fbpx

Ambient Ljubljana že naslednji teden

Dogodki

Največja razstava notranje opreme z zadnjimi trendi v regiji med Milanom in Dunajem je letos na Gospodarskem razstavišču že prvi teden oktobra.

Največja razstava notranje opreme z zadnjimi trendi v regiji med Milanom in Dunajem je letos na Gospodarskem razstavišču že prvi teden oktobra. Na 24. Ambientu Ljubljana se od 1. do 6. oktobra predstavlja 209 podjetij iz 21 držav.

Poseben poudarek je tokrat namenjen italijanskemu oblikovanju: prvi dan z okroglo mizo Izkušnja Italijanskega oblikovanja z uglednim oblikovalcem in arhitektom Simonom Michelijem ter s posebno razstavo znanih italijanskih blagovnih znamk s področja oblikovanja vse dni sejma. 

ambient sejem vetrnica 2013Prvi dan sejma bodo na slovesni otvoritvi že tradicionalno podelili nagrade in priznanja. Gospodarsko razstavišče podeljuje nagrade Deset najboljših – Top 10 in Najboljši med njimi za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolj združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo. Nagradili bodo še tri najlepše razstavne prostore ter največje dosežke na področju oblikovanja mladih.

Razstavne programe, na katerih se predstavljajo vse vrste pohištva, svetila, dekorativne tkanine, razni dodatki idr., kot dodana vrednost dopolnjujejo tematske razstave. Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije pa je skupaj s partnerji pripravilo strokovna srečanja.

Sejem bo odprl Janko Veber, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Lani je sejem obiskalo 34.000 ljudi. »Dobra tretjina išče na sejmu določen kos pohištva, skoraj polovico pa zanimajo zadnji trendi, kaj je novega na področju pohištvene industrije pri nas. Vsem je skupno to, da vsak na njem najde kaj zase. Idejo, izjemen prototip …navdih,« pravi Stane Kavčič, vodja pohištvenega sejma Ambient Ljubljana, na Gospodarskem razstavišču. Sejem omogoča neposreden stik, pretok informacij, na več ravneh – med kreatorji pohištva, predstavniki industrije in kupci.

Izkušnja italijanskega oblikovanja

Častni pokrovitelj 24. Ambienta Ljubljana – sejma pohištva je Agencija ICE Ljubljana, Oddelek Veleposlaništva Republike Italije za gospodarsko promocijo. V sklopu Italijanskega festivala 2013, ki v Sloveniji promovira italijanske blagovne znamke Made in Italy, se na sejmu predstavlja italijanski dizajn.

Italijanski dizajn je s svojo domiselno ustvarjalnostjo podal globalne smernice pri projektiranju in pustil neizbrisno sled v oblikovanju. Genialnost italijanskih arhitektov in oblikovalcev se je združila z obrtniškim znanjem italijanskih podjetij, ki v nenehnem iskanju materialov, oblik in tehnologij vztrajno vlagajo v inovacijo proizvodov, zato da bi jih naredili še boljše, popolnejše. Nastal je pameten in trajen dizajn.

Na ogled so nekateri pohištveni izdelki italijanskih blagovnih znamk, kot npr. Emu, Foscarini, Infiniti by Omp Group, Kartell, Molteni, Moroso, Poliform, Prandina, ki so že v prodaji v glavnih pohištvenih salonih v Ljubljani, in znamk Adrenalina, SchönhuberFranchi, Valsecchi, ki se na slovenskem trgu predstavljajo premierno.

Okrogla miza Izkušnja italijanskega oblikovanja

Torek 1. oktobra 2013, ob 17.00 uri, dvorana Urška 

Gost okrogle mize je Simone Micheli, toskanski arhitekt in notranji oblikovalec, ki se je v svetu uveljavil s številnimi priznanji. Simone Micheli ima bogate izkušnje, oblikoval je za pomembne italijanske blagovne znamke s področja notranje opreme. Njegovo delo obsega obsežen portfolio projektov notranjega in projektnega oblikovanja ter wellness centrov po Evropi in svetu. Simone Micheli, profesor na Polidizajnu in Politehniki za dizajn v Milanu, od devetdesetih let prejšnjega stoletja originalno predstavlja edinstveno vizijo arhitekture, notranjega in vizualnega oblikovanja skozi komunikacijo inovativnih oblik mehkih in zaobljenih linij, z različnimi barvami in pogumno ustvarjalnostjo.

Njegove stvaritve so trajnostne in okolju prijazne. Imajo značilno identiteto in edinstvenost in jih zaznamuje stroga uporaba ekoloških materialov. Njegovo arhitekturo skoraj izključno gradijo italijanska podjetja. Michelijeva dela pripovedujejo zgodbe o “italijanskosti”, lepoti, edinstvenosti, unikatnosti in odličnosti. Njegova ustvarjalnost zaobjema vse čute in je rezultat izjemne vezi z njegovo zemljo, z vonji in zgodbami, s predhodniki Michelangelom Buonarrotijem, Leonardom da Vincijem, Masacciom, Pierom della Francesco, ki so s svojimi junaškimi dejanji, s svojimi originalnimi kombinacijami barv in vsebine, postali del njegovega genskega zapisa.

Na okrogli mizi sodeluje še predsednik Društva oblikovalcev Slovenije, arhitekt Robert Klun, povezuje pa jo Nada Vodušek. Dogodek poteka v italijanskem in slovenskem jeziku s simultanim prevajanjem.

Mladi, umetnost in oblikovanje 

Gospodarsko razstavišče z borzo oblikovanja mladih – Top ideje, ki letos poteka že četrtič, pomembno prispeva k uveljavljanju oblikovalske stroke v razvojne in proizvodne strukture gospodarstva pri nas. Mladim oblikovalcem omogoča javno predstavitev njihovega dela, vsem udeležencem sejma pa nujen dialog med oblikovalsko stroko, slovenskimi in tujimi proizvajalci elementov bivanjske kulture ter končnim uporabnikom – kupcem.

Njim je namenjena tudi ponudba iz trgovine mladih, perspektivnih umetnikov SiTi ARTstore. Ekipa SiTi ARTstore predstavlja na sejmu ožji izbor avtorjev s področij notranje opreme doma ali poslovnih prostorov, slikarska in kiparska dela, unikatno okrasno keramiko in inovativno kartonasto pohištvo. 

Prenovimo in osvežimo stanovanje v bloku, je naslov letošnjega 6. Arhitekturnega dialoga – arhitekturnega svetovanja, ki na podlagi v naprej pripravljenih rešitev poteka v sodelovanju s študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, Delove priloge Deloindom ter Gospodarskega razstavišča. 

Razstave 24. Ambienta Ljubljana 

Okuse, trende in kombinacije na razstavah, kjer se srečujejo preteklost, večna klasika in zadnji kreativni trendi, je mogoče primerjati na razstavah:
– Razstava italijanskega dizajna Made in Italy
– Deset najboljših (Top 10) – razstava nagrajenih izdelkov, ki jih izbere posebna mednarodna komisija in se lahko pohvalijo s posebnimi oblikovalskimi dosežki na področju funkcionalne, tehnološke ter likovne kakovosti
– Top ideje – borza oblikovanje – razstava domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev
– Niko Kralj – pohištvo iz teaka
– Vpogled v slovensko oblikovanje pohištva v prvih dveh tretjinah 20. stoletja – razstava slovenskega pohištva, med njimi Jožeta Plečnika, Viktorja Naglasa, Nika Kralja idr., v sodelovanju z Oddelkom za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije in Društvom oblikovalcev Slovenije
– Les je nenadomestljiva dobrina človeštva
– Razstava Oddelka za lesarstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani 

Strokovna srečanja 

  • Možnosti  izboljšav na področju sledljivosti lesa in varnosti pri delu, strokovno predavanje (Dvorana Urška, sreda, 2. oktober 2013 ob 10.30 uri), organizator: Društvo inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana
  • Okrepitev razvojnih dejavnosti je pogoj za izhod iz krize, konferenca (Dvorana Urška, sreda, 2. oktober 2013 ob 12.00 uri), organizator: Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS s partnerji
  • 3. Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja, konferenca (Dvorana Urška, četrtek, 3. oktobra 2013 ob 10.30 uri), organizator: Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS s partnerji

Redna vstopnica znaša devet evrov. Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice prejme sejemski katalog, ki ni le vodnik po sejmu, pač pa zanimivo branje. Sejem je odprt od torka do sobote: od 10.00 do 20.00 ure in nedelja: od 10.00 do 18.00 ure.

Več: www.pohistveni-sejem.si


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam