fbpx

Chiara Ferragni: kako je iz bloga zgradila milijonski modni imperij?

Blog, Moda, Novice, slider, Tuja scena, Zanimivosti, Ženska moda, Znani

Chiari je uspelo v le osmih letih ustvariti veliko podjetje in zaslužek!

Ko je leta 2009 Chiara naredila svoj modni blog The Blonde Salad, se ni veliko razlikovala od vseh drugih – nekaj nasvetov, nekaj stylingov, naštevanje teh ali onih znamk… Ter privlačne fotografije, ki naj bi mlade punce prepričale, da postanejo potrošnice določenega blaga. Toda njej je za razliko od drugih s pametno strategijo uspelo ustvariti posel, ki je vreden več deset milijonov dolarjev.

Čeprav so se klasični mediji in modni uredniki sprva upirali navalu blogerjev, so se jih bralci oklenili in tako ustvarili nove smernice, ki so seveda zatresle tudi tisk. Prehod med staro in novo generacijo medijev ter klasičnim in digitalnim oglaševanjem pa seveda ni potekal brez boja, bolečin in tudi žrtev.

Tudi, če v Sloveniji še vedno ni veliko blogov in blogerjev, ki bi dejansko lahko živeli od svojega dela, je v tujini drugače, saj je tam bralcev veliko več in tudi mednarodna podjetja so se zavedela pomena t.i. digitalnih vplivnežev ali influencerjev. Kos oglaševalske pogače se je začel tako stekati k blogerjem, to pa pomeni, da so bili klasični mediji ob pomembne vsote denarja. Običajnim zapisom so na blogih hitro sledili PR teksti, kampanje in sodelovanja z velikimi modnimi znamkami. Tudi v primeru Chiare Ferragni, ki je samo lani bojda s tem poslom zaslužila 20 milijonov dolarjev.

Blogerji so pomenili tudi cenovni ‘dumping’, saj so bili mladi pripravljeni pisati zastonj, za kompenzacije ali majhne vsote denarja, s tem poslom so se namreč ukvarjali predvsem ljubiteljsko – tako se je zatresel celoten sistem in posledice so čutili tiskani mediji, ne le v tujini, pač pa tudi pri nas. Medtem, ko so se klasični mediji obirali s prehodom v digitalne vsebine, so trende na sceni že diktirale 20-letnice in 20-letniki na svojih blogih ter kasneje Instagram profilih.

Med to mladino je bila prav Chiara Ferragni najpodjetnejša. Ne le, da je izkoristila nove razmere, ko je naredila blog, ampak je uporabila predvsem svoj zelo lep zunanji videz, italijanski slog (po poreklu je Italijanka, kar pokaže že ime) in nenazadnje tudi vpliv svojega tedanjega fanta; hitro je dobila veliko sledilcev na družbenih omrežjih in zbudila zanimanje velikih znamk, med drugim tudi modne hiše Louis Vuitton, dobila je tudi sedež v prvi vrsti vseh tednov mode.

Chiara in Riccardo v njunih zasebno srečnih časih

Chiara je znala izrabiti tudi svojega partnerja, Riccarda Pozzolija, s katerim sicer nista več skupaj, a prav on ji je pomagal zgraditi strategijo, ki jo je izstrelila na sam vrh digitalnih vplivnežev. Pozzoli, uspešen podjetnik, ji je pomagal zgraditi blog in kot soustanovitelj dobil pogodbe z modnima znamkama Mango ter Guess, v njunih kampanjah je nastopila prav Chiara. Pozzoli je ustvaril mrežo sodelavcev – vplivnežev, vendar je za njihovo pojavljanje na blogu mastno zaračunaval, o čemer lahko v Sloveniji 95 odstotkov blogerjev samo sanja. Znamke so Pozzoliju začele plačevati od 10.000 pa vse do 50.000 evrov za podporo na blogu in Instagram profilu.

Pozzoli je je Chiari pomagal razumeti, da je treba odbiti znamke, ki niso v skladu s filozofijo bloga, saj je bistvo bloga predvsem v kredibilnosti. PR besedila zna pač skopirati vsak, precej drugače pa je, če bralstvo v ozadju objave začuti dejansko povezanost ter osebno izkušnjo. In medtem, ko je večina blogerjev bila pripravljena delati za kompenzacije ali celo zgolj laskanje in pohvalo (ter to še vedno počne), sta Ferragni in Pozzoli postala vpliven par nove digtalne dobe.

Chiara v kampanji za Guess

S Pozzolijem je nato ustanovila podjetje TBS Crew, se zaradi trga in vpliva preselila v Los Angeles in se usmerila v kreiranje specializiranih vsebin za vse bolj ugledne naročnike. Blog je prerasel v spletno stran, par pa je zaposlil več deset strokovnjakov s področja mode in lifestylea, ki danes predstavlja jedro redakcije.

Specializirala sta se tudi za vintage modo, ki ji je zahodna obala ZDA še posebej naklonjena. Chiara je dobila tudi priložnost, da naredi kapsulne kolekcije čevljev, ki so nosili njeno ime. Leta 2013 je vložila prisluženi denar v to podjetje, kupila večinski del in postala dejanska lastnica znamke čevljev s svojim imenom.

Ta kolekcija, ki se redno posodablja in je na prodaj tudi v ljubljanski trgovini Ikona, sedaj predstavlja glavnino zaslužka te tridesetletnice, ki je zaradi bloga (in podpore partnerja) postala milijonarka, na voljo pa je tudi v on-line trgovinah. Krona uspeha je butik v Milanu, ki ga je odprla pred kratkim, do leta 2019 namerava odpreti še 14 trgovin z obutvijo CF po vsem svetu.

Ko Chiara priporoči šminko YSL, jo hočejo imeti vse ženske…

Kaj torej razlikuje Ferragnijevo od drugih blogerjev, ki niso uspeli ali še vedno zastonj pišejo svoje objave? Predvsem to, da je znala unovčiti svoje pisanje ter pojavljanje, pri čemer ji lep videz ni bil v oviro, enako velja za njeno spogledljivost ter fotogeničnost. In medtem, ko so bili drugi blogerji pripravljeni enakovredno hvaliti vsak izdelek ter ga povzdigovati v nebo, da so le dobili kako kremo ali parfum zastonj, sta imela Chiara in njen nekdanji partner Riccardo predvsem eno stvar: strategijo.

To pa je tudi ves nasvet, ki bi ga lahko imeli za tisoče blogerjev in instragramerjev, ki se vsak dan pojavljajo na sceni: pomembna je originalna, pristna, zanimiva vsebina. Je tudi dokaz, da če se bloga ne lotevamo z levo roko in kot nekaj, kar pač počnemo za hobi v prostem času, ampak o njem razmišljamo kot pravi poslovnež, lahko kot posledica nastopijo tudi konkretni finančni rezultati. Ob slednjem omenjenem pa najbrž nisem edina, ki je zastrigla z ušesi, ampak ste morda med njimi tudi vi.

 

Foto: Alix de Beer, H&M, YouTube, Instagram, Pinterest, Vogue, DailyMotion


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam