Bi bili v zvezi z nekom s tako preteklostjo?

30. januar 2022

Bi bili v zvezi z nekom s tako preteklostjo?

30. januar 2022

Nekateri pravijo, da se ljudje nikoli ne spremenijo, drugi, da s časom odrastejo in popravijo svoje napake. A, če bi vedeli to o svojem partnerju, bi bili z njim?

Mnogi pravijo, da ljudje, ki enkrat varajo, vedno varajo. Bi bili pripravljeni biti z nekom, ki je v preteklosti varal, dokler ne spoznate njegove preteklosti?

Uporabniki Starševskega čveka so govorili o svojih razlogih, zakaj ja in ne, po tem, ko je avtor teme povedal, da je spoznal žensko, za katero mu je prijatelj rekel da, je v preteklosti varala. “Oba sva v začetku 30 let. Je bolje opustiti misel na neko resnejšo vezo s takšno žensko, ali se lahko spremeni?”

Vsi smo krvavi pod kožo

Nekateri uporabniki so mnenja, da se ljudje spreminjamo in odrastemo. Prav tako vsi delamo napake v življenju: “Ma kakšne veze ima to z ljubeznijo. To kar ne veš, ne boli. A si jo videl, da je varala? A je tebe varala? Ti nisi nikoli varal? Vsi smo krvavi pod kožo. Zresni se,” je napisal eden izmed uporabnikov.

Mnogi so opozorili, da so morda včasih govorice le to – govorice. “Veš kaj, tak ti bom povedala. Meni je moj mož po približno treh letih priznal, da mu je en skupni znanec (nisva se preko njega spoznala) razlagal, da sem lahka pa, kaj boš s tako itd. Pa me tisti znanec v bistvu samo po imenu pozna oz. se nikoli nismo družili, ampak se poznamo preko drugih ljudi. In ta tip je šel njemu razlagat, kako sem jaz z enim šmirala in bivšega varala. V resnici pa me je tisti tip, s katerim naj bi šmirala, nadlegoval, me zalezoval in ni znal sprejeti zavrnitve,” je svojo zgodbo delila druga uporabnica.

“Varanje opravičujejo samo varalice. Dejstvo je, da je to zelo nizkotno dejanje. Če nisi pripravljen prej zaključit razmerja in se greš varanje, si navadna pi…”

pa je še zapisal eden izmed uporabnikov.

Nikoli ne vemo

Ne glede na to, koliko se sprašujemo, kaj je res in kaj ne, pa v resnici ne vemo. Klinični psiholog Josh Klapow je za Bustle povedal, da partner, ki je v preteklosti varal, lahko spet vara. “Prav tako pa lahko nekdo, ki prej nikoli ni varal, na neki točki prvič vara. Tveganje za nezvestobo vedno obstaja.”

Foto: Unsplash

V vsakem razmerju obstaja nepredvidljivost, saj drugih ljudi preprosto ne moremo nadzirati. In tudi če si neradi priznamo, so v razmerju tudi drugi dejavniki, ki spodbudijo k varanju. Če ima oseba zgodovino z varanjem, so možnosti, da pade nazaj v stare vzorce, večje. A prav tako obstaja možnost, da se je iz svojih preteklih napak naučila.

“Naša preteklost nas izoblikuje, a nas ne definira,” za Bustle pravi partnerska terapevtka Theresa Herring. “Zato to ne pomeni, da bo partner, ki je varal v preteklosti, prevaral tudi vas.” Če se je oseba poglobila vase, se potrudila spremeniti in odrasti, potem obstaja upanje. Obstaja pa tudi nekaj znakov, ki kažejo na to, da so se spremenili, na katere ste lahko pozorni.

6 znakov, da bo vaš/a partner/ica sedaj zvest/a

1. Z vami so iskreni glede preteklosti. Zagotovo se vam s partnerjem ni potrebno pogovarjati o prav vsaki podrobnosti iz preteklih razmerij. Vendar če vam vaš partner svoje napake iz preteklosti prizna, potem je to dober znak. “Priznanje svojih napak je prvi korak k  sprejemanju boljših odločitev,” razlaga Herringova.

2. Vedo, zakaj so varali. Redkokdo v razmerju vara le zato, ker si ob strani želi več seksa. Varanje pogosto izhaja iz globljih težav v razmerju, kot je pomanjkanje intime, pozornosti ali povezanosti v odnosu. Če vaš partner ve, kaj je bila težava in to sedaj popravlja, je veliko manj možnosti, da se to ponovi.

3. Pripravljeni so iti na terapijo. Če morda še ne vedo natančno, kaj je bil razlog za njihovo nezvestobo, a so pripravljeni ugotoviti in to popraviti, je to odličen znak, da se vaš partner res želi izboljšati za vas.

Foto: Unsplash

4. Ne krivijo nikogar drugega. Če vaš partner ne krivi nikogar, razen sebe za varanje, potem se je iz preteklosti nekaj naučil. “Če krivi bivšega, ker mu nečesa ni ponujal, potem vso svojo krivdo prelaga nanj. Vendar, če prizna, da je odgovoren sam, potem je to le nekdo, ki je storil napako,” pravi Herringova.

5. Popolnoma so iskreni z vami. “Partner, ki nima ničesar za skrivati, ničesar ne skriva. Če nekaj vprašate, vam pove. Partner, ki aktivno komunicira z vami, je partner, ki si želi dobrega in kvalitetnega razmerja.”

6. Aktivno dela na vajinem razmerju. Za dobro razmerje je potrebno veliko dela in kompromisov. Če se vaš partner trudi za vaše razmerje in mu je v interesu, da se srečni, potem ni razloga za skrb. “Partner, ki ima preteklost z varanjem, in je glede tega iskren, se trudi z vami komunicirati, v vas vloži svoj čas in energijo in vam zaupa, ima zelo nizko tveganje, da prevara še vas,” še razlaga dr. Klapow.

Nezvestoba se lahko zgodi kadarkoli, a če se oba trudita in sta med seboj iskrena, ni razloga za skrb.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic