fbpx

Ali plus size modeli promovirajo debelost?

Izbor urednice, Lepota, Novice, slider

Fenomen Ashley Graham

Ženskam že dolga leta mediji vsiljujejo lepotne ideale, ki so največkrat poveličevali čezmerno vitkost, kot obliko telesa, h kateri bi morale stremeti. V zadnjem času pa je vse več promoviranja nasprotne skrajnosti, s pomočjo plus size modelov. Mediji pa danes namesto, da bi standarde lepote naredili bolj realistične, ponujajo drugo skrajnost … debelost!

Lepotni ideal se je skozi zgodovino seveda spreminjal in glavni znak ženskosti in s tem povezane plodnosti, so bile vedno obline. S spremembami trendov na površje pridejo tudi nove ambasadorke novih trendov.

? looking a pizza like?? you fine A$$ MF ? @oyyyster ? @brashydotnet #iskralawrence #everyBODYisbeautiful

A photo posted by Iskra lawrence?✨ (@iamiskra) on

Ashley Graham je oseba, ki podira tabuje. Je prvi plus size model, ki je v bikiniju krasila revijo Sport Illustrated in se nenehno bori za sprejemanje zdravih ženskih oblin in nestandardnih velikosti.

lanebryant-1

68-letna bivša manekenka Cheryl Teigs je pred kratkim izjavila, da o plus size modelih ne more govoriti kot o nekem pozitivnem in privlačnem trendu, saj je prepričana, da obseg trebuha nikakor ne bi smel presegati 90 centimetrov. Trdi tudi, da je to povedal že znameniti dr. Mehmed Oz in da sama samo deli njegove izjave in da sama njegove teze podpira. Cheryl meni, da plus size modeli nikakor ne odražajo zdravega načina življenja, in da je Ashley sicer prelepa ženska, vendar njena lepota na dolgi rok nikakor ni zdrava.

ashley-graham-ae-78de1c79-9987-4929-8f17-ead0861bf644

Na drugi strani številni prehranski nutricisti trdijo, da je telesna zgradba in teža odvisna različnih dejavnikov, kot so višina in genetika. Prav tako pa se soglasno strinjajo, da si ne smemo predstavljati lepotnega ideala kot čezmerno suhega ali debelega telesa.
Poudarjajo, da je vsaka oseba edinstvena in da bi tako morali sprejemati svoja telesa, zdravo telesno težo pa urediti s pravilno prehrano in rednim telesnimi dejavnostmi, saj število plus size žensk in deklet zelo hitro narašča.

»Ženske so kot odgovor na kult vitkosti, začele s promoviranjem sprejemanja čezmerne debelosti, kot enako zdravo izbiro, vendar nas pri tem skrbi, da nekatere ne sprejemajo pravilne prehrane, niti niso telesno aktivne. Prav nasprotno svoje telo hranijo s slabo hrano, ki je lažja odločitev, kot pa sprememba načina življenja. Niti ena skrajnost ni predmet poželenja, ne glede ali je to debelost ali vitkost,«

je povedala ena izmed nutricistk.

Kar pa se primera Ashley Graham tiče, nutricisti menijo, da sicer sodi v skupino ljudi s prekomerno težo, vendar ne v tisto, ki trpi zaradi debelosti. Za natančnejše ugotovitve pa morali natančneje preveriti, kakšen je odstotek maščobe v telesu.

Plus size model, ki tehta 90 kilogramov in ima višino 175 centimetrov (BMI 29) spada v zgornjo mejo indeksa mase za prekomerno težo, prav tako so modeli, ki tehtajo 50 kilogramov in so višji kot 175 cm, na spodnji meji podhranjenosti.

plus-size-fashion-models-21

Za konec lahko ugotovimo, da je popolnoma napačno ocenjevati zdravstveno stanje neke osebe na osnovi njihovega videza. Sprejeti moramo raznolikost v kakršnikoli obliki, saj nismo vsi enaki in niti ni potrebe, da bi k temi stremeli. Oblika telesa in velikost oblin nikakor ne bi smelo biti merilo za to, da osebo označimo za debelo, to se ugotavlja na podlagi drugih ugotovitev in raziskav.

Foto: Instagram, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam