fbpx

Ann Cole Lowe: prva temnopolta oblikovalka, ki je šivala visoko modo za slavne

Moda, Novice, Prva stran

Dolgo varovana skrivnost visoke mode.

Neponovljiva Ann Lowe je ustvarjala v zares posebnih okoliščinah in ni nikoli odnehala.  To je tudi edini razlog, da navajamo njeno barvo polti – v začetku prejšnjega stoletja namreč še zdaleč ni bilo samoumevno, da bi Afroameričani v ZDA ali drugod imeli enake državljanske pravice kot belopolti prebivalci in uživali enakost pred sodiščem in ustavo.

Kar spomnimo se prizadevanj Martina Luthra Kinga in za mlado generacijo najbrž nepojmljivega dejstva, da je boj Afroameričanov za enakopravnost trajal vse do leta 1968 in da še sredi 60. let minulega stoletja temnopolti niso smeli sedeti v sredstvih javnega prevoza skupaj z belci! Nezaslišano, a res je bilo tako še pred desetletji. Ne preseneča torej, da se o Ann Cole Lowe (1898-1981) na vrhuncu njenega ustvarjanja sploh ni pisalo ali govorilo in da je bila najbolje varovana skrivnost modnega sveta.

Ann je bila prva temnopolta oblikovalka visoke mode. Bila je nadvse priljubljena med najbolj zahtevno VIP klientelo tistega časa in nadvse čislana. Ustvarila je tudi poročno obleko Jacqueline Bouvier Kennedy. Annina zgodba se je začela v revni črnski Alabami, kjer je prve lekcije v šivanju in krojenju dobila od svoje mame in babice. Še zelo mlada je naredila obleko za gala ples za prvo damo Alabame in pokazala svojo nadarjenost.

Obiskovala je S.T. Taylor Design šolo za oblikovalce v New Yorku, izkušnje pa pridobivala na relaciji Florida-New York. Njen prvi salon Annie Cohen na Floridi je imel velik uspeh, toda leta 1928 se je vrnila v New York, kjer je delala z luksuznimi veleblagovnicami in njihovimi lastniki, kot so bili Henri Bendel, Neiman Marcus in Saks Fifth Avenue, pa tudi za ugledne bogate družine, kot so bili Rockefeller, Du Pont, Lodge in druge.

Kasneje je odprla svojo trgovino Ann Lowe’s Gowns v New Yorku, v kateri je najbolj znana družbena smetana New Yorka rada kupovala njene čudovite in edinstvene kreacije, izdelane iz najbolj prestižnih tkanin. Njena posebnost je bila, da je šivala obleke za najbolj imenitne in posebne priložnosti, predvsem za poroke in gala dogodke.

Ann v mladih letih

Čeprav je delala za tako ugledne in bogate naročnike, pa vseeno včasih sploh ni dobila plačila za svoje delo ali pa ni prejela javnega priznanja in zaslug za svoje kreacije. Kot smo že dejali, bili so drugačni časi, segregacija in rasizem pa sta bila kriva tudi za to, da je leta 1947 takrat super slavna filmska igralka Olivia de Havilland na podelitvi Oskarjev nosila njeno gala obleko, izdelavo obleke pa so vseeno pripisali (belopolti) oblikovalki Sonii Rosenberg. Samo zaradi barve kože je bila tako pogosto spregledana in modna panoga ji šele z zamudo poje slavo.

Njeno kariero pa je vsekakor zaznamoval tudi njen značaj. Ann je bila namreč ostrega jezika in zelo pronicljiva, obenem pa je imela poseben okus tudi pri izboru svojih strank.

“Grozno sem snobovska. Ljubim oblačila, ki jih izdelam in zelo mi je pomembno, kdo jih nosi,”

je dejala.

“Ne zanima me neka povprečna Mary ali Sue, šivam samo za osebe iz visoke družbe.”

Oblikovalka je šele na starost in posthumno dobila upravičeno slavo, o njej je izšlo nekaj knjig

Najbrž tudi to lahko pojasni del Annine zanimive življenjske zgodbe. Posebno leto je bilo zanj 1953., ko je naredila poročno obleko za Jackie Kennedy. Jacqueline je očarala vse prisotne v razkošni obleki iz tafta v barvi slonovine. Zanjo je Ann porabila več kot 50 metrov blaga, za precej zapleten dizajn obleke pa je od bogataških Kennedyjev prejela samo 500 dolarjev.

To je bilo še eno ponižanje za oblikovalko, ki pa ji je bilo očitno bolj pomembno, da ima slavne naročnike, kot to, koliko ji plačajo. Tudi nadaljevanje njenega sicer dolgega življenja ni bilo dosti bolj bleščeče. Nadvse nadarjena oblikovalka ni obogatela, v prometni nesreči je izgubila sina, bankrotirala in pred smrtjo skoraj oslepela. Vseeno pa je večkrat poudarila, da je navdih in srečo našla samo v modi in oblikovanju. Ko je oblikovala, je bila tako srečna, da bi po svojih besedah lahko skakala od sreče.

 

Foto: Instagram, Pinterest, Business of Fashion, Racked

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam