Bi normalen partner to storil?

03. januar 2022

Bi normalen partner to storil?

03. januar 2022

Žrtve, ki so v zvezi z manipulativnim partnerjem, tega pogosto ne prepoznajo, ali pa jih zagovarjajo, ker so prepričani, da jih ljubijo.

O tem zakaj ženske manipulativnih in nasilnih partnerjev ne zapustijo, smo že pisali. Vendar pogost problem je, da ženske prvih znakov ne spregledajo, ali pa si pred njimi zatiskajo oči, ker verjamejo, da jih partner ljubi.

Po enem letu zveze se je na forum Starševski čvek obrnila ena izmed uporabnic in prosila za pomoč glede svojega partnerja: “Stara sem 19 on pa 26. Motijo me njegove fore, teži mi, da se vlačim naokrog z drugimi fanti medtem ko delam, da hodim v fitnes zato, da bom drugemu bolj všeč in potem ga bom odslovila, mi meče naprej težke dogodke iz preteklosti. Fant zna biti res prijazen, nežen, rada ga imam, a zna prestopiti tudi mejo. Pred nekaj časa pa sem dobila od njegovih bivših (ki jih je celo morje) sporočila o tem, kako jih je zaničeval, preprečeval stike z domačimi, se norčeval iz splava njihovih otrok….itd. Naj bi bil fant tudi v popravnem domu, kar sam zanika, ko mu omenim se mu odpelje,” je opisala in razložila, da še vedno ne ve, kaj je res in kaj ne, ter da bi ga zapustila.

“Kaj je res in kaj ne”

Mnogi so izpostavili, da si avtorica še vedno ne prizna, da je njen partner manipulativen in nevaren. “Daj petnajstkrat si tole preberi, pa razmisli, zakaj vztrajaš z njim? Daj beži od njega, predelaj svoje travme, pa si najdi tipa, ki te ne bo zaničeval na tak način,” je napisal eden izmed uporabnikov.

Matjaž Petrič, zakonski in družinski terapevt je za Družino povedal, da pri manipulaciji žrtev pogosto ne ve, da se ta sploh dogaja. “Manipulativni ljudje izkrivijo naše misli, dejanja in želje v nekaj, kar bolj ustreza njihovemu doživljanju sveta in nas oblikujejo v kalup, ki bolje služi njihovim lastnim namenom in umetnemu zbližanju,” je zapisal.

Gaslighting

Ena izmed tehnik, ki jo manipulatorji pogosto uporabljajo pri svoji žrtvah, je tako imenovani gaslighting. Gre za obliko sistematične čustvene zlorabe, s katero manipulator žrtvi preoblikuje njen občutek za stvarnost in jo želi prepričati v to, da začne dvomiti vase.

Izraz pravzaprav prihaja iz kultnega filma Gaslight (Plinska svetilka) (1944), v katerem mož na manipulativen in pretkan način pripelje svojo ženo do norosti.

Izjave, ki so značilne za gaslighting so: “Nora si”,”imaš resne težave z duševnim zdravjem”, “težava je v tebi”, in kakršnekoli izjave, ki krivdo prevalijo na žrtev. Cilj te vrste manipuliranja je predvsem, da začne žrtev dvomiti vase, v svoje dojemanje in svoj razum.

Glavne tehnike so skrivanje (informacij, predmetov, dejanj), spreminjanje (videza, situacij) in nadzor. Pogosto svojo žrtev z nadzorom želijo izolirati od družbe, prijateljev ali kogarkoli, ki bi žrtvi lahko pomagal spregledati in pomagati.

Zato bodite pozorni; če se v razmerju počutite, kot da vas vaš partner želi ločiti od vseh in se pogosto počutite, kot da izgubljate pamet in ste nori, je morda to ravno njegov cilj.

Avtor: Pexels

Strategij je mnogo

A terapevt Petrič opozarja, da je strategij še mnogo: “Mednje sodijo odtegnitev spolnosti ali nežnosti, odtegnitev denarja ali nečesa dragocenega, izbruhi jeze in joka, vzbujanje občutka sramu in krivde, pogosto zaradi lastnih napak z namenom, da bi žrtev prevzela odgovornost namesto njega, kujanje in t. i. tihi dnevi, umik ali izogibanje, ignoriranje, vzbujanje ljubosumja, laganje in izkrivljanje resnice, grožnje, izsiljevanje in postavljanje ultimatov, kritiziranje in neodobravanje, izkazovanje pretiranega razočaranja, zadrževanje ali prikrivanje informacij ter obračanje pomena besed.”

Razloge predvsem vidi v družinskih odnosi, saj mnogokrat taki posamezniki izhajajo tudi sami iz družin, kjer so manipulirali z njimi in sami ne poznajo drugačnih odnosov.

Kako ustaviti manipulacijo?

Mnogi rešitev sicer vidijo v prekinitvi razmerja ali zakona, vendar kot je izpostavil terapevt Petrič, se manipulatorji pogosto ne zavedajo, kaj počnejo. Če niste prepričani, ali se z vami manipulira, terapevt svetuje, da si postavite naslednja vprašanja:

– ali sem spoštovan/a?

– ali so pričakovanja in zahteve, ki mi jih postavlja partner, razumne?

– ali je dajanje in prejemanje v tem razmerju enakovredno?

– ali se dobro počutim, ko sem s to osebo?

ali so se moja prepričanja spremenila tako, kot mi zdaj in nikoli prej ni ustrezalo?

Ko prepoznate, da vaš partner manipulira z vami, se z njim lahko pogovorite in mu poveste, kako to doživljate. “Upoštevajte, da lahko pri njem s tem vzbudite močan čustven odziv. Bodite specifični pri opisovanju manipulacije in svojih občutij. Ne ravnajte kot da manipulacija ni nič takšnega, saj vas dolgoročno ta pot ne pelje nikamor. Če odkrijete, da manipulirate vi, se, če je potrebno, ustavite sredi stavka, preoblikujte misli in postanite neposrednejši v svojih vprašanjih in izjavah,” še svetuje Matjaž Petrič.

Če se vaš odnos nikakor ne izboljša, si poiščite terapevtsko pomoč, ki vam bo pomagala pri vzpostavitvi spoštljivega in funkcionalnega odnosa. Prav tako pa se spoštujte dovolj, da si priznate, kdaj vam partner škoduje in je čas, da ta odnos zapustite.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic