Za bolečine v vratu je kriv telefon  

09. februar 2022
Za bolečine v vratu je kriv telefon  

Za bolečine v vratu je kriv telefon  

09. februar 2022

Uporaba pametnega telefona lahko povzroči težave z vratom, ki jih je mogoče preprečiti.

Težava je posledica dolgotrajne  uporabe mobilnega telefona, tabličnega računalnika ali podobne elektronske naprave.

Uporaba elektronskih naprav običajno pomeni, da veliko časa preživite z glavo, nagnjeno naprej, gibanje pa se dejansko odvija v vratu.

Ljudje smo tako osredotočeni na naprave, da vrat in zgornji del hrbta držimo v prisiljeni drži, ki lahko povzroča različne težave, od glavobola, bolečin v zgornjem delu hrbta in vratu.

Tveganja

Največ težav se pojavi, ko sede beremo ali pišemo sporočila na telefonu. Vse to vodi v prezgodnje poškodbe vretenc in degeneracije hrbtenice.

Človeška glava tehta približno 5,5 kg, a ko jo nagnemo naprej za 15 stopinj se teža in pritisk na vretenc poveča, kot bi nosili 12 kilogramov težko breme.

Simptomi

Pojavljajo se glavoboli, bolečine v vratu, bolečine v ramenih in z živci povezani simptomi, kot so sevajoče bolečine, odrevenelost, mravljinčenje in/ali pekoč občutek v eni ali obeh rokah.

Kako se izogniti ali preprečiti težave

Pri uporabi naprav je pomembno, pod katerim kotom zrete v napravo. Če uporabljate prenosni računalnik predlagamo, da ga postavite v višino oči, pri uporabi telefona bodite pozorni, da ne zrete predolgo vanj in večkrat usmerite pogled višje in v daljavo. Sami sebe večkrat opomnite kako sedite in poravnajte držo.

Ne pozabite tudi na gibanje in raztezanje.

Avtor
Piše

Style. Več novic