Bi privoščili svojim domačim “divam” naravno pohištvo?

03. januar 2023

Bi privoščili svojim domačim “divam” naravno pohištvo?

03. januar 2023

Ustanoviteljica slovenske znamke, ki izdeluje pohištvo za mačke, nam je pokazal potek izdelave in razložila, kako je ideja nastala.

Znano je, da smo ljudje za svoje ljubljenčke ljudje pripravljeni storiti in kupiti veliko. Kar je popolnoma smiselno, saj si naše male kepice zaslužijo najboljše.

Pogosto pa se zdi, da je na trgu veliko več luksuzne in kvalitetne opreme za pse kot za mačke. Tako se je mlada podjetnica in oblikovalka Anja Marolt odločila ustvariti lastno znamko z opremo za mačke, Check’ma cat.

“Sama ideja o izdelkih je nastala že pred približno štirimi leti, ko sem začela z delom v trgovini Mr. Pet in sem imela priložnost spoznati širšo ponudbo mačjih praskalnikov. Ker imam tudi sama mačjega družinskega člana, sem velikokrat naletela na težavo pri izbiri praskalnika,” razlaga Anja.

Njen osem kilogramov težek maček je bil namreč pretežek za običajne praskalnike in viseče postelje.

Foto: Osebni arhiv

Pri običajnih izdelkih na trgu je težava, da v resnici niso narejeni za optimalno življenje notranje mačke, prav tako pa so vsi narejeni na podoben način. “Pogosto so me kupci spraševali, če imamo morda elemente, ki se jih da zmontirati neposredno na steno,” pravi Anja, “iz tega pa se je postopoma razvila moja ideja, v krogu moje diplomske naloge.”

Popolnoma naravni materiali

Poleg njihove inovativnosti je prednost Anjinih izdelkov ta, da so vsi materiali naravni, pohištvo pa je delano ročno, za vsak produkt je odgovorna Anja sama. Za posteljico porabi, pravi, vsaj štiri ure, ostali izdelki, pa približno dve uri. “Seveda je sedaj, ko imam že zastavljene načrte, veliko lažje in hitreje.”

Foto: Osebni arhiv

“Za naravne materiale, v večini les, sem se odločila, ker me je pri klasičnih praskalnikih motilo to, da je vse oblečeno v pliš,”

razlaga in dodaja, da poleg tega, da se na plišu veliko lažje nabira prah, kot notranja oblikovalka meni, da leseno pohištvo veliko lepše.

“Menim, da leseno pohištvo da prostoru toplino, leseni detajli pa so veliko bolj estetski, saj je les sam po sebi res čudovit. Masivni les je tudi izredno vzdržljiv in trpežen v primerjavi z iveralno ploščo, ki je uporabljena v ostalih praskalnikih.”

Foto: Osebni arhiv

Pri samem praskalniku pa namesto vrvi iz sisala uporablja tekstil iz sisala. “Vrv ima med sloji zareze oz. ‘prekinitve’, ki mačke pri praskanju motijo, tekstil pa ima ravno površino. Poleg tega se vrv hitreje obrabi in ob obrabi lahko postane ostra oz. so nitke, ki pogledajo ven, lahko ostre, tekstil pa je bolj trpežen in tačkam prijazen, zato tako radi praskajo kavč.”

Mačke potrebujejo več

Med drugim Anja opozarja, da pogosto praskalniki in ostale igrače za mačke niso dovolj funkcionalni za notranje mačke. Sama tako ponuja sedem artiklov, med katerimi ima vsak svojo funkcijo.

Narejeni so za spodbujanje igre, nego zob, praskanje, počitek in higieno. Izbirate lahko med ročno narejeno posteljico, praskalnikom, igralno polico in celo omaro za mačje stranišče, ki bo strateško skrila običajno plastično škatlo, za toplimi odtenki hrasta.

Anja še dodaja, da se zaveda, da so cene izdelkov precej visoke, a prav tako so visoke cene običajnih praskalnikov v trgovinah za živali.

“Tudi sama sem zaradi hitre obrabe zamenjala veliko praskalnikov, in se mi zdi, da z nakupom parih elementov iz moje ponudbe mačkam omogočiš gibanje na višini, nego zob, igro in jim zadeva ostane zanimiva zaradi nenehnega gibanja. Zaradi izbranih materialov ter možne menjave praskalnih plošč pa so izdelki tudi skorajda neuničljivi.”

Skrajni čas, da privoščimo kvalitetno igro in bivanje tudi našim kosmatim “otrokom”.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic