Mit ali resnica? Raziskave končno odgovarjajo, ali je ‘kriva’ polna luna

10. september 2022
Mit ali resnica? Raziskave končno odgovarjajo, ali je ‘kriva’ polna luna

Mit ali resnica? Raziskave končno odgovarjajo, ali je ‘kriva’ polna luna

10. september 2022
Profimedia

Premetavate se, ne morete zaspati in se sprašujete, zakaj. Potem pa pokukate za zaveso in zagledate polno luno. Ali polna luna dejansko vpliva na spanje?

Čeprav se zdi, da gre za staro pravljico, raziskave kažejo, da lunine faze lahko vplivajo na spanje.

Lunini cikli

Koliko lune vidimo vsako noč, je odvisno od tega, v kakšnem razmerju so Zemlja, Luna in Sonce med svojim vrtenjem. Polna luna nastopi vsakih 29 in pol dni, ko se sončna svetloba z Zemlje odbije od tiste strani Lune, ki jo lahko vidimo z Zemlje. Tako nastane svetla krogla, ki jo povezujemo s polno luno.

Nasprotje polne lune je nova luna. V tej fazi se sončna svetloba odbija od strani Lune, ki je z Zemlje ne vidimo. Z našega zornega kota je videti, kot da v teh nočeh lune ni.

Kaj pravi znanost?

Anekdotično je skoraj vsakdo doživel motnje spanja med polno luno ali pa pozna nekoga, ki jih je doživel. Presenetljivo je, da ta pojav potrjuje tudi znanost, ki je pokazala, da ljudje zaradi polne lune res slabše spijo.

Raziskovalci so v več študijah ugotovili naslednje:

  • Raziskava treh različnih družb v Argentini in Ameriki je pokazala, da so ljudje zaspali pozneje in manj spali v nočeh z več lunine svetlobe, kar je običajno posledica polne lune.
  • V neki študiji so ugotovili, da so otroci ob polni luni spali 1 % manj.
  • Neka druga študija je pokazala, da so se ljudje ponoči ob polni luni bolj zbujali, kar je skupni spanec skrajšalo za 25 minut.
  • Druga študija je pokazala, da so ljudje ob polni luni v povprečju spali 20 minut manj, potrebovali pet dodatnih minut, da so zaspali, in imeli 30 % manj globokega spanca.
Tudi znanost potrjuje vpliv polne lune na kakovost spanca. Profimedia

Kljub jasnim izsledkom raziskav o vplivu luninih men na spanje, pa znanstveniki niso povsem prepričani, kje je vzrok. Teorij je več.

Svetloba polne lune lahko vpliva na notranjo uro telesa in proizvodnjo melatonina, hormona, ki spodbuja spanje. Ljudje so se morda socialno razvili, da bi izkoristili naravno svetlobo, ki jo proizvaja polna luna, preden je bil dostop do svetlobe omogočen s pritiskom na stikalo.

Vendar raziskave kažejo, da ljudje med polno luno slabše spijo, tudi če so v temnem prostoru, zato vpliv polne lune presega zgolj izpostavljenost svetlobi. Polna luna lahko vpliva na zemeljsko magnetno polje, vendar povezave med temi dejavniki in spanjem niso bile raziskane.

Lunini cikli in zdravje

Čeprav so se raziskave luninega cikla in spanja izboljšale, je treba bolje razumeti, kako lunine faze vplivajo na druga področja zdravja. Majhna študija je poročala, da se menstrualni cikli lahko uskladijo z luno, predvsem kadar je izpostavljenost umetni svetlobi omejena.

Nekatere raziskave so pokazale, da se lahko ob polni luni povečajo epizode duševnih bolezni in nasilja. Kljub temu raziskovalci niso mogli dokumentirati pogosto omenjene teorije, da več žensk rodi v nočeh s polno luno.

Nasveti za dober spanec

Ne glede na lunin cikel lahko z dobro higieno spanja poskrbite za boljši spanec. Upoštevajte te nasvete za bolj zdravo rutino pred spanjem:

  • vsak dan zaspite in se zbudite ob isti uri,
  • v spalnici ustvarite miren, sproščujoč prostor brez zaslonov,
  • omejite vnos kofeina v popoldanskem in večernem času,
  • telovadite v prvi polovici dneva,
  • ustvarite dosledno rutino pred spanjem,
  • ne silite se, da ostanete v postelji, če se premetavate in obračate. Namesto tega se mirno sprostite v drugem prostoru doma, dokler ne začutite, da ste zaspani.

Misel, da lahko polna luna moti spanje, ni le stara pravljica. Raziskovalci so ugotovili, da ljudje ob polni luni potrebujejo dlje časa, da zaspijo in manj spijo, tudi v temnem prostoru.

Kljub luninemu ciklu vam lahko dobra higiena spanja, kot je dosledna rutina pred spanjem, pomaga do boljšega spanca.

Avtor
Piše

Style. Več novic