Ali ste vedeli, da so “negativna” čustva v resnici koristna?

17. oktober 2022

Ali ste vedeli, da so “negativna” čustva v resnici koristna?

17. oktober 2022

Zanašanje na težke občutke vam lahko pomaga najti pot naprej.

Pred osmimi leti, ko je bila Whitney Goodman na novo usposobljena terapevtka, ki je svetovala bolnikom z rakom, se je zazdelo, da se pozitivno razmišljanje “zelo močno spodbuja”, tako v njenem poklicu kot v širši kulturi, kot način za reševanje stvari.

A ni bila prepričana, da floskule, kot je “Poglej s svetle plati!” in “Vse se zgodi z razlogom!” vsebujejo odgovore za vse, ki poskušajo krmariti v življenjski zmešnjavi.

Ona, njeni prijatelji in pacienti so ugotovili, da takšna mantra ne pelje nikamor: “Vsi smo mislili, ‘Biti pozitiven je edini način življenja,’ toda v resnici smo se zaradi tega počutili nepovezane in navsezadnje še slabše.”

Foto: IMAXTree

Sama dodaja, da se ji to zdi celo toksično, zato je tudi sama ustvarila blog @sitiwithit, v katerem nagovarja sledilce, da je naravno, da se ne počutijo dobro.

Njena nova knjiga, Toxic Positivity, ki jo je napisala s kolegi, razširja to razmišljanje in kritizira kulturo – zlasti razširjeno v ZDA in širšem zahodu – ki nas je programirala, da verjamemo, da je optimizem vedno najboljši.

Njene korenine segajo v ZDA v religijo 19. stoletja, vendar je še posebej v porastu od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so znanstveniki prepoznali srečo kot končni življenjski cilj in začeli temeljito raziskovati, kako jo doseči. V zadnjem času je gibanje za dobro počutje – religija za agnostično generacijo – videlo, da inštruktorji fitnesa in jogiji pridigajo o hvaležnosti.

Foto: Unsplash

“Vsi to na nek način izvajamo. Verjamemo, da je biti neusmiljeno optimističen edina pot naprej. Biti pozitiven”, pravi “je postalo cilj in obveza.”

Whitney dodaja, da čutenje – namesto zatiranja – občutkov, vključno z obžalovanjem, žalostjo in strahom, prinaša velike koristi. Pot do dobrega življenja je tlakovana s solzami in namrščenimi obrvmi ter nasmehi in smehom.

“Mislim, da se veliko ljudi, ki se osredotočajo na srečo in velik pomen pozitivnih čustev, motijo ​​v človeški psihologiji,”

pravi Paul Bloom, profesor psihologije na univerzi Yale.

“V življenju, ki ga živite dobro, bi morali imeti veliko manj negativnih kot pozitivnih čustev, vendar ne bi smeli imeti nič negativnih čustev,” dodaja Daniel Pink, avtor knjige Moč obžalovanja. “Njihov izgon je slaba strategija.”

Strah in žalost sta naravni odziv na trenutni svet

Čas nastanka teh novih del ni naključje. V luči pandemije in konflikta v Ukrajini se zdi banalno trditi, da so pozitivni obeti vse, kar potrebujemo. Močna negativna čustva – strah, tesnoba in žalost – so naravni odziv na to, kar se trenutno dogaja po svetu in ne bi nam jih bilo treba zanikati.

Foto: IMAXTree

Ti avtorji želijo, da veste, da so “negativna” čustva v resnici koristna. Russell govori o žalosti kot čustvu, ki “rešuje težave”. Raziskava Univerze v Novem Južnem Walesu kaže, da lahko izboljša našo pozornost do podrobnosti, poveča vztrajnost, spodbuja velikodušnost in z njo postanemo bolj hvaležni za to, kar imamo. “To je čustvo, ki nam pomaga vzpostaviti stik z drugimi,” dodaja. “V nekaterih pogledih smo prijaznejši, boljši ljudje, ko smo žalostni.”

Ljudje zelo radi živijo po načelu “no regrets” oz. “brez obžalovanj”. Težava? Nismo naučeni, kako učinkovito predelati ta težka čustva. Dobro izhodišče je, da se seznanimo s temi občutki, tako da jih priznamo in z njimi posedimo. To zahteva vajo, pravi Goodman. “Lahko vključuje učenje, kako se čustva počutijo v telesu in kako jih poimenovati. Ko lahko občutek poimenujemo, postane manj strašljiv. In ko je nekaj znano, lahko ugotovimo, kaj želimo s tem narediti.”

Foto: Unsplash

Ko lahko občutek poimenujemo, postane manj strašljiv

Povedati drugim o tem zmanjša težo. Pritoževanje je popolnoma naravno, pravi Goodman. In artikulacija nam pomaga natančno ugotoviti, kaj je tisto, kar nas moti, ker jezik ta “grozeči oblak” spremeni v “nekaj konkretnega”.

Da se lahko sprijaznimo z žalostjo, Russell zagovarja bivanje v naravi. Tudi kulturno udejstvovanje lahko pomaga. “Sliši se malce ‘vau’, a obstaja veliko študij o učinkovitosti bralne terapije in gledanja umetniškega dela – in o tem, kako lahko glasba spremeni naše razpoloženje,” pravi.

“Žalostna glasba lahko deluje kot spremljevalec, ko smo žalostni, namesto da bi nas spravila v slabši položaj. Mislim, da je osvobajajoče, ko se končno nekako predaš vsemu.”

Foto: IMAXTree

Ključnega pomena je, da bi se obdelava negativnih čustev “na koncu zdela nekoliko produktivna,” pravi Goodman. To ne pomeni, da morate iz tega priti srečni. “Včasih preprosto prideš do točke, ko si rečeš: ‘To je bilo res težko in zdaj je konec, ali pa se s tem ne ukvarjam več’,” pravi Goodman.

Nagnjenost k negativnim mislim bi vam morala na koncu pustiti občutek izpolnjenosti. Medtem ko morda nagonsko mislimo, da moramo zapolniti naše dneve samo z veseljem in navdušenjem, to ni ravno res.

“Če želimo živeti smiselno življenje, bo bolečina velik del tega”, pravi Bloom. “Resnično si želim, da bi ljudje lahko uživali v celotni paleti človeških izkušenj,” dodaja Goodman.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic