fbpx

Beyoncé na naslovnici Vogue postavila nove meje rasne enakopravnosti

Intervju, Izpostavljeno, Lifestyle, Moda, Novice, Odnosi, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Kar težko je verjeti, toda založnik Condé Nast, ki izdaja revijo Vogue, je prvič v svoji 126-letni zgodovini najel temnopoltega fotografa, da je posnel naslovnico septembrske številke in to z Beyoncé!

Ameriška izdaja Vogue je pravkar razkrila svoj ikonski, vedno znova težko pričakovani ‘September issue’, kot v svetu mode rečejo prvi jesenski številki, ki velja za najpomembnejšo in je obenem tudi najdebelejša po številu strani ter polna novih modnih smernic.

Septembrska izdaja ima za Vogue in tudi druge modne tiskane revije velik pomen (več si oglejte v znanem filmu The September Issue, v katerem sebe ‘igra’ Anna Wintour in odkriva ozadje nastajanja najbolj pomembne številke revije v letu). Za povrh letošnjo naslovnico septembrske številke krasi pop zvezda Beyoncé. To je že samo po sebi zanimivo, še bolj pa postane, ko izvemo, da je založnik prvič v 126-letni zgodovini najel temnopoltega fotografa za slikanje naslovke!

Že konec julija se je začelo šušljati, da je slovita pevka ‘dosegla svoje’ in da so ji pri snemanju naslovnice in editoriala dali toliko prostih rok, kot še nobeni slavni osebi pred tem. Vodstvo revije kajpada na te govorice odgovarja, da ‘je šlo za skupni trud’.

Ali s tem skrivajo nekoliko rasistično dejstvo, da v 126 letih niso naročili snemanja naslovnice niti enemu temnopoltemu fotografu? Res je težko verjeti, prav vsi so bili bele kože. Aktualni ‘fotošuting’ oziroma modno snemanje je pospremil temeljit in globok intervju s Clover Hope, v intervjuju Knowlesova odprto govori o svoji telesni samopodobi, nosečnosti in izkušnji odkrivanja svojih prednikov, ki so bili sužnji, v ZDA uvoženi z afriške celine.

Slovita zvezdnica je morda tudi v tem duhu dosegla, da jo je za naslovko posnel 23-letni fotograf Tyler Mitchell, ki ga je najel Condé Nastov kreativni direktor Raul Martinez, ta se je navdušil na Mitchellom, ko je slednji snemal veliko kampanjo za najstniško izdajo Teen Vogue.

Naj bo tako ali drugače, to, da je temnopolti fotograf prvič posnel naslovnico Vogue, se zdi po eni strani presenetljivo, po drugi pa lahko rečemo – končno. Ko je mladi fotograf dal izjavo za portal Business of Fashion, je dejal, da je bilo sodelovanje s pevko izziv in obenem izkušnja, ki ga je obogatila.

“Beyoncé zna drugo stran zares potisniti do njenih skrajnih meja, kar se tiče kreativnosti. Velik del rezultata temelji na skupnem kulturnem raziskovanju. Kako ga bova navezala na kulturne reference v diaspori in kaj sploh pomeni biti Afroameričan?”

je povedal.

Pevka se je odločila, da na fotografijah nastopi z minimalno količino ličil in da je videti skoraj povsem naravna. Razkošne naglavne aranžmaje oziroma okrase, ki igrajo vlogo modnih dodatkov, je izdelala znamka Rebel Rebel, na eni od dveh naslovk, ki gredo v prodajo, pa pevka nosi obleko Gucci. Na drugi fotografiji je slikana v naravi, v črtasti obleki in korzetu modne znamke Alexander McQueen. V intervjuju se Knowlesova spominja, kako so ji na začetku kariere dejali, da se bo borila za nastop na naslovnicah revij, češ ‘da se črnci ne prodajajo’.

“Na srečo se je izkazalo, da to ne drži,”

je pevka povedala v intervjuju za Vogue.

Pevka na enem od svojih nastopov

Dodala je, da je raziskala svoje korenine in ugotovila, da je njena zgodovina sledeča: v njeno prednico sužnjo se je zaljubil beli posestnik, lastnik sužnjev.

“Trajalo je kar nekaj časa, da sem predelala to ugotovitev,”

je dejala Beyoncé.

V intervjuju je govorila tudi o nosečnosti, rojstvu dvojčkov, o tem, kako je zaradi poporodne toksemije oziroma preeklampsije – bolezenskega odstopanja placente od maternične stene (ki prizadane okoli 5 odstotkov nosečnic) morala dober mesec ležati v postelji, govorila pa je še o materinstvu in marsičem drugem. Po porodu se je sprijaznila s svojo novo in bolj zaobljeno postavo in se ne trudi, da bi bila taka, kot pred porodom.

“Moje roke, rame, prsi in boki so bolj zaobljeni, imam malo ‘mami trebuščka’, a se mi nič ne mudi, da bi se ga znebila. To sem preprosto jaz, taka, kot sem,”

je povedala mati treh otrok in soproga reperja Jay-Z-ja.

Upa, da bo svoje otroke, predvsem zdaj enoletnega sina Sir Carterja naučila pravih vrednot, ter da nihče od njih ne bo žrtev spleta ali pritiskov, kakšni ljudje morajo postati ali kakšna morajo biti njihova ljubezenska razmerja. Nova septembrska številka ameriške revije Vogue je od včeraj v predprodaji na Amazonu, na police trafik pa pride 21. avgusta (k nam najbrž s kakim dnevom zamude). Se že veselimo ogleda!

 

Dragica Sušnik

Foto: Vogue, Pinterest, Popusgar, E! Tonight, Vox, Huffington Post

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam