Če v le 10 sekundah najdete “T”, ste nadarjeni!

26. februar 2022

Če v le 10 sekundah najdete “T”, ste nadarjeni!

26. februar 2022

Strokovnjaki pravijo, da če črko “T” v množici črk “L” najdete v manj kot 10 sekundah, ste nadarjeni in imate dober fokus.

Menite, da imate dobro koncentracijo? Našli smo zabaven test, ki vam bo pokazal, kako nadarjeni ste, ko gre za obdelavo informacij.

Poglejte to fotografijo in med vsemi “L” črkami najdite “T”. Če ga najdete v 10 ali manj sekundah, ste posebni – in nadarjeni!

Foto: Instagram

Ta test je izvedla ekipa na univerzi John Hopkins v Bostonu, kjer so znanstveniki z njihovega Inštituta za učne znanosti ugotovili, da je lahko zelo koristno vedeti, česa NE gledati. Raziskave so pokazale, da če se ljudje predhodno naučijo, kaj naj prezrejo, preden začnejo z določenim testiranjem, lahko hitreje in učinkoviteje iščejo rešitev.

“Posamezniki, ki izrecno zaobidejo informacije, ki bi jih lahko motile, izboljšajo svojo uspešnost vizualnega iskanja. To je ključna veščina za profesionalne ‘iskalce’, kot so radiologi,” je dejal vodja študije Corbin A. Cunningham. “To delo lahko pomaga poklicem, ki se zanašajo na vizualno iskanje,” je dodal.

Med dvema poskusoma so bili udeleženci pozvani, da poiščejo določene črke na računalniškem zaslonu. Najti so morali črko “B” ali “F” z velikima začetnicama, v množici drugih, ki so bile v različnih barvah. Včasih so jim povedali, v kakšnih barvah te črke ne bodo, včasih pa barv sploh niso omenili.

Ko so jih opozorili na barvo in opozorili, katerih naj se izogibajo, se je reakcijski čas udeležencev sprva upočasnil. Toda sčasoma je postalo jasno, da lahko ti udeleženci veliko hitreje najdejo zahtevane črke, kot tisti, katerim barve sploh niso omenili. Poleg tega bolj kot so udeleženci informacije zaobšli in prezrli, hitreje so našli »tarčo«.

Prav to je pokazalo, da je sposobnost ignoriranja ključni del sposobnosti pozornosti.

“Pozornost velja za tisto, kar pomaga obdelati pomembne stvari na svetu,” je dejal soavtor raziskave Howard Egeth, profesor psihologije in znanosti o možganih na isti univerzi. “Ta raziskava je poudarila pomen aktivnega zatiranja tekmovalnih dražljajev. To je pravzaprav temna stran pozornosti,” je dodal.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic