Beljakovinske ploščice: Pogosto gre le za “preoblečene” sladkarije

29. oktober 2022
Beljakovinske ploščice: Pogosto gre le za “preoblečene” sladkarije

Beljakovinske ploščice: Pogosto gre le za “preoblečene” sladkarije

29. oktober 2022
Profimedia

Študija ugotavlja, da zaradi “zdravih” beljakovinskih ploščic ne hujšate.

V raziskavi državne univerze v Arizoni so ugotovili, da vnos ene beljakovinske ploščice na dan poveča vnos kalorij za 220 kalorij. Posledično se je razmerje maščobe v telesu pri teh udeležencih povišalo za 0,5 kilograma na teden, kar so dokazali s skeniranjem telesa.

Beljakovinske ploščice pogosto veljajo za zdrav prigrizek, vendar pozabljamo, da se zaradi njih lahko zredimo.

Študija je pokazala, da so ljudje, ki so jih jedli vsak dan, v enem tednu pridobili na telesni teži v primerjavi z ljudmi, ki jih niso jedli.

Raziskovalci menijo, da so beljakovinske ploščice sicer pogosto hranljive, vendar ne dovolj nasitne, da kasneje oseba ne bi posegla še po drugi hrani.

Povprečna hranilna vrednost ploščic je okoli 200 kalorij, kar je približno enako kot dve jabolki ali tri srednja jajca.  

Proteinska industrija v razcvetu, saj je prodaja letos v ZDA dosegla 6,5 milijarde dolarjev, kar je dvakrat več kot leta 2014.

Diete z visoko vsebnostjo beljakovin lahko pomagajo pri izgubi telesne mase, saj je visoko beljakovinska hrana bolj nasitna. Kljub vsemu pa je pomembno, da se oseba, katere je cilj izguba telesne mase, zaveda, da so beljakovinske ploščice kalorično bogate.

Profimedia

Rezultati študije so zgovorni

Raziskovalci z državne univerze v Arizoni so spremljali 21 ljudi, ki so bili večinoma stari okoli dvajset let.

V prvih dveh tednih poskusa so udeležence spodbujali, naj se prehranjujejo kot običajno, hkrati pa so spremljali dnevno porabo kalorij.

Kasneje so jim naročili, da morajo še dva tedna vsako jutro v eni uri po prebujanju pojesti beljakovinsko ploščico.

Skupna dnevna poraba kalorij se je med uživanjem beljakovinske ploščice povečala za 220 kalorij, maščobna masa pa se je v prvem tednu povečala za 0,5 kilograma.

Ploščice so lahko dober vir hranil, vendar pogosto lahko zavedejo ljudi, ki običajno ne berejo tabel na živilih. Uživanje beljakovinskih ploščic lahko poveča skupni energijski vnos in tveganje, da sčasoma oseba pridobiva telesno maso.

Uživanje visoko beljakovinske prehrane lahko vpliva na zmanjšanje apetita, ker zmanjša raven hormona lakote, grelina, in zviša raven peptida YY, ki je v ozadju občutka sitosti.

Pri nakupu beljakovinskih ploščic bodite pozorni na tabelo energijskih vrednosti, saj prehrambna industrija pogosto zlorabljala nevednost “preoblečene sladkarije”.

Vsebujejo namreč dodane sladkorje in koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, ki jih študije povezujejo z večjim tveganjem za debelost in povečanje telesne teže.

Če je vaš cilj izguba telesne mase, je formula enostavna, kalorijski deficit. To v praksi pomeni, da je vnos hrane manjši od porabe.

Slišati je sicer enostavno, vendar se pogosto zgodi, da ljudje nimajo občutka koliko pojedo. V tem primeru je smiselno beleženje obrokov, saj tako dobite jasno sliko, kaj vse zaužijete. Če še vedno ne izgubljate telesne mase, se posvetujte s prehranskim svetovalcem.

Avtor
Piše

Style. Več novic