fbpx

Balerinke

Moda, Ženska moda

Danes predstavljajo nepogrešljiv del garderobe vsake sodobne ženske.

Vsi jih poznamo. Balerinke. Danes predstavljajo nepogrešljiv del garderobe vsake sodobne ženske, ki zaradi tempa življenja podira stari mit, da le nošnja visokih pet naredi žensko zares elegantno in ženstveno.

Mehki čeveljci, ki nekoliko spominjajo na obliko copat baletnih plesalcev, niso nekaj novega. Že v srednjem veku so tako moški kot pripadnice nežnejšega spola nosili nekakšno različico balerink. V 17. in 18. stoletju so šle iz mode, nadomestili so jih čevlji z visoko peto. Šlo naj bi za vpliv Katarine Medičejske, avtoritete na področju ženske mode, ki je od svojega čevljarja zahtevala, naj njenim poročnim čevljom doda nekaj centimetrov. V 19. in 20. stoletju so se vrnile v modo in postale tako rekoč brezčasne. Glavni razlog za njihovo popularizacijo je verjetno udobje, ki ga nudijo.

Balerinke so bile zaščitni znak Audrey Hepburn, ikone petdesetih let prejšnega stoletja, po kateri se še danes zgleduje marsikatera Evropejka. Podoba ženske na Vespi z oprijetimi kavbojkami (“skinny jeans”) in balerinkami je postala brezčasna. Audrey je namreč potrdila, da je ženska lahko elegantna in aktivna hkrati in da udobje šteje. Nosila je balerinke prestižne italijanske znamke Salvatore Ferragamo (model Audrey Mary Jane).

Svoj pečat v zgodovini kreacij prestižnih balerink pa so pustili tudi Parižani. Repetto je postal sinonim za preprost, klasičen, francoski slog in vrhunsko kvaliteto. Repetto-ve balerinke je nosila Brigitte Bardot, danes pa se lahko pohvalijo z znanimi obiskovalci njihovih butikov v centru Pariza, kot so Carla Bruni, Hilary Clinton itd.

balerinke.marusa.

Med tistimi znamkami, ki so na voljo v Sloveniji, bi omenila Pretty Ballerinas. Ponujajo namreč široko paleto čeveljcev vseh barv in vzorcev, od klasičnih modelov, ki spominjajo na Repetto-ve, do bolj drznih za vse ljubiteljice ekstravagance.

Ne pozabite pa, da ste lahko elegantne tudi v bolj cenovno dostopnih različicah balerink. Tudi te so lahko barvite in udobne. Tiste, ki pa si želite v svoji omari kakšen prestižen klasičen par, ga z nekaj sreče lahko najdete v kakšni vintage ali second handi trgovinici. 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam