Če imate katerega od teh znakov, lahko razvijete odvisnost

26. junij 2022
Če imate katerega od teh znakov, lahko razvijete odvisnost

Če imate katerega od teh znakov, lahko razvijete odvisnost

26. junij 2022
Profimedia

Kaj je odvisniška osebnost?

Zasvojena osebnost je skupek lastnosti, zaradi katerih je večja verjetnost, da boste razvili motnjo uživanja snovi ali druge odvisnosti. Tako lahko nedolžno vedenje uide izpod nadzora in se razvije zasvojenost.

Poznavanje določenih znakov pomaga prepoznati težave in se jim izogniti. V nadaljevanju si preberite, kateri pogosti znaki bi lahko vodili v zasvojenost

Ste impulzivni

Ali pogosto sprejemate odločitve, ne da bi razmislili o posledicah? Morda pogosto kupite več, kot si lahko privoščite, ali izgubite živce. Če ste nagnjeni k sprejemanju prenagljenih odločitev ali se počutite neobvladljivi, ste morda impulzivni, impulzivnost pa je pogost znak zasvojene osebnosti.

Iščete nove občutke/doživetja

Iskanje novih ali intenzivnih izkušenj je nekaj običajnega, čeprav lahko na primer pogosta potovanja, pogosto okušanje nove, neobičajne hrane, lahko vodi v razvoj odvisnosti.  

V študiji iz leta 2015 so mladostniki, ki so veljali za tiste, ki vseskozi iščejo nova doživetja, bistveno pogosteje poskusili snovi, ki povzročajo zasvojenost.

Skrivnostni glede svojega vedenja

Vsi imamo radi zasebnost, ali se na skrivaj prepuščate vedenju, zaradi katerega imate slabo vest, to lahko kaže na razvoj zasvojenosti.

Bodite pozorni na dejanja, zaradi katerih ste skrivnostni in so »alarm« za zasvojenost. Igre na srečo, videoigre , tudi nakupovanje lahko vodijo v zasvojenost.

Ste upornik

Ljudje, ki hodijo po ritmu svojih bobnov, so pogosto voditelji umetniki. Če težko upoštevate pravila – tudi tista, ki ste si jih postavili sami, boste morda težje ohranjali zdrave meje glede zasvojenosti.

Profimedia

Ste obsedeni

Če ste obsedeni s stvarmi in se težko odvrnete od njih, bodo nezdrave razvade hitreje prešle v zasvojenost.

Pri osebah z obsesivno-kompulzivno motnjo je po nekaterih ocenah delež sočasnih motenj uporabe snovi kar 40-odstoten.

Ste imeli v preteklosti težave s tesnobo ali depresijo

Pri osebah z anksioznostjo ali depresijo je do trikrat večja verjetnost, da bodo imele motnjo uporabe snovi, kot pri splošni populaciji.

Zaradi tesnobe ali depresije lahko ljudje začnejo uživati snovi, ki povzročajo odvisnost, da bi poskušali obvladati svoje simptome – kot na primer nekdo s socialno tesnobo, ki spije preveč pijač.

Imate nizko samopodobo

Nekdo, ki se ne počuti dobro v svoji koži, lahko poseže po stvareh, zardi katerih se počuti bolje, lahko tudi po takšnih, ki niso zdrave.  

Študija iz leta 2014 je pokazala, da je pri študentih z nizko samopodobo tveganje za zasvojenost z internetom večje kot pri splošni populaciji.

Usmerjeni ste k nagrajevanju

Če ste nagnjeni k visokemu tveganju in visokim nagradam, ste morda po naravi podjetnik, morda pa vas bo to vodilo v zasvojenost.

Ljudje, ki so motivirani za nagrajevanje, so lahko bolj nagnjeni k tveganemu vedenju. Študija iz leta 2016 je pokazala, da so uporabniki kokaina bolj motivirani za doseganje nagrad kot splošna populacija.

Imate ADHD

Če imate motnjo ADHD, je od dva- do štirikrat večja verjetnost, da boste razvili motnjo uživanja snovi. Povezavo med motnjo uživanja snovi in motnjo ADHD še preučujejo, vendar imajo verjetno pomembno vlogo možganske razlike, ki vplivajo na nadzor impulzov in sisteme nagrajevanja.

Avtor
Piše

Style. Več novic