fbpx

Česa vam niso povedali o izpadanju las po porodu?

Lepota, Novice, PR novica, Prva stran, Style Mama

Preden vas zaskrbi …

Izpadanje las med nosečnostjo je zelo redko in netipično, saj ženske v pričakovanju navadno opazijo debelejše in gostejše lase, medtem ko je večje odpadanje las običajno po porodu. Če lasje odpadajo tudi med nosečnostjo, je to po navadi povezano s pomanjkanjem vitaminov in mineralov, zato se v takih primerih svetuje posvet z zdravnikom.

Razlog je morda v povečanju količine hormona progesterona, zaradi česar lasje postanejo krhki in videti je, kot bi izpadali. Krhka struktura las povzroča lomljenje las blizu korenin. To je običajno predvsem za zadnje trimesečje.

Če opazite povečano izpadanje las med nosečnostjo, lahko omilite škodo tako, da se izogibate:

 • pretiranemu ščetkanju las
 • barvanju in svetlenju las
 • omejite uporabo toplotnih pripomočkov za kodranje ali ravnanje las
 • čezmernemu umivanju las
 • nerednemu striženju

Vsakršno izpadanje las na začetku nosečnosti takoj sporočite svojemu zdravniku. Le – to je lahko posledica slabe in neuravnotežene prehrane, bolezni, ki lahko resno ogrozi vaše in otrokovo zdravje.

vp50034_rec_main

Ali nosečnost lahko povzroči izpadanje las?

Večina žensk trdi, da njihovi lasje nikoli niso bili videti tako dobro, kot v času nosečnosti! Med nosečnostjo je večina las v fazi rasti, ostali pa v fazi mirovanja. Po obdobju mirovanja je naravno, da lasje odpadejo in jih zamenjajo lasje v fazi rasti. Lasje, ki izpadejo v času nosečnosti, so pravzaprav lasje v fazi rasti, ki prihajajo skozi. Preden vas zaskrbi, morate vedeti, da povprečnemu človeku dnevno izpade 50 – 100 las. V času nosečnosti lasje, ki bi običajno odpadli ostanejo na lasišču, zato veliko žensk ne opazi izpadanja las v času nosečnosti.

Počasna rast las v času nosečnosti je mit, saj ravno v tem času ženske opazijo hitrejšo rast las in zmanjšano lomljenje. Lasje se svetijo in so videti bolj zdravi. Tudi nohti rastejo hitreje in se ne lomijo!

Po porodu se lahko zgodi, da tudi nohti postanejo mehkejši in bolj lomljivi. Človeško telo je neverjetno zaradi regeneracije, ki po nosečnosti traja od tri do šest mesecev, včasih tudi do enega leta. Če telo oskrbujete z vsemi ustreznimi hranili, bo ta faza minila hitreje.

Na žalost pa lahko opazite tudi presežek neželenih dlak na obrazu in telesu, saj tudi te rastejo hitreje v času nosečnosti. Pa vendar se v tem času ne poslužujte invazivnih tehnik odstranjevanja dlačic.

Ali mi bodo lasje po porodu odpadali?

Po porodu se žal velikokrat zgodi, da so dnevi lepih las mimo. Lasje, ki v času nosečnosti niso odpadli, po porodu po navadi izpadejo naenkrat. Pomembno je, da se zaradi tega ne obremenjujete, saj lahko stres povzroči dodatno izpadanje las. Izpadanje las med nosečnostjo je lahko znak bolezni, po porodu pa popolnoma običajno. Spremembe opazijo predvsem dolgolaske, nekje tri do šest mesecev po porodu.

Kaj lahko storite ob izpadanju las po porodu?

Izpadanja las žal ni mogoče preprečiti, lahko pa si omislite novo pričesko. Če je izpadanje izrazito, se pogovorite z zdravnikom, še posebej, če so prisotni tudi ostali simptomi, kot so razdražljivost, utrujenost in nespečnost. To so lahko znaki poporodnega tiroditisa.

Nekaj nasvetov za preprečitev nadaljnje škode:

 • Uživanje zadostne količine vitaminov
 • Masirajte lasišče z ustrezno masko
 • Uporabite tretmaje proti izpadanju las Aminexil Clinical 5 (nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo izdelka posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom)
 • Izogibajte se kemični obdelavi las
 • Izogibajte se tesnemu spenjaju las
 • Izogibajte se toplotnemu obdelovanju las

Sprememba las po nosečnosti je običajna, veliko žensk opazi razliko v teksturi in barvi. Zaradi hormonskih sprememb se las lahko spremeni. Nekoč ravni lasje lahko postanejo valoviti ali neukrotljivi.

Imeti otroka je ena najlepših stvari v življenju, zato se ne obremenjujte z izpadanjem las, saj ga lahko zaradi stresa pospešite. Če menite, da je izpadanje pretirano, se posvetujte z zdravnikom. Predvsem pa uživajte v novi vlogi, izpadanje las je prehodno, uživanje v prvih mesecih starševstva pa neponovljivo in neprecenljivo.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam