fbpx

Blogerka, ki je zavrnila vabilo na New York Fashion Week

Intervju, Izbor urednice, Moda, Novice, slider, Znani

“Življenje niso samo lepi trenutki.”

Katja Grudnik je blogerka. Ampak ena izmed tistih, ki veliko govori, ne sledi vsem modnim trendom in pove tisto, kar misli. Pravi, da se trudi prikazati tako dobre kot slabe strani življenja, saj življenje ni sestavljeno le iz čudovitih trenutkov, ki jih lahko spremljamo na večini Instagram profilov.

Čeprav ves čas dobiva povabila na tedne mode, pa pravi, da je to pretirano ne zanima. S Katjo sva se dobili na kakavu (nobena od naju ne pije kave), najprej eno uro samo klepetali in se smejali, nato pa sem jo povprašala o njenih začetkih, kaj je tisto o čemer najraje bloga in kdo so njeni vzorniki.

Katjo lahko spremljate na njenem blogu Viva la vida in Instagram profilu.

Za začetek naj te vprašam čisto preprosto vprašanje. Kdo je Katja?

“Sem zelo zgovorna klepetulja, ki zelo veliko in glasno govori. Vedno sem bila odprt človek in nikoli me ni bilo strah nastopati, nekaj povedati, vedno sem bila jaz tista, ki so me drugi prosili naj nekaj vprašam ali pokličem. Od osnovne šole dalje sem tudi igrala violino in plesala, tako da sem bila tako violinistka kot plesalka. Zanima me tudi več različnih jezikov, rada bi se naučila portugalsko, makedonsko in arabsko, me pa nasplošno zanima ogromno različnih področij.”

Kdaj si začela z bloganjem?

“Začela sem januarja 2012 kot neke vrste novoletna zaobljuba, novo leto, nov začetek. Spremljala sem kar nekaj tujih blogerjev in nekako sem začutila, da tudi sama želim ustvarjati in pisati. Sicer na začetku nisem imela pojma, kako bom postavila spletno stran in kdo me bo fotografiral. Tako da sem se na začetku slikala kar s kamero na računalniku, potem sem začela prosjačiti mami, da me fotogragfira preden grem v šolo, nato pa še fantu.

Prvo resno sodelovanje pa je prišlo približno po enem letu. Takrat se sploh še nisem zavedala, da lahko nekaj dobiš ali zaslužiš z blogom, tako da na začetku se mi je vse zdelo res super. Na blogu pa rada govorim o ženstvenih temah, o pozitivnem razmišljanju in osebnosti rasti. Ko nekaj začutim, da želim napisati, takrat to napišem.”

Vsak dan napišeš novo objavo?

“Delovnik blogerjev ni osemurni, ampak si v to vpet ves čas. Pri meni objava nastaja več dni, najprej fotografiranje, izbiranje fotografij, pisanje objave, urejanje objave. Tako da naenkrat pišem več objav. Zelo redko se zgodi, da se usedem in v celoti spišem eno objavo.”

Si tudi inštruktorica zumbe in študiraš pravo. Kje najdeš čas za vse to?

“Malce imam srečo, da sem na faks vpisana izredno in nisem vsak dan po cele dneve na faksu. Sicer je faks precej težek, tako da bi lahko delala zanj vsak dan. So pa moji dnevi res polni in včasih se res moram ustaviti in si privoščiti dan, ko samo ležim v postelji in gledam filme. Ampak če stvari delaš z veseljem, je precej lažje.”

A obenem znaš uživati, veliko bereš, hodiš v kino, preživljaš kakovosten čas s fantom … Kaj najraje počneš, ko si prosta?

“Zelo rada gledam kriminalistične oddaje in History Channel, s fantom veliko hodiva v kino in na razne festivale, raziskujem filme, rada tečem, čeprav ob vseh vajah zumbe bolj samo med vikendi. Rada potujem ali grem samo na kratek oddih, da si naberem novo energijo. Drugače pa tudi bloganje je zame obenem delo in prosti čas.”

Če ne bi študirala prava, bi študirala zgodovino in španščino. Kako to, da si se odločila za študij prava?

“Vedno sem si želela študirati zgodovino, ker je bila to moja ljubezen že od malih nog. Všeč pa mi je bila tudi španščina, ampak bolj jezik, tista fonetika in podobno, kar se učiš na faksu, me ni toliko zanimalo. Potem pa mi je oči, ki je magister upravnega prava predlagal, da bi šla študirat pravo. Najprej sicer nisem bila povsem prepričana, potem pa sem ugotovila, da pravo vedno pride prav in da je zraven tudi veliko zgodovine.

In kljub vsem težavam, mi ni žal, da sem izbrala ta faks. Je pa res kar precej težko, saj je veliko učenja, veliko je učenja na pamet in je vsaka malenkost pomembna. Si pa puščam odprte možnosti, saj imaš kot odvetnik ogromno dela, sama pa bi rada imela tudi čas za družino in druge stvari.”

Koliko jezikov govoriš?

“Vedno govorim, da pet, čeprav ni čisto res. Govorim slovensko, srbohrvaško, špansko, angleško, nemško pa se učim. Moj fant je pol Nemec in pri njemu doma se pogovarjajo nemško, slovensko in angleško, s svojim očetom pa ves čas govori nemško in tudi jaz z njim govorim samo nemško, tako da se učim. Želela pa bi si znati še portugalsko, arabsko in makedonsko.”

Od ostalih blogerk se razlikuješ po tem, da sicer slediš trendom, a imaš še vseeno drugačen bolj samosvoj stil.

“Ne hodim na fashion weeke, ker me res ne zanimajo in mogoče tudi zato ne sledim toliko trendom. Rada imam ženstvene, oprijete obleke, da se vidi žensko figuro. Pa zlato, bleščice, resice, velikokrat rada kombiniram tako stvari, da je vsega preveč. Nekakšen cigansko, arabsko, španski stil. Včasih preprosto, včasih zelo urejeno, včasih pa kombinacija vsega.”

Imaš kakšnega vzornika/vzornico?

“Moj vzornik je moj dedek. Občudujem ga zato, ker je prišel v Slovenijo brez vsega in ustvaril zelo veliko. Moji vzorniki niso neki slavni ljudje, ampak popolnoma običajni ljudje, ki nekaj ustvarijo, imajo za sabo težko življenje in so nekaj dosegli.”

Zelo zelo rada ješ. Se poleg zumbe ukvarjaš še s kakšnim športom, glede na to, da imaš super postavo?

“Imam srečo z geni, ker so starši bolj vitki, pa tudi sama sem bila vedno bolj suhcana. Zadnje čase sem sicer dobila kar nekaj oblin, kar mi je super. Drugače pa veliko porabim pri zumbi, pa zelo rada hodim peš. Sicer to ne delam za porabljanje kalorij, ampak ker mi tako paše. Drugače pa res obožujem hrano, pice, kebabe, bureke, to so moji najboljši prijatelji. (smeh)
Bi si želela spoznorja, ki bi me zalagal s hrano (smeh).”

Kaj te pri podjetju prepriča, da se odločiš za sodelovanje z njim?

“Zadaj mora biti neka zgodba, izdelek mi mora biti všeč, vanj moram verjeti. Pa da te podjetje ceni, saj je veliko takšnih, ki bi ti samo nekaj dali, v zameno pa želijo brezplačno objavo. Blogerke se vedno bolj borimo, da smo tudi plačane, saj je z eno objavo veliko dela. Pri meni se lahko kupi objavo, ne pa mnenja. Nikoli nisem naredila objave, če so mi rekli, kaj točno moram napisati, saj ne morem lagati ljudem. Velikokrat pa tudi pohvalim izdelke, ki jih sama kupim in ne dobim.”

Kaj pa je tisto, kar te odvrne?

“Da te imajo nekateri za najcenejšo obliko reklamnega panoja. Dobila sem že ponudbe za plastične operacije, dobivam maile s ponudbami in zraven prošnjo, če lahko objavim sliko. Ampak sama če se odločim za sodelovanje, hočem izdelek poizkusiti, ne morem pisati o nečem, česar ne poznam. Pa to, da podjetja pričakujejo, da jim bomo blogerke delale objave v zameno za brezplačne izdelke. Tudi jaz imam veliko dela z blog objavo, tako da je prav, da smo primerno temu plačane.”

Se je v zadnjem času ta situacija kaj spremenila?

“V zadnjem letu in pol se je veliko spremenilo, saj se vse borimo za to. Smo razmišljale že tudi o cenikih, a kaj ko je problem, da je vsaka drugačna od druge, da se ne moremo primerjati med sabo. Eni je 20 evrov veliko, drugi pa malo.”

Letos si bila povabljena na New York Fashion Week, a si sodelovanje zavrnila. Kaj je bil razlog za zavrnitev?

“Razlogov je bilo več. Povabil me je Lidl, vendar so me povabili malce pozno, ker sem že imela načrtovano potovanje po Zahodni obali Evrope in bi ga morala skrajšati, zanj pa sem varčevala celo leto. A tudi moj odziv na vabilo ni bil ravno takšen, kot bi moral biti, enostavno nisem bila preveč navdušena. Več mi je pomenilo, da sem šla na potovanje in tudi če bi imela čas, ne vem, če bi šla. Vsi so mi rekli naj grem, a sem se odločila, da to ne bi bila prava odločitev.

Sem vesela, da me te materialne zadeve niso prevzele. Je pa tako, da v tem poslu ves čas čutiš pritisk, da moraš pokazati več, a še vedno si samo človek in se moraš ravnati po svojih instinktih. Rada objavljam tudi žalostne stvari, saj življenje ni sestavljeno le iz lepih trenutkov. Influencerji smo novi mediji, ljudje nas spremljajo in mi nanje vplivamo in je narobe, da mladim puncam kažemo, da morajo biti popolne, s popolno postavo in vsem ostalim.”

S katerim podjetjem najraje sodeluješ?

“Zelo sem zadovoljna s kozmetiko Bell Hypoallergenic, saj imam proste roke pri objavah, všeč mi je spletna trgovina Izberi Zeleno, Mladinska knjiga, tudi sodelovanje z Lidlom je bilo zabavno. Želela bi si pa mogoče še kakšno športno zadevo, saj sem navsezadnje športnica in kot že rečeno, kakšnega spoznorja s hrano. (smeh)”

Kakšni pa so kaj odnosi med vami blogerkami?

“Z nekaterimi sem se super povezala, smo res prijateljice, seveda pa je prisotna tudi zavist in razne govorice. Želela bi več podpore in da bi si bolj pustile proste roke. Ne maram primerjav, ker vsaka dela po svojih najboljših močeh. Mislim, da bi morali bolj gledati človeka kot pa blog. Vsem je potrebno dati priložnost.”

 

Foto: Aida Mahmutović


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam