Ali veste zakaj se nosi majčka s šivom navzven?

14. september 2022
Ali veste zakaj se nosi majčka s šivom navzven?

Ali veste zakaj se nosi majčka s šivom navzven?

14. september 2022
Profimedia

Gre za simbolično gesto, ki jo izkažete tistim, ki trpijo zaradi atopijskega dermatitisa. Danes, 14. septembra obeležujemo svetovni dan te bolezni.

Atopijski dermatitis kronična, vnetna, ponavljajoča se, nenalezljiva, ki pa ni le kožna bolezen.

Atopijski dermatitis, pogosto imenovan tudi ekcem ali atopijski ekcem, je vnetje kože z občasnimi izbruhi. Običajno se začne v zgodnjem otroštvu in je najpogostejša kronična bolezen kože pri otrocih. Po raziskavah se z atopijskim dermatitisom sooča kar 10 – 20 % otrok in dojenčkov. Otroci bolezen pogosto prerastejo, nekateri pa se z njo bojujejo vse življenje. Natančnega vzroka za to bolezen še ne poznamo, vemo pa, da je kombinacija dedne nagnjenosti in različnih vplivov vsakdanjega življenja, ki sprožijo nastanek rdečega, srbečega izpuščaja. V času kurilne sezone se atopijski dermatitisi pogosto poslabša, saj koža izgublja vlago.

V adolescenčni in odrasli dobi je potek bolezni običajno zapleten, zelo pogosto pa se razvijejo še astma, artritis, kronično vnetje črevesa, depresija. Pogost spremljevalec so tudi alergijski rinokonjuktivitis, astma in alergije na hrano.

Ustrezna prehrana in nega

Ker vzrok atopijskega dermatitisa še ni popolnoma znan ali potrjen, se pri zdravljenju osredotočamo na zdravljenje simptomov, torej, da se prekine cikel srbenja in praskanja. Na prvem mestu zdravljenje je nega z vlažnimi kremami, ki pripomorejo k vsakodnevni negi kože. Poleg umivanja z mlačno vodo se priporoča uporaba protivnetnih in protimikrobnih izdelkov.

Pomemben vpliv pri reševanju težav pa ima tudi ustrezna prehrana.

Več informacij, podporo in pomoč nudi Društvo AD.

Avtor
Piše

Style. Več novic