fbpx

Če nosite visoke pete vsak dan, tvegate naslednje zdravstvene težave …

Moda, Prva stran, Ženska moda

Včasih pač »moramo« obuti visoke pete, čeprav se zagovornice nizkih pet ne bodo strinjale z nami, pa vseeno.

Ne glede na to, kako so v visokih petah naše noge videti vitkejše in daljše, pa vsakodnevno sprehajanje 10 cm bližje oblakom lahko vodi do poškodb oziroma zdravstvenih težav.

Če visoke pete nosite res pogosto, se morate zavedati tveganj, ki pretijo vašim stopalom in tudi zdravju na splošno.

Včasih pač »moramo« obuti visoke pete, čeprav se zagovornice nizkih pet ne bodo strinjale z nami, pa vseeno. Najmanj, kar se lahko zgodi, je, da pridelate žulj in boleče blazinice. V nadaljevanju pa si preberite, da morda ravno do smetnjaka, ni treba iti v salonarjih?.

1. Lahko si poškodujete sklepe

Tudi, če visoke pete nosite le kratek čas, lahko škodite stopalom. Samo en napačen korak in lahko si zvijete gleženj, poškodujete vezi. Čeprav to ni najhujše, pa lahko okrevanje traja kar nekaj časa.

Takšne poškodbe so običajne za tiste, ki pet ne nosijo pogosto in nanje niso navajene. Zato ni odveč kakšnega koraka v petah narediti že doma, tako za vajo. Pa pazite na parket, tudi ta se lahko poškoduje?.

2. Nevarnost artritisa

Zaradi hoje in stanja na visokih petah kolena zelo trpijo, hkrati pa je obraba hrustanca večja. Verjetno na to niste pomislili, kajne?

3. Če imate že poškodbe na stopalih, se stanje lahko poslabša

Če že imate težave z vraščenimi nohti ali Hallux valgusom (to je tista kost, ki lahko pridno raste na notranji strani nožnega palca), dolgotrajno nošenje visokih pet to le še poslabša. Hallux valgus je lahko tudi posledica pretiranega nošenja visokih pet.

Pa tudi trda koža na stopalih se nabira hitreje.

4. Bolečine na drugih delih telesa

Logično je, da vas bolijo stopala in noge, bolečina pa se zaradi pet lahko pojavi tudi na drugih delih telesa.

Te bolečine lahko občutite predvsem, ko ste v nizkih čevljih, saj se je telo navajalo na položaj, ko ste imeli obute visoke pete.

Zdravniki menijo, da dolgotrajno nošenje visokih pet povzroča bolečine v hrbtu, negativne spremembe v prebavi, bolečine v vratu, glavobole, bolečine v kolenih in vnetja v nogah. Vse to so posledice spremembe položaja telesa, ko nosite petke.

5. Hodite drugače

Zaradi spremenjenega položaja telesa tudi hodite drugače, saj je težišče spremenjeno.

Do resnih težav pa lahko pride, če pogosto nosite visoke pete, saj vaše telo ta položaj »posvoji« tudi, ko ste v supergah.

6. Težave z nohti na stopalih

Ženske pogosto opazijo spremembe na nohtih nog, misleč, da gre za glivično obolenje. V resnici pa je prišlo do deformacije stopala.

Pogosto pa se pojavi tudi težava z vraščenimi nohti, še posebej pri tistih, ki rade nosijo špičaste salonarje.

7. Žulji in debela koža na členkih

Žulji se pogosteje pojavijo pri tistih, ki nosijo visoke pete, zadebelijo pa se tudi členki. Priznajmo si, čevlji so po navadi ožji, členek se zvije in koža zadebeli.

Kako se izogniti tem težavam?

Style.Over.Net svetuje, da čas v visokih petah skrajšate, če pa ste kje na poroki, zabavi, pa imejte s seboj udobno nizko obutev, da vas ne bodo domov prinesli na nosilih.

Foto: net-a-porter, giphy, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam