Ali veste, katera barva ščiti pred sončnimi žarki? Ni bela …

17. maj 2024

Ali veste, katera barva ščiti pred sončnimi žarki? Ni bela …

17. maj 2024
Foto: Instagram @valerakomarova

Ali veste, katera barva ščiti pred sončnimi žarki? Ni bela …

17. maj 2024

Poleti se izogibamo barvam, ki vpijajo sončne žarke, zato velikokrat nosimo belo, saj naj bi nas najbolj ščitila pred njimi. Žal pa je to napačna razlaga …

So tudi vas naučili, da so črna oblačila rezervirana za hladnejše mesece, sploh zato, ker nam je v črni obleki na primer lahko bolj vroče, kot v svetli?

Nasveti strokovnjakov so ravno nasprotni, saj nas bi temne barve najbolj ščitile pred močnimi sončnimi žarki, prav tako so tako imenovane lahke tkanine zmota.

Foto: Instagram @hannaschonberg

Privlačijo toploto, a absorbirajo UV-žarke

Temnejša oblačila namreč bolje ščitijo kožo pred opeklinami in nevarnimi UV–žarki, čeprav je res, da temne barve bolj privlačijo toploto in jo tudi bolj vpijajo, tako sončno kot našo telesno. Vendar pa se toplota telesa lažje sprošča skozi temna oblačila, še posebej, če zapiha lahek veter.

Temnejše barve, kot sta temno modra ali črna, absorbirajo več UV-žarkov kot svetlejši odtenki, kot so beli in pastelni. To pomeni, da je manj verjetno, da bodo UV-žarki dosegli vašo kožo. Tudi druge barve, kot je denimo rdeča, lahko absorbirajo UV žarke.

Foto: Instagram

A tudi ob nošenju temnih oblačil nikakor ne smete opustiti uporabe krem z visokim zaščitnim faktorjem. Te je priporočljivo uporabljati skozi celo leto, poleti pa še toliko bolj. Poleti morate skozi dan ves čas skrbeti za ponovni nanos.

Ne glede na to, katero barvo oblačil izberete, pa je boljše izbrati oblačila širših krojev in ne ozka, saj so širša oblačila v vročini veliko bolj zračna, prijetna in udobna za nošenje kot ozka.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic