Po podatkih študije, ki je bila nedavno objavljena v reviji PLOS Medicine, lahko že dve alkoholni pijači na teden povzročita upad kognitivnih sposobnosti. Uživanje alkohola naj bi povečalo količino železa v možganih, pri čemer je višja vsebnost železa povezana z nevrodegenerativnimi boleznimi, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.
Meja manj tveganega pitja alkohola je določena na podlagi znanstvenih raziskav. Ta meja pove, kolikšna je količina alkohola, ki je z medicinskega stališča še nekako sprejemljiva za večino zdravih, odraslih ljudi, tako da najverjetneje ne bo škodovala zdravju. To ne pomeni, da je priporočljiva, ampak le sprejemljiva. (Vir: NIJZ)
“Že majhne količine alkohola lahko škodujejo možganom,” pravi dr. Anya Topiwala, glavna avtorica študije.
“Ugotovili smo, da je bila količina, ki so jo ljudje navedli kot popito, povezana s količino železa v njihovih možganih. Več, ko so pili, več železa je bilo v njih.”
Te povečane ravni železa so bile povezane tudi z dokazljivimi kognitivnimi učinki, kar je pomenilo slabše rezultate pri testih spomina, je dodala dr. Topiwala.
Tudi skromne količine alkohola so povezane s tveganji za možgane
Ekipa Univerze v Oxfordu je analizirala skeniranje možganov in podatke o alkoholu, ki jih je navedlo 20.000 ljudi, , starih od 40 do 69 let, zbranih med letoma 2006 in 2010. (podatki zbrani iz britanske biobanke). Topiwala ugotavlja, da so navedeni podatki sicer dragoceni in obsežni, vendar v primerjavi s celotnim Združenim kraljestvom temeljijo bolj na srednjem razredu, belcih in bolj izobraženih.
V Sloveniji zaradi zdravstvenih razlogov, povezanih z alkoholom, vsak dan v povprečju umreta dve osebi.
Povprečna količina zaužitih pijač pri udeležencih študije je znašala približno 18 enot na teden oziroma šest kozarcev vina ali sedem piv. Pri ljudeh, ki so popili le sedem enot alkohola na teden – približno dva do tri kozarce vina – so bile v študiji ugotovljene višje ravni železa v možganih, zaradi česar so po mnenju avtorjev študije morda izpostavljeni tveganju za prihodnje kognitivne pomanjkljivosti.
Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni sta v letu 2018, zadnjem letu, za katero so na voljo podatki, približno dve tretjini odraslih Američanov poročali o pitju alkohola v zadnjih 12 mesecih. Približno polovica jih je poročala o lahkem pitju, ki je opredeljeno kot manj kot tri pijače na teden, 15 odstotkov pa o zmernem pitju, ki je opredeljeno kot 4 do 7 pijač na teden za ženske in 4 do 14 pijač na teden za moške. Preostalih 5 odstotkov je poročalo o težkem pitju.
Vseeno kaj pijete, pomembna je količina
Raziskovalci so preučili učinke vina, piva in žganih pijač in niso opazili razlik med vrstami alkohola. “Pomembna je bila količina popitega alkohola, ne pa to, v katero vrsto alkohola ste popili,” pravi Topiwala.
Kognitivni primanjkljaji vključujejo tako izvršilne funkcije, kot je reševanje problemov, kot fluidno inteligenco, kot je reševanje ugank. Ljudje so bili v obeh kategorijah počasnejši, če so imeli v možganih več železa.
Ker so rezultati kumulativni, pravi Topiwala, bi lahko zmanjšanje količine železa, ki se nabira v možganih, zmanjšali za nekaj pijač na teden. Ljudje v raziskavi, ki so popili sedem enot alkohola na teden, so imeli v možganih manj železa kot tisti, ki so popili več.
Ta študija je prva, ki obravnava zmerno pitje alkohola in upad kognitivnih sposobnosti. Prejšnje raziskave so nakazovale, da ima lahko pitje nekaj pijač na teden dejansko pozitivne učinke na zdravje.
“Sprva so nam govorili, da zmerno pitje varuje možgane,” pravi Topiwala.
Topiwala pravi, da bi prihodnje raziskave na to temo lahko bolj dokončno dokazale, da je visoka raven železa odgovorna za poškodbe v možganih, ki vodijo do težav s spominom, kar bi lahko zdravstvenim delavcem in njihovim pacientom pomagalo pri razpravi o ukrepih, ki lahko podaljšajo kognitivno zdravje.