Sladico, ki je kombinacija dve odličnih in popularnih sladic, je na svojem Instagram profilu objavila vplivnica in ljubiteljica peke sladic Christina Marsigliese.
Njen video z receptom si je v manj okt mesecu dni ogledalo že skoraj 20 milijonov ljudi! In zato smo ga morali tudi mi uvrstiti na seznam sladic, ki bodo to pomlad tešile okus po sladkem.
Sestavine:
Polnilo in preliv iz slaščičarske smetane:
- ⅓ skodelice kristalnega sladkorja
- 2 žlici koruznega škroba
- 1 žlica univerzalne moke
- ¾ skodelice 35 % smetane za stepanje
- ¾ skodelice polnomastnega mleka
- 4 veliki rumenjaki
- 1 vaniljev strok (ali 1 čajna žlička čistega vaniljevega ekstrakta)
- 2 žlici nesoljenega masla
- ½ skodelice grobega sladkorja
Testo za kolačke:
- 6 žlic nesoljenega zmehčanega masla
- ¾ skodelice kristalnega sladkorja
- 1 ½ čajne žličke čistega ekstrakta vanilje
- 2 veliki jajci
- 1 ¼ skodelice univerzalne moke
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 1 ¼ čajne žličke pecilnega praška
- ¼ čajne žličke soli
- ⅓ skodelice mleka
- 1 žlica sončničnega olja
Postopek priprave
Priprava kreme:
- V posodi z metlico enakomerno zmešajte sladkor, koruzni škrob in moko. Zelo počasi začnite vlivati in stepati smetano, da se gladko poveže s suho mešanico.
- Prilijete mleko in dobro stepajte, nato enega po enem dodajte rumenjake in jih vsakič enakomerno stepite. Z ostrim nožem vzdolžno razpolovite vaniljev strok in z obeh strani postrgajte semena ter oboje dodajte v posodo.
- Posodo postavite na srednje nizek ogenj in nenehno stepajte, dokler se ne začne zgoščevati. Bodite potrpežljivi, saj to lahko traja do 10 minut. Po potrebi temperaturo rahlo povečajte na srednjo, vendar ne nehajte mešati, da se ne prilepi na dno.
- Ko se zmes začne zgoščevati, zmanjšajte temperaturo in ko začnejo nastajati mehurčki, jo takoj prelijte v čisto skledo. Lahko jo precedite skozi drobno mrežasto sito, da odstranite morebitne strjene koščke jajc. Dodajte maslo in ga mešajte, dokler se ne stopi.
- Če namesto stroka uporabljate izvleček vanilje, ga vmešate šele sedaj. Kremo pokrijte s plastično folijo tako, da se folija kreme dotika in jo za vsaj 4 ure postavite v hladilnik, da se ohladi.
Priprava testa:
- Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol presejte v srednje veliko skledo in sestavine enakomerno premešajte. Zmiksajte sladkor, olje in vaniljev ekstrakt, stepajte na srednji hitrosti približno 2 minuti do kremaste in puhaste teksture. Dodajte jajce in stepajte, nato vmešajte kislo smetano.
- Masleni zmesi dodajte tretjino mešanice moke in jo na srednje nizki hitrosti stepajte. Počasi dodajte mleko in moko po delih ter vmes počasi stepajte, dokler testo ni gladko.
- Testo enakomerno razdelite v papirnate kalupe približno do dveh tretjin. Pecite na 180 stopinj 18-20 minut do zlato obarvanega in jih ohladite.
Priprava glazure:
- Z nožem izrežite majhen stožec na sredini ohlajenega kolačka, pri čemer pazite, da ne zarežete pregloboko. V sredino kolačka vlijte kremo, nato na vrh nanesite še žlico kremne kreme in jo enakomerno razporedite.
- Kolačke postavite v hladilniku, da se krema strdi in nekoliko posuši. Zgornje dele nežno potopite v sladkor, nato pa jih z gorilnikom zažgite, dokler sladkor ne karamelizira. Počakajte, da se sladkor strdi, in takoj postrezite.