirna in samozavestna, odločna. Ko se počuti kot kraljica in ne kot predpražnik, ki potrebuje čevlje, da se brišejo ob njo. Taka je, kadar se zaveda, da bo, če moški z njo ne bo ravnal spoštljivo ali v skladu z njenimi potrebami, sposobna še isti trenutek odkorakati iz odnosa. Samo tako žensko moški cenijo in jo želijo osvojiti ter obdržati.

 

Foto: Harvard Business Review, Huffington Post, Pinterest, QZ, The Daily Beast


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam