Ali ste že poskusili sladoled z vinsko spremljavo?

08. december 2025

Ali ste že poskusili sladoled z vinsko spremljavo?

08. december 2025
Foto: Pexels
Ali ste že poskusili sladoled z vinsko spremljavo?

Ali ste že poskusili sladoled z vinsko spremljavo?

08. december 2025
Foto: Pexels

Naj­novejša sladka in alkoholna obsesija na spletu vključuje sladoled in rdeče vino. Kar se je začelo kot spletna radovednost, je hitro postalo pravo kulinarično odkritje, ki zadnje mesece polni družbena omrežja.

Sladice so se od nekdaj pogosto kombinirale s sladkimi desertnimi vini, kot sta portovec ali muškat, a kombinacija rdečega vina, ki se preliva preko sladoleda, je prav gotovo nekaj novega. 

Vina, ki so vam bila prej znana, lahko dobijo povsem nove značilnosti v kombinaciji s sladoledom. Tanini rdečega vina se zaradi maščobe v sladoledu zmehčajo, hkrati pa hlad sladoleda začasno otopi zaznavo alkohola.

Sladoled s svojo kremasto teksturo, združen z rdečim vinom, tako ustvarja presenetljiv in povsem nov kulinaričen kontrast.

Priprava je izjemno preprosta, sestavine pa imate verjetno že doma. Začnite tako, da v kozarec za vino dodate eno ali dve kepici sladoleda. Nato sladoled počasi prelijte z rdečim vinom.

Foto: Instagram @stacksteak.bki

Sladoled bo splaval na površje in se začel topiti, pri čemer bo skozi vino ustvaril kremast vrtinec. Po želji lahko dodate tudi oreščke, jagodičevje ali čokoladni preliv.

Kako izbrati pravo vrsto vina?

Vsa rdeča vina niso primerna za eksperimentiranje. Vina, ki bi jih bilo najboljše kombinirati s sladoledom, so merlot, modri pinot ali peneča rdeča vina. Izogibajte pa se težkim vinom, kot sta cabarnet sauvignon in bordeaux, saj lahko v kombinaciji s sladoledom izpadejo grenko.

Kateri sladoled bo izpadel najboljše?

Vanilija je klasična in varna izbira, saj omogoča, da pridejo do izraza sadnost in kislina vina. Veliko viralnih videov uporablja prav vanilijo kot nevtralno ozadje.

A bolj drzni gurmani eksperimentirajo tudi z jagodnim sladoledom, ki lahko poudari rdeče sadne note, s čokoladnim sladoledom, ki se poda okusu temnejših rdečih vin, in s slano karamelo ali z lešnikom, ki lahko odlično zaokrožita sadnost Merlota.

Izogibajte se le močno umetnim aromam ali sladoledom s težkimi dodatki.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style.Več novic