fbpx

Ali veste, kateri napitek upočasni staranje?

Fit, Izbor urednice, Lifestyle, Prva stran

Da, govorimo o kavi!

Medtem, ko so negativne posledice prevelike količine popite kave dobro poznane, strokovnjaki na drugi strani sporočajo, da ima lahko nekaj skodelic kave na dan tudi pozitiven učinek na zdravje.

Nova raziskava na univerzi Stanford je pokazala, da je kofein učinkovit v boju proti vnetjem, ki jih povzroča staranje, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju različnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, rak in bolezni srca.

»Več kot 90 % nenalezljivih starostnih bolezni je povezanih s kroničnimi vnetji,«

je povedal avtor raziskave David Furman.

»Prav tako je znano, da je vnos kofeina v telo, povezano z življenjsko dobo, kar so že dokazale številne študije. Zdaj pa smo našli razlog, zakaj to drži.«

Da bi našli odgovor, so Furman in njegova ekipa, analizirali vzorce krvi ljudi različnih starosti. Kot je bilo pričakovati, je starejša skupina imela večje delovanje med geni, ki so povezani z vnetji, vendar pa so bili pred njimi zaščiteni, saj so dnevno v telo vnesli zadostno količino kofeina.

»Več kot je vnos kofeina v telo, bolj so zaščiteni pred kroničnimi vnetji,«

je dejal Furman.

Raziskovalci so tudi poudarili, da včasih vnetje ni slabo, saj krepi imunski sistem. Kljub temu pa obstaja določena meja v obdobju, ko telo postane manj učinkovito pri samem zdravljenju.
Glede na to, da se z leti pojavljanje kroničnih vnetij z leti povečuje, se zdi, da je pitje kave način, kako to lahko upočasnimo, seveda pa pri tem ne gre pretiravati 🙂

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam