fbpx

Style intervju: Celjan, ki je revolucioniral pripravo kave

Domača scena, Intervju, Lifestyle, Novice, slider, Znani

Dobili smo slovenski start-up, ki je na glavo obrnil nekaj tako vsakdanjega, kot je kava.

Ko sva se na dogovorjeni dan z Allenom Robnikom dobila v njegovi najljubši kavarni v centru Celja, se je po uvodnih nekaj minutah klepeta o tem, kaj imata dva 24-letnika poleg zasvojenosti s kavo skupnega, takoj razgovoril o tem, da kava, ki jo pijeva, sploh nima pravega okusa. Zakaj?

“Zato, ker je ura tri popoldan in bi kavni aparat moral biti že vsaj petkrat očiščen, kar pa seveda ni … Čiščenje je na vrsti ob koncu dneva, kava pa je dobra v najboljšem primeru do poldneva.”

Nobenega dvoma ni, da je Allenova ideja o avtomatskem čistilcu kavnega aparata še ena v vrsti uspešnih slovenskih start-up podjetij. Dela se je lotil premišljeno in z veliko mero optimizma, kar se je dokazalo kot pravi način za zagon Cafélirja – tako je namreč poimenoval produkt, ki bo znatno olajšal nočno moro vsakega natakarja – čiščenje kavnega aparata.

Še bolj kot Cafélier sam pa je zanimiva zgodba o “eureka momentu”, ki je Allenu za vedno spremenil življenje. V zgodovino se bo namreč zapisal kot človek, ki je revolucioniral pripravo kave, saj Cafélier znatno izboljša tudi okus enega izmed najbolj priljubljenih napitkov na svetu.

Allen, tvoj produkt je neposredno vezan na opravilo vsakega natakarja – čiščenje kavnega aparata. Si idejo o Cafélirju dobil iz svojih lastnih izkušenj? Zasledila sem namreč, da si tudi sam nekaj časa delal v kavarni.

“Tako je, Cafelier bo služil vsem, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo, uporabljal ga bo vsak, ki se najprej muči s pripravo kave in ob koncu dneva še z neprijetnim čiščenjem kavnega aparata. Ideja o Cafélirju – avtomatskem čistilcu kavnih aparatov – se je k meni priplazila v najbolj produktivnem delu dneva, ponoči. V službi sem opravljal inventuro zaloge, ura je bila okoli pol dve zjutraj. Bil sem že neverjetno utrujen in ko sem se nameraval odpraviti domov, sem še zadnjič pogledal po lokalu in takrat sem zagledal velik, neočiščen kavni avtomat. Mislil sem, da sem bom razpočil od jeze.

Ko sem ga začel čistiti sem bil tako besen sam nase in na kavni aparat, da sem nekomu tam zgoraj očitno zasmilil, saj sem v tistem trenutku dobil preblisk o Cafélirju. O kavalirju, ki bi namesto mene v manj kot minuti očistil najbolj nepriljubljen filter na aparatu med natakarji. Že isto noč sem pričel z raziskovanjem po spletu, ali podoben produkt že obstaja. Tisto noč nisem našel ničesar, prav tako ne v naslednjem mesecu brskanja po svetovnem spletu. V tem času pa je v meni ideja počasi rasla, tudi v tehnološkem smislu.”

Torej si že na začetku imel vizijo, kako bo Cafélier deloval. Nam lahko bolj podrobno predstaviš tvojo prvotno zasnovano idejo?

“Slogan Cafélierja se glasi: “Cafélier“ real cavalier when it comes down to dirty business”. Je produkt ki ima v ohišju zasnovano in patentirano ščetko ki se vrti pod visokimi obrati in je dimenzije da objame kavni filter in ga očisti v pičli 30sekundah. S pritiskom na gumb kavnega avtomata se ustvari pritisk, kar posledično očisti filter, kjer se nabira slaba, zažgana kava. Cafélier je zasnovan tako, da se prilega na vsak profesionalni kavni avtomat na svetu, pri čiščenju odpravi vse zažgane delce stare kave in tako natakarjem prihranijo ročno čiščenje z mokro viledo ali z malo kavno ščetko. Naš produkt pa deluje sam, je avtomatičen, hitrejši, zmogljivejši, preprost za uporabo poleg tega pa rezultira v mnogo boljši in konstantno sveži kavi.”

Kaj te je nato spodbudilo k nadaljnem razvoju ideje?

“Dejstvo je, da se v osemdesetih letih, odkar obstajajo kavni aparati za komercialno uporabo v lokalih, v smislu čiščenja aparata ni spremenilo prav nič. Postopek je prav tako nevaren, saj kavni filtri dosežejo tudi do 90 stopinj celzija. Po tistem usodnem večeru, ko sem dobil idejo o Cafélierju in kasnejši raziskavi trga, sem bil popolnoma prepričan, da sem na pravi poti, pomembno je bilo le, da sem se povezal s pravimi ljudmi, ki bodo popolnoma predani projektu, pripravljeni trdo delati in na koncu želi tudi uspeh.”

Glede na to, da je Cafélier pionirski produkt na tem področju je bilo verjetno sprva zelo pomembno, da si idejo zavaroval pred krajo. Komu si svoje načrte in ideje zaupal na začetku?

“Sprva je bilo zelo težko povedati radovednežem, kaj se dela in čemu posvečam praktično ves svoj čas. Najprej so za projekt izvedeli ožji družinski člani. Nad idejo sprva niso bili navdušeni, češ ti se kar raje drži preverjenega. Po tem sem se malce zaprl vase, vzel vajeti v svoje roke in še bolj trdno prepričan v uspeh Cafélirja pričel z iskanjem pravih posameznikov, s katerimi bi tvoril team kreatorjev Cafélirja. Iskal sem mlade posameznike z veliko mero samodiscipline, ki bi bili skupaj z mano pripravljeni oživeti idejo o produktu za avtomatsko čiščenje kavnih aparatov.”

Že od začetka se torej zavedaš pomembnosti dobre in trdne ekipe. S kom si se nato povezal? Kakšno mesto v tvoji ekipi imajo sedaj ti ljudje?

“Povezal sem se z Galom in Juretom ki sta odlična na področju dizajna in inženirstva oz. strojništva. Vsi smo stari nekaj čez 20 let, kar dojemam kot prednost, saj lahko delamo tudi takrat, ko večina že omaga po napornem dnevu (smeh). Gal skrbi za celosten dizajn produkta, Jure pa s skrbnim očesom bdi nad tehnološko dovršenostjo Cafélirja. Kristijan in brat Denis se ukvarjata z prodajo produkta in pa z marketingom podjetja. EKIPA je ključ do uspeha in vesel sem da imam tako dobro ekipo, s katero skupaj ustarjamo in rastemo. Sam sem pa seveda “deklica za vse” (smeh). Šalo na stran, zares se trudim da svojo vizijo čimbolj natančno predstavim ekipi, ki nato po svojih najboljših zmožnostih to prenesejo v prakso. Sam skrbim tudi za vse ostale organizacijske vidike. Glede na trenutno stanje in atmosfero v ekipi izgleda, da je odločitev o sodelavcih bila prava.”

Ko ste s fanti ustvarili prototip Cafélierja, si se odločil povezati tudi s podjetniških spodbujevalnikom ABC Accelator Slovenija.

“Z ABC Acceleratorjem sem se odločil povezati zaradi investitorjev, financ in zaradi njihove svetovne prepoznavnosti. Njihovo znanje je neizmerljivo, organizacija podjetja pa vrhunska. V čast mi je, da so pod svoje okrilje vzeli tudi naš Cafélier.”

Kako poteka delo z njimi?

“Delo z ABC Accelatorjem je naporno, izpolnjevati moraš njihove tedenske norme. To vključuje predstavitev produkta in podjetja, samostojna raziskava trga, discipliniran urnik za izpopolnjevanje produkta itd. Navsezadnje sem imel samo tri mesece, da zrastem v uspešnega podjetnika. Koliko mi je to uspelo pa se bo pokazalo v naslednjih mesecih.
Kakšne spremembe opažaš pri tvojem pogledu na Cafélier odkar sodeluješ z ABC Accelatorjem?
Spremembe so več kot očitne in produkt vodijo natančno tja, kamor sem že od začetka želel. Ves proces poteka hitreje, saj nas mentorji dobesedno preganjajo, da čimhitreje in karseda učinkovito vodimo Cafélier do zastavljenega cilja.”

Idejo o Cafélierju si želel javnosti predstaviti tudi na Kickstarterju. Kaj te je potem prepričalo v nasprotno?

“Kickstarter je bil moja prva misel za pridobitev potrebnih nepovratnih sredstev. Vendar praksa pravi drugače. Za famozno kampanjo bi potrebovali 30.000 do 40.000 evrov. To sicer vključuje skoraj popolno zagotovitev uspešnosti projeka, vendar so mi ti zneski so mi bili nedosegljivi. Ves privarčevani denar sem namreč porabil za patent produkta.”

Kakšni so načrti za proizvodno fazo Cafélierja? Koliko osnovnega kapitala bi potreboval za začetek proizvodnje?

“Trenutno se za proizvodnjo Cafélierja dogovarjam s tremi podjetji. Pogajamo se o proizvodnih stroških in pogojih nadaljnega sodelovanja. Za masovno proizvodnjo produkta, ki bi se prodajal na evropskem trgu, bi potreboval najmanj 150.000 evrov. Denar bi šel za proizvodnjo, marketing, razširitev ekipe, poslovne prostore in skladiščenje produkta.”

Bo Cafélier luč ugledal tudi na slovenskem trgu, ali že takoj želiš produkt ponuditi širom Evrope?

“Seveda, mora! Prvi Cafélier bo prodan v sredini tega leta in trenutni cilj je pokriti 20% trga v Sloveniji. Seveda ciljamo tudi na večje verige distributerjev po Evropi, čez nekaj let pa prodajo produkta kavnim gigantom kot so Illy, Lavazza in nenazadnje tudi Starbucks.

Si razmišljal o tem, da bi idejo že takoj ponudil kateremu izmed gigantov v kavni industriji?

“Ne, moj trenutki plan je sledeči: povezati se z dobrimi prodajalci in glavnimi distributerji za kavne aparate po Sloveniji in Evropi. Trenutno se želim najbolj fokusiralti na direktno prodajo produkta oz. t. i. B2B (bussines-to-bussines) prodajo.”

Kako torej nameravaš Cafélier plasirati na tržišče? Koliko pomena pripisuješ v tem primeru marketigu, glede na to, da je Cafélier prvi tovrstni izdelek na tržišču?

“Zaenkrat marketingu ne posvečam precejšnje pozornosti, saj smo še v fazi razvoja produkta. Ljudem želim le sporočiti, da je življenje prekratko za slabo kavo. S Cafelierjem je to mogoče in čas je za spremembo. Kavni trg raste iz leta v leto, 2.2 milijarde skodelic kave je postreženih vsak dan in preko 40 % spite kave ima zažgan okus zaradi nerednega ali nepravilnega čiščenja kavnega aparata.”

Allen je ambiziozen mladenič in tega ne skriva. Na koncu je dejal, da je prepričan, da bodo zastavljen cilj o visoko zastavljeni prodaji do konca leta ne le dosegli, temveč tudi presegli. Želi si, da se bo v roku petih let podjetje povezalo z vsemi glavnimi proizvajalci v kavni industriji. Pravi, da bo “Cafelier natakarjem lajšal življenje v vsakem hotelu, restavraciji, kavarni in gostilni na svetu.
Kajti življenje je prekratko za slabo kavo!” 

 

Foto: Osebni arhiv


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam