Covid-19 in moški spolni organ: Bi nas moralo skrbeti za posledice?

18. september 2022
Covid-19 in moški spolni organ: Bi nas moralo skrbeti za posledice?

Covid-19 in moški spolni organ: Bi nas moralo skrbeti za posledice?

18. september 2022
Profimedia

Po skoraj dveh letih in pol pandemije se še vedno pojavljajo nove in zaskrbljujoče informacije o posledicah okužbe. Ali lahko vpliva tudi zmanjšanje penisa?

Znano je, da okužba z virusom SARS-CoV-2 povzroča poškodbe številnih delov telesa, zlasti dihalnega sistema, znane kot dolgi covid.

Vpliv bolezni se je pokazal tudi pri številnih ljudeh, ki se tudi po ozdravitvi okužbe še vedno spopadajo z različnimi simptomi, kot so utrujenost, možganska megla in težave s spominom.

Moške dodatno skrbi, kako lahko okužba s SARS- CoV-2 vpliva na penis? Ali lahko povzroči erektilno disfunkcijo (ED) ali celo skrajša njegovo dolžino.

Nekateri moški, ki so preživeli okužbo z virusom covid-19, pravijo, da je virus morda vplival na njihovo sposobnost doseganja ali vzdrževanja erekcije – toda ali je v tem kaj resnice?

Ali obstaja povezava med virusom Covid-19 in erektilno disfunkcijo?

Trenutno obstaja nekaj anekdotičnih poročil, ni pa trdnih podatkov ali obsežne študije, ki bi dokumentirala morebitno povezavo med virusom covid-19 in erektilno disfunkcijo.

TEŽAVE S POTENCO – VPRAŠAJTE ANONIMNO NA FORUMU.

Toda moški, ki imajo takšne težave, so prepričani, da je erektilno disfunkcijo povzročil novi koronavirus, saj pred okužbo z virusom nikoli niso imeli težav z vzburjenostjo ali zmogljivostjo med spolnimi odnosi.

Prav tako bi bilo ugotavljanje vzroka erektilne disfunkcije zahtevno, saj obstaja veliko možnih vzrokov.

Ali obstaja povezava med Covid-19 in dolžino penisa?

V novem kratkem videoposnetku na svojem kanalu urologinja in YouTuberka dr. Rena Malik nadalje razpravlja o možni povezavi med okužbo s SARS-CoV-2 in opaženim zmanjšanjem dolžine penisa.

“Ko zbolite za covid-19, to lahko vpliva na sluznico krvnih žil, kar lahko povzroči težave pri pretoku krvi iz enega dela telesa v drugega,” je trdila.

“Pravzaprav lahko to vpliva tudi na pretok krvi do penisa. Zaradi okužbe je tveganje za nastanek erektilne disfunkcije petkrat večje. Zaradi zmanjšanja pretoka krvi sčasoma to lahko povzroči krčenje tkiva, kar pomeni, da lahko opazite zmanjšanje dolžine penisa.”

V eni od študij, objavljenih v reviji World’s Journal of Men’s Health, so ugotavljali, ali lahko okužba s SARS-CoV-2 povzroči erektilno disfunkcijo.

Tkivo penisa je bilo zbrano pri bolnikih, ki so bili operirani zaradi hude erektilne disfunkcije so jim vstavili protezo penisa.

Dva moška sta bila okužena s Covid-19, dva pa brez anamneze okužbe.

“Naša študija je prva, ki je dokazala prisotnost virusa Covid-19 v penisu še dolgo po začetni okužbi pri ljudeh,” so zaključili raziskavo.

Dodali so:

“Naši rezultati tudi kažejo, da lahko razširjena disfunkcija endotelijskih celic zaradi okužbe z virusom covid-19 prispeva k erektilni disfunkciji.”

Znano je, da okužba z virusom covid-19 poškoduje krvne žile, ki oskrbujejo s krvjo druge dele telesa, zato se zdi smiselno, da tudi penis ni izjema.

“Krvne žile same delujejo nepravilno in ne morejo zagotoviti dovolj krvi za vstop v penis za erekcijo.”

Avtor
Piše

Style. Več novic