Alzheimerjeva bolezen: Zaradi COVID-19 tudi do 80 % večje tveganje za razvoj

06. oktober 2022
Alzheimerjeva bolezen: Zaradi COVID-19 tudi do 80 % večje tveganje za razvoj

Alzheimerjeva bolezen: Zaradi COVID-19 tudi do 80 % večje tveganje za razvoj

06. oktober 2022
Profimedia

Domneva se, da lahko okužbe vodijo v razvoj Alzheimerjeve bolezni, vendar ni jasno, ali lahko okužbe s SARS-CoV-2 povečajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen.

V nedavni študiji, objavljeni v reviji Journal of Alzheimer’s Disease, so raziskovalci iz Združenih držav preučevali, ali lahko okužbe s SARS-CoV-2 sprožijo razvoj novonastale Alzheimerjeve bolezni pri starejših odraslih.

Domneva se, da lahko okužbe vodijo v razvoj Alzheimerjeve bolezni, vendar ni jasno, ali lahko okužbe s SARS-CoV-2 povečajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Povečano tveganje za okužbe s SARS-CoV-2 med bolniki z Alzheimerjevo boleznijo in dolgoročne nevrološke posledice Covid-19 (ki deloma predstavljajo spremembe, povezane z vnetjem, ki so ključne v nevrološki patofiziologiji Alzheimerjeve bolezni), kažejo na dvosmerno povezavo med okužbami s SARS-CoV-2 in Alzheimerjevo boleznijo.

Študija ugotavlja, da je tveganje za novo nastalo Alzheimerjevo bolezen večje

Raziskovalci so v omenjeni retrospektivni kohortni študiji preučevali tveganje za novonastalo Alzheimerjevo bolezen med SARS-CoV-2 pozitivnimi bolniki.

V študijo je bilo vključenih 6.245.282 odraslih oseb, starih ≥ 65 let , brez predhodne diagnoze Alzheimerjeve bolezni. Podatki so bili pridobljeni iz identificiranih EHR (elektronskih zdravstvenih zapisov) več kot 95 milijonov SARS-CoV-2 pozitivnih bolnikov.

Udeleženci študije so bili razvrščeni v dve skupini, in sicer skupino, ki se je v času trajanja pandemije okužila s SARS-CoV-2 in skupin, je v enakem obdobju iskala zdravniško pomoč zaradi razlogov, ki niso bili povezani z boleznijo COVID-19.

Na splošno so ugotovitve študije pokazale, da je pri odraslih ženskah, starih ≥ 85 let, pozitivnih na SARS-CoV-2, tveganje za novonastalo Alzheimerjevo bolezen v 360 dneh po diagnozi okužbe s SARS-CoV-2 bistveno večje. Vendar so potrebne prihodnje študije s potrditvijo podatkov iz več virov in daljšimi obdobji spremljanja, da se razjasnijo mehanizmi in nadaljnji nadzor vpliva okužb s SARS-CoV-2 na Alzheimerjevo bolezen.

Med vzorčno populacijo so bile naslednje spremljajoče bolezni oziroma stanja: hipertenzija, debelost, sladkorna bolezen tipa II, depresija, izguba sluha, travmatska poškodba možganov, kajenje tobaka in čezmerno uživanje alkohola.

Omejitve študije
Omejitve pričujoče študije vključujejo retrospektivno in opazovalno naravo študije, ki bi lahko vnesla morebitne pristranskosti in nenatančnost diagnoze Alzheimerjeve bolezni, kar pa morda ni bistveno vplivalo na analize relativnega tveganja, saj sta bili obe skupini oblikovani iz istega nabora podatkov.

Avtor
Piše

Style. Več novic