Ana Roš v Ljubljani odprla pekarno: dobrote razgrabili v treh urah

07. oktober 2022

Ana Roš v Ljubljani odprla pekarno: dobrote razgrabili v treh urah

07. oktober 2022

Na Slovenski cesti 30 v Ljubljani, nasproti Name in le nekaj korakov od osrednje pošte, se je danes odprla Pekarna Ana, pekarna svetovno priznane chefinje Ane Roš.

Po nekajmesečnem pričakovanju – sprva so jo hoteli odpreti že junija – je chefinja Ana Roš danes v Ljubljani odprla Pekarno Ana. Ljudje so v vrsti čakali že pol ure pred odprtjem, pekovske izdelke pa so razgrabili v slabih treh urah.

Ob 11. uri, ko se je pekarna odprla tudi uradno in je naokoli prišel še župan Zoran Jankovič, niso imeli za ponuditi ni več. “Notri je samo še par malenkosti,” nam je nekaj po 11. uri povedala Ana in dodala: “Mislim, da to pomeni, da si strašansko želimo dobre pekarne.

“Videti je, da bo treba povečati proizvodnjo. Upam, da tako vsak dan, a že če bo polovica tega, bo ogromno. Vsak dan bomo odprti od 8. do 18. ure, oziroma, dokler se ne proda zadnja drobtinica. Če bi bilo danes tako, bi ob 11. uri že zaprli.”

Ana Roš na dan odprtja

Danes tako žal ne bo več mogoče kupiti pekovskih izdelkov, “a jutri je nov dan,” je na to porekla Ana in vidno ganjena dodala: “Padli smo v krasen kaos, kaos ljudi, ki jih zanima naša zgodba. Lahko rečem samo, da so vsi presrečni”.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Ne ve, kdaj je nazadnje naredila kaj običajnega

Ideja o pekarni sredi prestolnice je zorela že kar nekaj časa, predvsem zato, ker si je Ana želela, da bo ta nekaj posebnega. “Prav običajna pekarna to prav gotovo ne bo. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje naredila kaj običajnega,” je v dneh pred odprtjem novega projekta povedala chefinja.

Ob tem je razložila, da bo Pekarna Ana, za katero je ideja zorela že nekaj časa, v Ljubljano prinesla ponudbo najboljših klasičnih in sodobnih pekovskih izdelkov, “zasnovanih tako, da jasno pokažejo, od kod prihajamo.”

Projektu sta se pridružila tudi pekovska mojstra Nataša Đurić in Anže Kranjec.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Od baget in rogljičkov, do krafinov

Police skrbno zasnovanega butika, ki bo popestril ponudbo prestolnice ter privabil marsikaterega domačega in tujega gurmana, se bodo šibile od prelestno dišečih kruhov, baget, fokač ter čudovito hrustljavih rogljičkov, krafinov, magdalenic in drugih sladkih ter slanih dobrot.

Pripravljala jih bosta ena najpomembnejših predstavnic moderne peke kruha v Evropi ter izjemna samouka krotilka droži: Nataša Đurić, ki je v preteklih letih bdela nad peko kruha v Hiši Franko, ter mladi mojster laminacije ter drugih filigranskih tehnik pekovske obrti, ki se je kalil pri najboljših slovenskih kuharskih mojstrih in veščine izpopolnjeval na prestižni francoski kulinarični šoli Ecole Bellouet Conseil, Anže Kranjec.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Ljubljanska prvovrstnost, težko primerljiva s Kobaridom

Ob odprtju pekarne v središču prestolnice se bo filozofija chefinje, zahvaljujoč urbanemu utripu Ljubljane in prvovrstnosti lokalnih sestavin, težko primerljiva s Kobaridom, povzdignila na povsem novo raven. Chefinja zato obljublja, da bo prav vsak pekovski izdelek dopolnjen “s pečatom domačnosti in hvaležnim poklonom pokrajinam, ki nas obdajajo, ter domačim pridelovalcem.”

Najboljše slovenske sestavine, kot so med, sol, ajda, bučna semena in olje, prvovrstne mesnine, siri in drugi mlečni izdelki, pa sezonski okusi (v jesenskih mesecih recimo bezgove jagode, kiviji, kakiji, …) ter pestre začimbe, ki so se v našo tradicijo stekle z vseh koncev in krajev, bodo z ustvarjalnostjo snovalcev zaživele v novi luči in zagotovile edinstveno ponudbo pekovskih izdelkov daleč naokoli.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Želi si, da bi Pekarna Ana postala toplo zavetje

Vse izdelke, pa tudi prvovrstno kavo in druge napitke bodo v Pekarni Ana stregli izključno v povratni in biorazgradljivi embalaži, sledili pa bodo tudi načelom zmanjševanja količine odpadkov in dajali prednost ponovni uporabi.

“Želim si, da bi Pekarna Ana obiskovalcem prinesla toplo zavetje in kotiček za oddih med vsakodnevnim hitenjem. Radi bi ponudili prostor, kjer bi se vsak naužil odličnih, tudi nepričakovanih okusov, si oddahnil ob kavi, izbral malico ali štruco kruha za domov in poklepetal po uspešno izpeljanih opravkih ali sobotnem obisku tržnice,” je ob vabilu v novo pekarno dodala chefinja Ana Roš.

Ana Roš je chefinja edine slovenske restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama, ki se je nedavno na prestižni podelitvi The Best Chef Awards 2022 v Madridu kot edina ženska predstavnica uvrstila med najboljšo deseterico kuharskih mojstrov na svetu.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic