Alternativne evropske destinacije za najbolj priljubljena turistična mesta

19. avgust 2024

Alternativne evropske destinacije za najbolj priljubljena turistična mesta

19. avgust 2024
Foto: Pexels
Alternativne evropske destinacije za najbolj priljubljena turistična mesta

Alternativne evropske destinacije za najbolj priljubljena turistična mesta

19. avgust 2024
Foto: Pexels

Potovanja so vse bolj dostopna in priljubljena, zato so mnoge čudovite lokacije preplavljene s turisti.

Italijanska obala Amalfi in grški otok Mikonos v poletnih mesecih pokata po šivih, prestolnice, kot sta Pariz in London, pa so nadpovprečno obiskovane celo leto.

Čeprav je težko poiskati čudovite lokacije, ki so širši množici še relativno nepoznane, pa lahko še zmeraj, če ste pripravljeni preizkusiti nekaj novega in drugačnega, najdete alternativne evropske destinacije z živahnim vzdušjem, boljšimi cenami in manj turisti.

Če vam je všeč Pariz, razmislite o Lyonu

Četudi je Pariz večna klasika, bi morali popotniki, ki želijo raziskovati onkraj prestolnice, a kljub temu izkusiti francosko kulturo in kulinariko, razmisliti o Lyonu.

Foto: Pexels

Ta romarska destinacija z nagrajenimi restavracijami in bogato zgodovino je rojstni kraj kinematografije in gosti 20 filmskih festivalov na leto. 

Če vam je všeč Amalfi, razmislite o Ischii

Obala Amalfi je priljubljena turistična destinacija, ki jo vsako leto preplavi gneča ljudi. Zaradi svoje barvitosti, južne italijanske atmosfere, odlične hrane in neverjetnih pogledov je njena privlačnost neizpodbitna, vse to pa lahko doživite tudi na Ischii, bližnjem vulkanskem otoku v Neapeljskem zalivu.

Ischia je mesto, kjer boste našli čudovite plaže, termalne vrelce, starodavno arhitekturo in pristno kuhinjo.

Foto: Pexels

Če vam je všeč Rim, razmislite o Atenah

Rim in Atene imata veliko skupnega. Oba sta kulturni in kulinarični prestolnici s temelji, ki segajo v antične čase. Zibelka zahodne civilizacije z Akropolo, Partenonom in starodavno Agoro nudi potepanje po očarljivih soseskah in gurmanske užitke.

Lačni popotniki lahko namreč obiščejo restavracije s souvlakijem, stare gostilne in sredozemske taverne.

Atene

Če vam je všeč Berlin, razmislite o Krakovu

Čeprav je umetniški Berlin mesto znamenitosti, muzejev, parkov in nočnih klubov, pa južno poljsko mesto Krakov prav tako izžareva podobno privlačnost z manjšim številom turistov in nižjimi cenami.

Foto: Pexels

Krakov se lahko pohvali s pestrimi umetniškimi deli, ulično umetnostjo, spomeniki, ljubkimi trgovinicami in trendovskimi pivnicami, prav tako pa je močno razvito tudi nočno življenje.

Kraljevi grad Wawel, bazilika sv. Marije in tržnica Sukiennice v starem mestnem jedru morajo biti na vašem seznamu, če ga obiščete.

Če vam je všeč Dubrovnik, razmislite o Budvi

Dubrovnik velja za vrhunsko turistično destinacijo, ki s svojim obzidjem, plažami, dih jemajočimi pogledi, zgodovino in kulinariko privablja ljudi z vsega sveta.

Toda če želite zaobiti množice, ki vsako leto preplavijo staro mestno jedro, se odločite za obisk Budve, črnogorskega sončnega mesta s peščenimi plažami, sinjim morjem, sredozemskim podnebjem in pestrim nočnim življenjem.

Foto: Pexels

Srednjeveško staro mestno jedro s kamnitim obzidjem tudi pozimi očara popotnike s tlakovanimi ulicami v slogu razglednic, palačami, cerkvami, obmorsko citadelo in strehami iz rdečih ploščic.

Kadarkoli se odločite za obisk, si vzemite čas tudi za sprehod od Budve do Svetega Stefana, polotoka, ki predstavlja eno najbolj luksuznih lokacij na Jadranu. 

Če vam je všeč Mikonos, razmislite o Parosu

V poletnih mesecih se na priljubljenih Mikonos zgrinjajo množice dopustnikov, popoln očarljiv pobeg pa predstavlja tudi grški otok Paros s tlakovanimi uličicami, majhnimi trgovinicami, bari na plaži in luksuznimi restavracijami, ki ponujajo sveže ulovljene lokalne ribe. Ker ima Paros majhno letališče, lahko nanj priletite direktno iz Aten.

Foto: Pexels

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic