Ali spanje v ločenih spalnicah vodi v propad zveze?

18. april 2024

Ali spanje v ločenih spalnicah vodi v propad zveze?

18. april 2024
Foto: Instagram @_constance_d
Ali spanje v ločenih spalnicah vodi v propad zveze?

Ali spanje v ločenih spalnicah vodi v propad zveze?

18. april 2024
Foto: Instagram @_constance_d

Nemalo parov dandanes ne spi v skupni postelji. Razlogi za to so različni, predvsem je ključno vprašanje, ali je to lahko za razmerje usodno.

Veliko govora o spanju v ločenih spalnicah je zanetila igralka Cameron Diaz, ki je v podkastu podkastu Lipstick on the Rim javnosti dejala, da bi “morali normalizirati ločene spalnice” in dodala, da bi morali imeti ločeni spalnici in na sredini eno spalnico, kjer bi se zbrali za čas intimnosti.

Izjava je na družbenih omrežjih vzniknila kot požar med sušo, komentarji pa so bili različni. Nekateri so zagovarjali ločeno spanje, spet drugi so dejali, da je spanje v skupni postelji temelj zveze.

Zakaj je koncept spanja v ločenih spalnicah tabu tema in ali škoduje ljubezenski zvezi?

Foto: Unsplash

Ameriški psihoterapevt in certificiran terapevt za spolnost in pare Lee Phillips je za spletno stran The Zoe Report pojasnil, da je vzrok za to lahko dejstvo, da “ločitev v spanju” običajno velja za znak oz. mit, da so v zakonu težave ali da je fizične intimnosti konec. “To za nekatere pomeni, da si par ni več blizu in ni več zaljubljen,” pravi strokovnjak.

Po njegovih besedah zakonska zveza po tradiciji simbolizira združitev dveh oseb in namen in pomen spanja je, da smo skupaj in si delimo intimen zasebni prostor.

Rdeča zastavica na vidiku

Z omenjenim strinja tudi Clarissa Silva, vedenjska znanstvenica, trenerka za odnose in ustvarjalka tehnike iskanja partnerjev, ki dodaja, da lahko skupno spanje zagotavlja varnost, intimnost in bližino v odnosu ter “lahko spominja na vez, ki jo doživljamo v maternici”.

Foto: Pexels

Silva pravi, da je spanje ločeno od partnerja, tudi če se zanj odločimo iz praktičnih in zdravstvenih razlogov, kot so motnje spanja, še vedno pogosto obravnavano kot rdeča zastavica v razmerju.

“To je stigma, da si s partnerjem ne boste blizu, čeprav ima v resnici ravno nasprotni učinek,”.

pravi vedenjska znanstvenica

Ločeno spanje po njenem zagotavlja boljše odnose zaradi bolj kakovostnega spanca.

Kar se tiče intimnosti strokovnjakinja meni, da to nanj ne bi smelo vplivati, saj je to odvisno predvsem od komunikacije in ne gre za nalogo, ki jo je treba odkljukati na seznamu pred spanjem.

Foto: Pexels

ARGUMENTI ZA

Pari se za ločene spalnice največkrat odločajo iz praktičnih in zdravstvenih razlogov, boljšega spanca enega ali obeh partnerjev. Nekateri ljudje se ob drugih osebah težko dobro naspijo, kar pa vpliva na kakovost njihovega življenja in konec koncev dinamiko odnosov in družine.

Strokovnjakinja za odnose pojasnjuje, da je ta odločitev pravzaprav pogostejša, kot si morda mislite, saj se približno 20 odstotkov njenih strank v paru strinja, da bodo spali ločeno zaradi svojega odnosa.

Foto: Unsplash

“Med ključnimi razlogi, zaradi katerih so se mnogi odločili za spalne ločitve, so bili pomanjkanje spanja, slabše duševno zdravje, zmanjšana koncentracija in manjše zadovoljstvo v odnosu,” pravi.

Pogost vzrok ločitvenega spanja je tudi sindrom nemirnih nog, smrčanje in kronične bolečine v hrbtu, pozitivna stran zanje pa je tudi rahel spanec in nespečnost ter boljša higiena spanje brez zbujanja (tudi na primer če ima eden od partnerjev drugačen delovni ciklus).

ARGUMENTI PROTI

Če ne gre za zdravstvene težave in higieno spanja, ampak predvsem za čustvene ali osebne težave, je to povsem druga zgodba. Phillips trdi, da se spalna ločitev ne sme uvesti, ko je par v procesu popravljanja ali izboljševanja svoje dinamike.

“To je lahko po nezvestobi, ko sta v drugačni fazi razmerja in se poskušata povezati, ali če poskušata izboljšati svojo spolno intimnost zaradi pomanjkanja spolnosti,”

pojasnjuje strokovnjak.
Foto: Instagram @nkddreams

“Cilj je, da se čim bolj povežeta, tega pa ne morete vedno doseči s spanjem v ločenih posteljah. Pari eno tretjino svojega življenja preživijo v skupnem spanju, zato je odlično, če je odnos zdrav in lahko spita v isti postelji,” nadaljuje.

Najslabše od vsega pa je po mnenju obeh strokovnjakov ločitev spanja kot oblika kazni in reševanja konfliktov.

Foto: Usplash

“To je začasna rešitev, ki pa lahko dolgoročno povzroči nezadovoljstvo. Tvegate, da se bo vaš partner počutil izoliranega in ne bo razmišljal o rešitvah, temveč se bo osredotočil na načine, kako je bil v preteklosti nespoštovan,” dodaja znanstvenica.

KONČNA RAZSODBA

Če s partnerjem razmišljata o ločitvi v postelji, je osnova dobra komunikacija. Iskreno se pogovorita in ustvarita sistem, zaradi katerega se bosta oba počutila varno in povezano. Ključnega pomena je tudi redno preverjanje drug drugega in razprava o tem, kako deluje novi sistem spanja.

“Če ne bosta spala drug z drugim čez noč, je pomembno, da si naklonjenost izkazujeta tudi zunaj spalnice. Z na primer objemanjem, držanjem za roke ali spolnim odnosom v eni postelji, nato pa se zaradi boljšega spanca za noč ločita,” dodaja Phillipsova.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic